Előző 334. Válogatott találkozó Következő

Belgium
  5:4  
(1:3)
Magyarország

Időpont: 1956.06.03. Helyszín: Brüsszel, Heysel-stadion Térkép
Vezette: Leo Horn, Holland Nézőszám: 70000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Sebes (Scharenpeck) Gusztáv 

Góllövők: Van Kerkhoven/11 , Puskás (Purczeld) Ferenc /13 , Kocsis Sándor /28 , Kocsis Sándor /31 , R. Vandeweyer/59 , Orlans/64 , Houf/76 , Orlans/83 , Budai II. (Bednarik) László /88

Cserék: Ilku I. István  -> Gellér II. Sándor  /39

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Idehaza, a közelmúltban már nagyon sűrűsödött a levegő a válogatott körül. Sokan találták helytelennek azt a "személyi kultuszt" ami a játékosok körül kialakult. A csapat összeállítást is gyakran próbálták befolyásolni ilyen-olyan nem kifelyezetten szakmai érdekek mentén. Az ország feszült hangulata érződött a labdarúgó pályán is.


A mérkőzésen a hazaiak vitatható 11-essel szereztek vezetést, de egy gyors Kocsis -Puskás  akció, Puskás  húsz méteres bomba góljával, meghozta az egyenlítést. Lendületes, szép támadásokat vezettünk és védelmünk is könnyedén hárította a belga akciókat. Budai II.  villámgyorsan húzott előre, majd Kocsis hoz küldte a labdát, aki 18 méterről ívelt a léc alá, majd percek múlva ismét becsapta a belga kapust. A hazaiak megzavarodtak és nagyon kemény játékba kezdtek. Ennek előszőr Ilku I.  esett áldozatul, le is kellett cserélni. Buzánszky  is megsérült, de úgy érezte vállalni tudja a játékot.
A szünetben kiderült, hogy a jobbhátvédnek súlyos izomhúzódása van, de a megegyezés szerínt cserélni már nem lehetett. Legyengült védelmünk nem tudott ellenállni a belga rohamoknak és végeredményben egy góllal alulmaradtunk.


A vereség okai sokkal összetettebbek és bonyolultabbak annál, mint amiket már sokszor és sokan leírtak, amit külföldi megfigyelők, vagy hazai szurkolók láttak, vagy véltek látni. A válogatott fáradtságának, idegességének okai az egész körülöttük és a szövetségi kapitány körül kialakult légkör megérne egy részletes elemzést, mert sok érdekességgel és tanulsággal szolgálhatna a sport és a politika kapcsolatáról. 
 
Előzmények
Válassz a listából