Előző 204. Európa-kupa (4. sorozat) Következő

Magyarország
  8:3  
(2:2)
Csehszlovákia

Időpont: 1937.09.19. Helyszín: Budapest, Hungária út Térkép
Vezette: Bauwens dr., Német Nézőszám: 27000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr. 

Góllövők: Zsengellér Gyula /15 , Riha/21 , Rulc/26 , Sárosi (Stefancsics) György dr. /34 , Sárosi (Stefancsics) György dr. /51 , Sárosi (Stefancsics) György dr. /60 , Sárosi (Stefancsics) György dr. /62 , Nejedly/65 , Sárosi (Stefancsics) György dr. /77 , Sárosi (Stefancsics) György dr. /80 , Sárosi (Stefancsics) György dr. /85

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A 4. Európa-kupa sorozat ötödik mérkőzése. Végre jó felkészülés!
Előszőr 55-ös, azután 29-es, végül 16-os keret. Rendszeres taktikai megbeszélések az edzőkkel. Schaffer  edzői felügyelete mellett erőnlétjavító edzések. A megszokottnál több edzőmérkőzés!
Mégis majdnem hiába volt a sok-sok munka, mert kis híjján elmaradt a mérkőzés. Masaryk, Csehszlovákia első köztársasági elnökének halála miatt ugyanis szomszédunknál nemzeti gyászt rendeltek el és természetesen a labdarúgó mérkőzések is elmaradtak. Ezt a találkozót a kormány külön határozatban engedélyezte. A vendég csapat tagjai fekete szalagot viseltek a mérkőzés alatt és az ország lobogója is félárbócon lengett.


Kifejezetten meleg, nyári időben kezdődött el a mérkőzés.
Az első félidőben valami zavar volt érezhető a csapat játékában és különösen a csatársorban. Egy rövid ideig még vezettek is a vendégek.
A szünetben azután helycsere volt a belső háromasban Cseh II.  jobbra, Zsengellér  balra került és Sárosi  ment középre. Lőtt is 6 gólt a világ legjobb kapusának Planickának a hálójába. De nem csak ő, sőt nem csak a csatársor, hanem az egész csapat feljavult. Vegyük sorra az eseményeket.
51. perc: Cseh II.  még a térfelünkön bedobásból kapta a labdát és Sárosi -nak továbbított, aki a felező vonal környékén passzolta Zsengellér -nek, miközben előre húzódott és a visszakapott labdát a 16-osról futtából, félmagasan bombázta a kapu bal oldalába.
60. perc: Most Sas -tól kap labdát Sárosi  és ismét a csehszlovák kapuban a labda.
62. perc: A kiugratást Cseh II.  adja és Sárosi  újra beveszi Plánicka kapuját.
65. perc: Hogy ne legyen annyira egyhangú a tudósítás a vendégek is lőnek egy gólt.
77. perc: Zsengellér  adja a labdát, Sárosi  fordulásból 18 méterről laposan lő a bal alsó sarokba.
80. perc: Sárosi  a Sas -tól kapott labdával szökteti Kemény -t, aki szinte a kapufától gurítja vissza neki és bent az újabb gól.
85. perc: Sas  beadását Sárosi  mellre veszi és az ötösről a bal felső sarokba vágja. Sárosi -t a mérkőzés után a pályára tóduló önfeledten ünneplő tömeg a vállára vette és körbe hordozta.


Sárosi h 
ét találatával a válogatott gólcsúcsot állította be! Az előzőt elég régen 1911. október 29-én Schlosser  állította fel, aki hat gólt lőtt a Svájc elleni 9:0-ra végződött meccsen (32.mérkőzés). Külön megemlítendő, hogy a második félidőben 34 perc alatt "rámolt be" hatot és azok a találatok két mesterhármast alkotnak.
A Cseh II. -Sárosi  dr.-Zsengellér  belső háromast ezután a mérkőzés után nevezték el "agytröszt"-nek. Ezután a mérkőzés után valóságos "félistenként" kezdték kezelni, pedig már hat éve rendszeresen játszott a válogatottban és jó teljesítménye sem volt meglepetés, de hiába a gólok azok mégiscsak gólok. Az egyik sport lapban a híres angolt Drake-t emlegették (az Arsenal csatára):"Ha Drake-nek ilyen technikája volna, ő lehetne az angol Sárosi ..." Ennél nagyobb elismerést nem is lehetett írni akkoriban.
"Hallgassuk" még meg a legilletékesebb Plánicka véleményét is:"Borzasztó volt! Sohasem fogom elfelejteni! Többször kifutottam, védtem, jó néhány góltól mentettem meg a kapumat. Sárosi val szemben azonban tehetetlennek bizonyultam. Figyeltem a labdát és Sárosi  lábát. Hátvédjeink ott álltak mellette, én oda helyezkedtem, ahová Sárosi  a helyzetéből rúghatta volna a labdát. Mérnöki pontossággal a másik sarokba lőtte a gólt."


Nem egy gyenge csapatot győztünk le, hiszen december 01-én Csehszlovákia az angoloktól csak 5-4-re kapott ki. 
 
Előzmények
Válassz a listából