Előző 335. Válogatott találkozó Következő

Portugália
  2:2  
(1:0)
Magyarország

Időpont: 1956.06.09. Helyszín: Lisszabon, Luz-stadion Térkép
Vezette: Orlandini, Olasz Nézőszám: 70000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Sebes (Scharenpeck) Gusztáv 

Góllövők: Águas/45 , Kocsis Sándor /51 , Lantos (Lendenmayer) Mihály /59 , M. Vasques/65

Cserék: Machos Ferenc  -> Berendi Pál  /46

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Idehaza, a közelmúltban már nagyon sűrűsödött a levegő a válogatott körül. Sokan találták helytelennek azt a "személyi kultuszt" ami a játékosok körül kialakult. A csapat összeállítást is gyakran próbálták befolyásolni ilyen-olyan nem kifelyezetten szakmai érdekek mentén. Az ország feszült hangulata érződött a labdarúgó pályán is.
A portugálok szerint ez már a negyedik mérkőzés volt a két ország között, holott igazából csak a második. ők viszont számon tartottak egy 1926-os Hungária-Sabária kombinált csapat elleni, valamint egy a profi válogatott ellen vívott mérkőzést is. (2000-ben mindkettőt az MLSZ is hivatalossá nyílvánította.)
Portugáliában rendezték a FIFA kongresszust és az ünnepi programhoz tartozónak gondolták a vendéglátók a mérkőzést.


A mérkőzés látványos és jó iramú volt. Válogatottunk sok technikai és taktikai bravúrt mutatott be és a protugálok is bizonyították, hogy már nem csak tanulják, de magas színten játszák is a labdarúgást. A sportszerű mérkőzésen született döntetlen eredmény igazságos és udvarisasnak mondható a vendéglátókkal szemben.


Hazautazás előtt még egy mérkőzést játszott a csapat. Tulajdonképpen ugyan ezek az összeállítások maradtak, csak Budapest-Liszabon néven játszottak és így nem volt hivatalos nemzetek közötti a találkozó. Ezen a mérkőzésen 3-0-ra győztünk.


A döntetlen okai sokkal összetettebbek és bonyolultabbak annál, mint amiket már sokszor és sokan leírtak, amit külföldi megfigyelők, vagy hazai szurkolók láttak, vagy véltek látni. A válogatott és a szövetségi kapitány körül kialakult légkör megérne egy részletes elemzést, mert sok érdekességgel és tanulsággal szolgálhatna a sport és politika kapcsolatáról.
Július 6-án az OTHS és a futballszövetség közös nyilatkozatában közölte, hogy Sebes Gusztáv  helyett a szövettségi kapitányi feladatok ellátásával Bukovi Márton t bízzák meg. 
 
Előzmények
Válassz a listából