Előző 411. Nemzetek Európa Kupája, a harmadik helyért (II. Európa-bajnokság - Spanyolország) Következő

Magyarország
  3:1  
(1:0)
Dánia

Időpont: 1964.06.20. Helyszín: Barcelona, Nou Camp-stadion Térkép
Vezette: Mellet, svájci Nézőszám: 3000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Baróti (Kratochvill) Lajos 

Góllövők: Bene Ferenc /12 , Berthelsen/82 , Novák Dezső /107 , Novák Dezső /110

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Alaposan kicserélte Baróti a csapatot és Bene mellett, aki 8. alkalommal volt válogatott, olyan fiatal játékosok léptek pályára, mint Novák aki 6-odszor, Ihász aki 5-ödször, Farkas aki 6-odszor és Varga aki első alkalommal lépett pályára címeres mezben. Ebben talán annak is volt szerepe, hogy a dánoktól nem tartottak a mieink.


Nézzük a találkozó eseményeit:
8.perc: Furcsa szabályértelmezés miatt, pontosabban az előnyszabály alkalmazásának az elmulasztása miatt gól helyett szabadrúgással kellett beérnünk. Albert a Vargától kapott labdát a bal kapufára rúgta, ami onnan a kapuba vette az irányt. Mivel azonban ezt megelőzően egy dán szabálytalanságot vélt felfedezni a bíró, a gólt nem adta meg.
12.perc: Bene lőtte kapura a labdát, de az a védőkről Albert elé pattant, aki újra Bene elé tálalt. A csatár 8 méterre volt a kaputól a jobbösszekötő helyén és látta a kifutó Nielsent. A megfelelő pillanatot kivárva a kapus alatt lőtt a háló közepébe 1:0.
Magyar részről támadás támadást követett, de eredménytelenül. A dánok betömörülve védekeztek a mieinknél pedig hiányzott a robbanékonyság, akadozott az összjáték, pontatlan átadások és sok oldaladogatás jellemezték a próbálkozásokat. A lelkesedés volt az, amivel maradéktalanul elégedettek lehettünk (persze ez az eredmény is győzelmet hozott volna).
82.perc: A kitámadás mint mindig most is magában hordta a kontrák kockázatát. Danielsen röpítette előre a labdát és Berthelsen máris a kapu előtt járt. Azután az 5-ös sarkához érve kapura küldte a labdát, ami védhetetlenül vágódott a bal felső sarokba 1:1.


Most is hosszabbítás következett, mint az előző mérkőzésen.
107.perc: Albert kapott jó labdát Nováktól. A 11-es ponton álló csatár ráfordult a kapura, de mielőtt lőhetett volna B. Larsen felvágta. A megítélt büntetőt végül a gólpaszt adó Novák lőtte a kapu bal oldalába 2:1.
110.perc: Ismét B. Larsen és Novák volt a főszereplő. A dán védő most még a 16-oson kívül szabálytalankodott, kézzel vette le a labdát. A szabadrúgásnak Novák futott neki. A dánok érezhették a veszélyt, mert két játékos és a kapus kivételével mindenki sorfalat állt (összesen nyolc ember). A jól eltalált labda azonban megkerülte a sorfalat és hatalmas erővel vágódott a kapu jobb sarkába 3:1.


A hosszabbításban a magyarok megérdemelten győztek és a közönség vastapsa közepette vonultak le a pályáról. Ez az Európa Bajnoki harmadik helyezés volt az EB-ken illetve jogelődeiben a magyar válogatott legnagyobb sikere.
Megszereztük hát a harmadik helyet, ami – most látjuk csak igazán – semmiképpen sem lebecsülendő eredmény. Csapatunk megérdemelten győzőtt, hiszen óriási fölényben játszottunk, de a hősiesen és önfeláldozóan védekező dánok nagyon megnehezítették a siker elérését. A hibák ellenére sok szép akciót láthatott a közönség és a hosszabbításban a jobb erőnlét, a küzdőképesség meghozta a sikert.


Fotók: Bene kapura lő 
 
Előzmények
Válassz a listából