Előző 823. Európa bajnoki selejtező Következő

Törökország
  3:0  
(0:0)
Magyarország

Időpont: 2007.09.12. Helyszín: Isztambul, Inönü-stadion Térkép
Vezette: Douglas, skót Nézőszám: 30000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Várhidi Péter 

Góllövők: Gökhan/68 , Aurelio/72 , Balogh János /94

Cserék: Nihat -> Bslözoglu /45 , Gökdeniz -> Halil A. /62 , Priskin Tamás  -> Tóth Balázs  /67 , Ayhan -> Özgan /68 , Fülöp Márton  -> Balogh János  /71 , Dzsudzsák Balázs  -> Halmosi Péter  /82

Kiállítások: Gera Zoltán /65
Kommentár:

A törökök számára ez a mérkőzés létkérdés volt. Ha itt nem nyernek, akkor nekik (is!) elszáll minden reményük a továbbjutásra. Így természetesen nem várt könnyű mérkőzés az olaszok és a bosnyákok ellen jól szereplő magyar válogatottra, különösen, hogy a mérkőzésre Törökországban kerül sor. Ez azért különleges és említésre méltó, mert most van először így a selejtezők során. Eddig ugyanis semleges pályán kellett játszaniuk, mert Vb selejtezőn Svájc ellen (2005. november 16.) verekedés tört ki a pályán.

A mérkőzés első védését Fülöp mutatta be. Tuncay Sanli passzolt Nihat elé, aki öt méterről, de nagyon éles szögből próbálta bevenni a kaput és a magyar portás csak bravúrral tudta szögletre tolni a labdát. Tíz perc után mi is akciókat vezettünk. A tizenkettedikben Priskint szöktette Dzsudzsák. A védők az utolsó pillanatban mentettek. A tizenhatodik percben Hajnal kapott remek labdát Gerától és megindult a kapu felé. A tizenhatoson belül már csak Arikannal állt szemben, de rajta nem tudott átjutni.

A tizennyolcadik percben Gera teljesen fölöslegesen felrúgta a labdát fedező, az alapvonalon túlra kísérő Aureliót és begyűjtött egy sárga lapot. (Ennek később rendkívüli jelentősége lesz!)
A félidő felénél Hajnal indult meg, majd jó labdával futtatta Priskint, aki tizenötről célozta meg a kaput. A rövid sarokba tartó labdát Arikan bravúrral ütötte szögletre.

Nem csak egyenrangú partnerei vagyunk a hazai csapatnak, de helyenként jobbak is vagyunk. Szép és bátor játékot mutatunk be. A török csapatnak is akadnak helyzetei, de meglehetősen ritkán. A harmincharmadik percben egy kontrával indult meg Altintop, majd Gökdenizhez passzolt. Tizenöt méterről leadott lövése Csizmadiáról pattant szögletre. Az utolsó percekben megélénkültek a hazai támadások. Nihat Gökhan felé küldte a labdát a tizenhatosunk előtt. Vanczák megpróbált közbelépni, de lábáról Tuncay Sanli elé pattant a labda, aki tiszta helyzetből, tizenöt méterről fölé lőtt.

A második félidő elején Gökhan ugratta ki Emret, aki átcselezte magát a védőkön. Fülöp a játékos elé vetődött, aki vétlenül, de fejbe rúgta kapusunkat.
A hazai csapat most sorra vezette a támadásokat, de védelmünk derekasan helytállt, így gól nem született. Ha alkalmunk nyílt rá kontrákból, gyors támadásokból próbáltuk bevenni a törökök kapuját. Ilyen indult a hatvanharmadik percben is, amikor egy szabadrúgás után Gera vette le a beívelt labdát a törökök ötösénél. Ügyesen elhúzta a kapus mellett, aki ezt nem nézte tétlenül és buktatta csatárunkat. A játékvezető sípolt és lélekben már mindenki a tizenegyesre készült. Azonban ehelyett sárga lapot mutatott fel Gerának műesésért és mivel már volt egy a játékosnak, így azonnal előkerült a piros is. A játékvezető nem volt az eset közelében, nem kérdezte meg a partjelzőt... rossz ítéletet hozott!

Az ítélet után a török csapat feléledt. A hatvannyolcadik percben Tuncay Sanli adott be a bal oldalról, egészen a jobbról érkező Gökhan elé, aki közelről fejelt a kapuba. (1-0)

Fülöpöt le kellett cserélni, mert látászavarok jelentkeztek nála, valószínűleg a korábbi fejberúgás eredményeként. Egy perccel a kapuscsere után Tuncay Sanli lövése lepattant a védőkről pontosan Aureliohoz, aki nyolc méterről lőtt a kapuba. (2-0)

A török csapat már nem támadott tovább, csak a labdát igyekeztek tartani. A magyar válogatott pedig tehetetlen és csalódott.

A rendes játékidő letelte után Altintop játszogatott a labdával, majd hirtelen ötlettől vezérelve kapura lőtt. Balogh olyan szerencsétlenül nyúlt a labdához, hogy az a hálóba pattant. (3-0)

Végig próbáltuk tartani magunkat, de a kiállítás eldöntötte a mérkőzést. Jogos tizenegyes helyett egy teljesen indokolatlan piros lap döntötte el a mérkőzés sorsát.

A mérkőzés után az MLSZ hivatalosan fordult az UEFA-hoz, amelynek fegyelmi bizottsága határozatban semmisítette meg Gera piros lapját és annak, mérkőzés kihagyást jelentő, következményeit. Ezzel, ha kimondatlanul is, de elismerték, hogy a bíró hibás döntést hozott. Sajnos az eredményen mindez már nem változtatott.
 
 
Előzmények
Válassz a listából