Előző 309. Világbajnoki negyeddöntő (5. VB Svájc) Következő

Magyarország
  4:2  
(2:1)
Brazília

Időpont: 1954.06.27. Helyszín: Bern, Wankdorf-stadion Térkép
Vezette: Ellis, Angol Nézőszám: 60000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Sebes (Scharenpeck) Gusztáv 

Góllövők: Hidegkuti Nándor /4 , Kocsis Sándor /9 , D. Santos/18 , Lantos (Lendenmayer) Mihály /60 , Julianho/67 , Kocsis Sándor /88

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: N. Santos/65 , Bozsik József /65 , Maurinho/88
Kommentár:

A magyar csapat most került előszőr szembe dél-amerikai ellenféllel.
A válogatott nagyon alaposan felkészült a mérkőzésre. A legnagyobb gondot Puskás  helyettesítése jelentette, de a felállás módosításával és Tóth II.  beállásával ezt is sikerült megoldani. Az sem okozott különösebb zavart, hogy az ellenfél még közvetlenül a találkozó kezdete előtt is módosított a csapata felállásán. A dél-amerikai szurkolók (hiszen természetes, hogy az uruguayiak is a brazilokat bíztatták) pokoli hangulatot teremtettek a pályán. A találkozó esőben zajlott.


Lássuk hogyan folyt le a mérkőzés.
4.perc: Tóth II.  lövése lepattant a védőkről éppen Hidegkuti  elé, aki hat méterről a kapu bal oldalán a léc alá vágta első gólunkat. 1-0 9.perc: Bozsik  Hidegkuti  elé tette a labdát, aki átemelt Kocsis nak. ő a legjobb ütemben ugrott fel és az ötös bal sarkáról a kapu bal sarkába fejelt. 2-0 A brazilok idegesek lettek a kétgólos hátrány miatt, míg a mieink megnyugodtak. Talán túlságosan is.
18.perc: Indo ugrott ki és elhúzott Lóránt  mellett. Érkezett Buzánszky  is segíteni. A labdát nyugodtan haza is adhatták volna, de a két magyar ollóba fogta a brazílt. 11-es! A büntetőt D. Santos félmagasan a jobb sarokba lőtt. 2-1
A gól feldobta a brazíl csapatot és egyre-másra vezették a támadásokat, de a védelmünk jól működött.
41.perc: Tóth II.  tört veszélyesen előre. Már lövésre lendítette a lábát, amikor az őt utolérő Maurinho beletalpalt. Tóth II.  lesántikált a pályáról, mint kiderült izomszakadása lett.
Tíz emberre fogyatkozva folytattuk a játékot. A szünetben csatárunk injekciót és gumiharisnyát kapott, mert mindenképpen vissza akart menni a pályára.
A második félidőt teljes létszámban, de gyakorlatilag csak 10 és egynegyed emberrel kezdjük, hiszen Tóth II.  a továbbiakban jobbára csak állt vagy sántikált a pályán, de néha még így is hasznosan segítette a társakat.
De alig kezdődött el ez a játékrész Bauer leterítette Bozsik ot. Ezután a durva belépők, rugdosások szinte megállás nélkül követték egymást.
60.perc: Czibor  száguldott a balszélen, majd pontosan adott középre az ötösön álló Kocsis nak, aki már fordulna is kapura, de Santos kézzel megállította a labdát. A megítélt büntetőt Lantos  értékesítette. 3-1
65.perc: N. Santos egy összecsapásnál egyszerűen belerúgott Bozsik ba és ezután még neki is támadt. Bozsik  ujjával megfenyegette a brazílt. A játékvezető mindkettőjüket kiállította.
67.perc: Didi szöktette a baloldalon Julinhot, aki a 16-os sarkáról félmagas csavart lövést küldött védhetetlenül a kapunkba. 3-2
Most már minden brazíl gólt akart rúgni, még a hátvédek is rohantak előre és vad csatákban, kíméletlen módon próbáltak labdát szerezni. 88.perc: Hidegkuti  szöktette Czibor t, aki még a 16-oson kívülről magas labdát küldött Kocsis  felé. ő a kaputól nyolc méterre felugrott és az elmozduló kapus mellett a jobb alsó sarokba helyezte a mérkőzés utolsó találatát. 4-2
A gól után brazíl újságírók, szurkolók rontottak be a pályára és alig lehetett folytatni a játékot. Közben Maurinho rátámadt Buzánszkyra  és a dél-amerikait kiállította a bíró.
A játékvezető két percet hosszabbított, de a 92. percben azért mégis végetért az összecsapás. De csak a játéktéren...


Amint felharsant a sípszó brazíl szurkolók özönlöttek a pályára és verekedni kezdtek a rendezőkkel és a rendőrökkel. Az egyikük például belerúgott az eléje álló rendőrbe és amikor az a földre került fojtogatni kezdte.
A válogatottunk várt pár percet, hogy csillapodjanak a kedélyek és csak azután vonult az öltözőbe. A brazíl játékosok azonban a folyósón várták őket. A mieink nem válaszoltak a kiabálásokra és valamelyik feldühödött brazíl az utólsónak befelé tartó Tóth Mihály t leütötte. Úgy kellett behúzni az öltözőbe. Czibor  visszalépett a folyósóra, mire neki támadtak. Erre már a csapat többi tagja is a folyósóra tódúlt, mire a dél-amerikaiak limonádés üvegekkel hajigálták meg őket.
Az öltözői incidens során tulajdonképpen minden játékos megsérült valamennyire és a nyugalmukat sem fokozta az eset.


Csak két nemzetközi lapvélemény a botrányos találkozóról.
"A brazílok nem tudnak veszíteni. A magyarok szívvel-lélekkel küzdöttek..."
"A magyarok maguk sem ártatlan bárányok, bár meg kell tárgyilagosan állapítanunk, hogy a verekedést a brazilok indították el. Akik olyan benyomást keltettek, mintha vissza tértek volna őskorszakbeli elődeikhez, amikor az emberek még mint farkasok álltak egymással szemben."  
 
Előzmények
Válassz a listából