Előző 292. XV. Nyári Olimpiai Játékok elődöntő Következő

Magyarország
  6:0  
(3:0)
Svédország

Időpont: 1952.07.28. Helyszín: Helsinki, Olimpiai Stadion Térkép
Vezette: Ling, Angol Nézőszám: 35000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Sebes (Scharenpeck) Gusztáv 

Góllövők: Puskás (Purczeld) Ferenc /1 , Palotás (Poteleczky) Péter /16 , Lindh/36 , Kocsis Sándor /58 , Hidegkuti Nándor /59 , Kocsis Sándor /63

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A svéd csapat volt az előző olimpiai torna nyertese és tudtuk, hogy komoly játékerőt képviselnek.


Nem is vettük félválról a mérkőzést. Az első pillanattól kezdve komolyan koncentrált és hajtott a válogatott. Annyira így volt, hogy az első támadásunk után azonnal vezetést szereztünk. Az akció Hidegkuti tól indult, aki Kocsis t szöktette. ő Puskás hoz továbbított, aki 20 méterre volt a svéd kaputól és egyből kapura illetve kapuba küldte a labdát. Mégis azt kell mondani, hogy egy kicsit nehezen lendült játékba a csapat, indokolatlan idegesség érződött a játékon. A negyedóra elteltével lőtt második gól azután jótékonyan hatott. A labdát igyekeztek a földön tartani, tervszerű, átgondolt, helycserés támadások futottak. A svédeknek nem is volt ellenszerük az egyre nyilvánvalóbbá váló technikai és taktikai fölényünkkel szemben.


Az olimpia torna elődöntőjében magabiztosan nyertek a magyarok.
"Ez a mi labdarúgásunk Waterlooja". - jegyezte meg egy svéd újságíró.
Egy másik megállapította: "Az, hogy a magyarokkal kerültünk össze az elődöntőben, megpecsételte Svédország csapatának sorsát az olimpián."
Vittorio Pozzo egykori olasz kapitány: "Igen, ez játék. Ha a magyarok így játszanak a döntőben is, mint a svédek ellen, akkor könnyen megszerezhetik az aranyérmet."
Egy finn lap szerínt: "A svéd-magyartól sokat vártunk, de meglepetés ért minket, mert a magyarok fölényes biztonsággal jutottak tovább. A magyar együttes ezen a találkozón olyan nagy tudással, kitűnő technikai fekészültséggel és jó csapatmunkával rohanta le a svédeket, hogy azok az egész mérkőzés alatt úgyszólván alárendelt szerepet játszottak. Ha Svenson nem védett volna olyan jól, akkor kétszámjegyű lett volna az eredmény."
A zürichi Sport pedig a következőt írta: "A magyarok a dél-amerikaiakra emlékeztettek bennünket. Technikájuk, stílusuk szinte érzéssel történő labdakezelésük az akrobatika határán van. De felül is múlják a boszorkányosan ügyes brazíl labdarúgókat abban, hogy technikájuk nem magáért a technikájért van."
Számunkra talán még fontosabb és tanulságosabb, amit Puskás  mondott: "Jó formában van a csapat, de ami még ennél is fontosabb, kifogástalan az együttes közösségi szelleme."


Fotó: Két gól
Az egyik
A másik 
 
Előzmények
Válassz a listából