Előző 410. Nemzetek Európa Kupája elődöntő (II. Európa-bajnokság - Spanyolország) Következő

Spanyolország
  2:1  
(1:0)
Magyarország

Időpont: 1964.06.17. Helyszín: Madrid, Bernabeu-stadion Térkép
Vezette: Blaviert, belga Nézőszám: 75000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Baróti (Kratochvill) Lajos 

Góllövők: Pereda/36 , Bene Ferenc /85 , Amancio/113

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az előző mérkőzésen a franciák ellen megsérült Sándor és Fenyvesi dr. ez utóbbi végülis tudta vállalni a játékot, de Sándort nélkülözni kellett. Bene 20 évesen 7. válogatott mérkőzésén a jobbszélső posztjára került. Tichy és Albert most is a középcsatár posztján szerepeltek és Nagy segítette a támadásokat. A spanyol csatárok semlegesítése látszott a legfontosabb és természetesen a legnehezebb feladatnak. Négyen különleges figyelemben részesültek. Fenyvesi dr. "kapta" Amanciot, Mészölynek kellett semlegesítenie Marcelinot, Siposnak pedig Peredát kellett őriznie. A legveszélyesebbnek tartott Suárezt Komorának kellett megakadályoznia a játékmesteri feladatok ellátásában.


Nézzük mi történt a találkozón:
36.perc: A 16-os sarkánál Suárez cselezte tisztára magát majd beívelte a labdát pontosan a felugró Pereda fejére, aki 7 méterről védhetetlen fejest "ragasztott" a bal sarokba 1:0.
85.perc: Iríbar 2-3 méterrel a kapu előtt állva figyelte amint Tichy hozta fel a labdát a jobbösszekötő helyén. A magyar csatár nagyszerűen ismerte fel a lehetőséget és megpróbálta átemelni a kapus felett a labdát. A spanyol kapuvédőnek nagyon kellett nyújtózkodnia, de végül sikerült elérnie a labdát, amit megszerezni már nem tudott és a kipattanó labda ott pattogott a kapu előtt. Azonnal négyen is lecsaptak, közöttük két spanyol védő is. A leggyorsabb, legügyesebb azonban Bene volt, akiről végül is a spanyol kapu bal sarkába került a labda 1:1.


Mivel a játékvezető a spanyol játékosok rendkívül heves reklamálása ellenére, a partjelzővel való konzultálása után megadta a gólt és a hátralévő 5 percben úlyabb találat már nem esett így 2*15 perc hosszabbítás következett.


113.perc: Zoco fejese nyomán szállt a magyar kapu felé a labda. Szentmihályi elvetődött és biztosan megakadályozta volna a gólt, de az 5-ösnél berobbanó Amancio a kapu közepébe továbbította a labdát 2:1.


A tét a döntőbe jutás volt, ami rendkívüli teljesítményre késztette mind a két csapatot.


A továbbjutó Spanyolország. Iribar a spanyolok kapusa kijelentette: " Ilyen jó csapat ellen még életemben nem védtem!"
Ilyenkor talán már nem is számít, hogy csapatunk jó teljesítményt nyújtott, hiszen a siker el maradt. Bene előtt háromszor is nyílt lehetőség a gólszerzésre, de mindegyik kimaradt és Albert is halványabb volt az elvárhatónál. Nem sikerült Suarez semlegesítése sem, aminek következtében sikerrel tudta ellátni játékmesteri feladatait. A legjobb Szentmihályi volt, aki csodálatos védéseket mutatott be, sajnos nem eleget. 
 
Előzmények
Válassz a listából