Előző 293. XV. Nyári Olimpiai Játékok döntő Következő

Magyarország
  2:0  
(0:0)
Jugoszlávia

Időpont: 1952.08.02. Helyszín: Helsinki, Olimpiai Stadion Térkép
Vezette: Ellis, Angol Nézőszám: 60000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Sebes (Scharenpeck) Gusztáv 

Góllövők: Puskás (Purczeld) Ferenc /71 , Czibor Zoltán /88

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Nagyszerű győzelmekkel jutott csapatunk a döntőbe, de volt mégis valahol mindenkiben egy kis nyugtalanság. Azonban az elszántság is óriási volt. Mindenki azt érezte, amit Titkos Pál a csapat egyik felkészítője mondott: "Győzni-vagy győzni!-csak erről lehet szó."
A jugoszlávok a szovjetúnióval két összecsapáson döntötték el a döntőbe jutást, mert első alkalommal döntetlen (5-5) lett az eredmény. Most azonban bizakodtak, már a díszdobozt is előkészítették, amelyben azt a labdát helyezték volna el, amelyikkel az olimpia bajnokságot megnyerték. A dobozt Tito elnöknek ajándékozták volna.
Máris megdölt az egy hónapja az előkészületi mérkőzésünkön (288. mérkőzés) felállított nézőcsúcs. Most több mint kétszer annyian jöttek el a találkozóra.


A mérkőzésen kicsit nehezen bontakozott ki csapatunk. Kapkodó és ideges volt a csatárok játéka. Változatos, nagyiramú volt a küzdelem. Hol itt, hol ott forgott veszélyben a kapu, de a védelmek jól dolgoztak.
36.perc: Kocsist  a 16-oson belül buktatták. A megítélt büntetőt Puskás  rúgta. Elegánsan gurított a jobb alsó sarok felé, de túl gyengén, így Beara elcsípte.
49.perc: Végre a jugoszláv hálóban a labda! Puskás  szöktette Czibor t, akinek a beadását Kocsis  lőtte a kapuba. Sajnos azonban már Czibor  lesen volt. A gól érvénytelen.
60.perc: Most Puskás  beadása után lövi Kocsis  a jugoszlávok hálójába a labdát. Most azonban a lövés előtt elnyomta Sztankovicsot, így gól helyett szabadrúgás ellenünk.
71.perc: Czibor  a felező vonalon túlról indul és magasan ível az előre törő Puskás  elé. Puskást  Horvat zavarja, a kifutó jugoszláv kapus pedig a labdára veti magát. De a labda kiesik a kezéből. Puskás  gyorsan kapcsol, elcsípi és hét méterről a kapus mellett elhúzva gurítja a labdát a hálóba.
88.perc: Zakariás  bedobása után Puskás  gurított hátra, a 16-os sarkán álló Czibor nak. ő körülnézett, de miután a tumultusban nem látott senkit, akinek a labdát adhatta volna, hát lőtt. A labda a lábak között utat találva félmagasan vágódott a kapu jobb alsó sarkába.


Olimpiai bajnok Magyarország!
A középső zászlórúdon lengő nemzeti színű lobogó egyértelműen jelezte az egész világnak labdarúgásunk kiválóságát.


Az egyik jugoszláv újság szerínt: "A magyar labdarúgók eddig nem látott magas színvonalú játékot mutattak be. Különösen a csapat összjátéka, a játékosok kitűnő technikája volt szembetűnő. Feltétlenül megérdemelték az olimpiai bajnokságot."
Egy német lap pedig a következő képpen értékelt: "A magyar játékosok futballvarázslók. Úgy szeretik a labdát, mint a gyerekek a grundon. Puskás nál futnak össze a szálak. ő vezeti, irányítja a csapatot a győzelemhez vezető úton, azzal a könnyedséggel, amelyet eddig még sohasem tapasztalhattunk." Vittorio Pozzo egykori olasz szövetségi kapitány annyit mondott: "A háború óta ennél jobb csapatot nem láttam a világon."
Az angol labdarúgó szövetség főtitkára, Stanley Rous szerínt: "Ragyogó a magyar csapat. Nem hiszem, hogy az angol válogatott sikerrel vehetné fel vele szemben a küzdelmet." (Már érezhetett valamit?!)
Bozsik  pedig annyit mondott: "Védelmünk ezen a mérkőzésen is tartotta jó formáját. A győzelem elsősorban nekik köszönhető."


Fotó:
Csapatunk
Puskás átveszi az "aranyat" 
 
Előzmények
Válassz a listából