Előző 874. Világbajnoki selejtező Következő

Magyarország
  3:1  
(2:1)
Törökország

Időpont: 2012.10.16. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Daniele Orsato Nézőszám: 26000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Egervári Sándor 

Góllövők: Erdinc/22 , Koman, Vladimir /31 , Szalai Ádám /50 , Gera Zoltán /58

Cserék: Elek Ákos  -> Pátkai Máté  /45 , Torun -> Yilmaz /45 , Ekici -> Sararer /64 , Koman, Vladimir  -> Koltai Tamás  /73 , Caner -> Bulut /75 , Hajnal Tamás  -> Pintér Ádám  /77

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Alig ült el az észtek elleni győzelem örömzaja és már itt az újabb selejtező. Ez a találkozó Egervári Sándor 25. válogatott mérkőzése. Fontos mérkőzés, de nem sorsdöntő, ahogy a szövetség kapitány jellemezte. A török sokkal jobb válogatott, mint az észt volt, de legyőzhető, ha jobban koncentrálunk és fegyelmezetten védekezünk. A kapitány szerint ha ezen és az előző (észtek elleni) mérkőzésen hat pont szerzünk, akkor előnybe kerülünk a vetélytársakkal szemben, négy pont esetén pedig versenyben marahatunk. Az első három pont megvolt, most a következő három a cél.
1990-ben 3-0-ra győztük le a török válogatottat. Azóta azonban ez nem sikerült. Négy találkozón három verség és egy döntetlen.
A törököknek nem megy jól mostanában. Az első találkozón idegenben kikaptak Hollandiától (2-0), majd az észteket verték 3-0-ra. Ez nagyjából rendben is volt, de ezek után otthon kaptak ki Romániától (1-0).

Halmosi még mindig nem léphet pályára (sérült). Az előző, észtek elleni, selejtezőn azonban két alapember is összegyűjtötte a második sárga lapot, ezért most sem Dzsudzsák sem Juhász nem lehettek a keret tagjai. Vanczák helyet kapott a kezdő csapatban, bár még arcvédő maszkot kell viselnie. Ugyancsak a kezdő ember a kapitány bizalmát mindenkor élvező, frissen felgyógyult Koman Vladimír.
A törököknél is jelentős változások vannak a csapatban, többen is hiányoznak, de valószínűleg igazán jelentősnek Arda Turan kiesését tarthatjuk.

Alaposan belekezdtünk. Az első öt percben szép rohamokat indítottunk, de azután a vendégek fokozatosan átvették az irányítást. Erős nyomás alatt voltunk. A kilencedik percben Altintop harminc méterről, szabadrúgásból, célozta meg a kaput és a labda alig kerülte el a bal felsőt. Több veszélyes támadást is vezettek (az egyikből kishíján öngólt fejeltünk), bár az iram nem volt nagy. Végül a folyamatos rohamok meghozták az eredményt. A huszonkettedik percben a bal oldalon jöttek előre a törökök. Hét emberünk védekezett, de mind bent, a tizenhatos vonalának közepén, így a vendégek zavartalanul törhettek be a tizenhatosra. A beadásról mindenki lemaradt, csak az ötöshöz tisztán érkező, a védőink előtt zavartalanul befutó, Erdinc nem. ...és nem is hibázott. Bogdán még bele tudott érni a lövésbe, de a labda a jobb alsóba vágódott. (0-1)

Érdekes módon a gól nem letaglózta, hanem inkább észhez térítette csapatunkat. Nem sokkal a török vezetés után Hajnal ügyes cselekkel került be a vendégek tizenhatosára, majd meglehetősen kisodródott helyzetből lőtt. A kapus ezt még hárítani tudta. A harmincegyedik perc Koman tört előre a bal oldalon, malyd meredeken adott be a török térfél közepéről. A keresztbefutó Szalai nem érte el a labdát, de más sem. Úgy látszott könnyű zsákmány lesz a labda a török portásnak, de az teljesen érthetetlen módon, hátra dőlt, szinte befeküdt a labda alá, ami végül a lábáról csapódott a hálóba. (A törökök már a románok ellen is kapushibából kaptak gólt.) Talált gól, de gól. (1-1)

Ezután ötletesebben, bátrabban játszottunk, bár a török ellentámadásoknál érződött bizonytalankodás, de veszély nem volt. Az egyenlítés talán nem, de az elképesztő kapushiba megroggyantotta a vendégeket.

A második félidő abban a szellemben folytatódott, ahogy az első abba maradt. Sőt! Talán még lendületesebb, harciasabb lett a csapat. Ennek öt perc alatt meg is lett az eredménye. Hajnal szaporázta középen az ellenfél térfelének felénél, majd kitette balra az előre lopakodó Kádárnak, aki gondolkodás és pillanatnyi habozás nélkül, kapásból fordította át a labdát a jobb oldalt, a védők mögül nagyszerűen kiugró Szalai elé, aki szintén kapásból tolta a játékszert a vetődő kapus mellett, két méterről a kapuba. (2-1)

Nem csak jobban játszottunk mint ellenfelünk, de kifejezetten élvezetesen is. Még tíz perc sem telt el a vezetésünk megszerzése óta, amikor ismét betaláltunk. Hajnal tisztán adhatott középre jobbról. Két ember csapott le a labdára a tizenhatoson belül. Koman volt jobb helyzetben, de Altintop kicsit szabálytalanul akadályozta. A játékvezető habozás nélkül büntetőt ítélt, amit Gera étékesített. (3-1)

Ezután ismét a vendégek vették át a kezdeményezést, vagy inkább mi engedtük át nekik a terepet. őriztük a vezetést és vártunk a kontrákra. Azért a törököknek voltak még lehetőségeik, de vagy a védők vagy Bogdán hárított. A hatvankilencedik percben Pátkai a tizenhatoson belül rúgta bokán Sahint, de szerencsére a bíró sípja ezúttal néma maradt. Két perc múlva Bogdán bravúrral hárította Yilmaz százszázalékos helyzetét.

A győzelmet mindenképpen megérdemelte a csapat, különösen a második félidő elején mutatott remek játék miatt.

Egervári Sándor 25 válogatott mérkőzésen volt szövetségi kapitány. 15 győzelem, 6 vereség és 4 döntetlen a mérlege (csak tétmérkőzéseket nézve 9 győzelem, 4 vereség és 1 döntetlen).

Olyan, hogy hátrányból nyerni tudtunk tétmérkőzésen, bizony nem mostanában fordult elő. Hét éve (2005.06.04-án rendezett Izland-Magyarország világbajnoki selejtező ) Izland ellen játszottunk idegenben, szintén VB selejtezőt. Akkor 2-3-ra nyertünk.

Novemberben norvégia következik itthon, azután 2013 tavaszán (márciusban) fogadjuk a románokat és utazunk a törökökhöz. 
 
Előzmények
Válassz a listából