Előző 798. Világbajnoki selejtező Következő

Izland
  2:3  
(1:1)
Magyarország

Időpont: 2005.06.04. Helyszín: Reykjavík, Laugardalsvöllur-stadion Térkép
Vezette: Batista, portugál Nézőszám: 8000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus 

Góllövők: Gudjohnsen/18 , Gera Zoltán /45 , Gera Zoltán /57 , K. Sigurdsson/67 , Huszti Szabolcs /74

Cserék: Vanczák Vilmos  -> Balog Zoltán  /14 , Marteinsson -> Gudmundsson /25 , Steinsson -> Arnason /45 , Einarsson -> Thorvaldsson /50 , Bárányos Zsolt  -> Szabics Imre  /76 , Tóth Norbert  -> Rajczi Péter  /91

Kiállítások: Bjarnason/55
Kommentár:

Lassan egyértelművé vált a helyzet a világbajnoki selejtezőkkel kapcsolatban. Nincs értelme az esélylatolgatásoknak. A hátra lévő öt találkozó mindegyikét meg kell nyerni. Ha nem, akkor nincs világbajnoki részvétel.

Az öt találkozó első próbatétele Izlandon várta a csapatot.

Nem sok izgalmat hozott a félidő első fele. Egy-egy gyenge próbálkozáson kívül, nem történt említésre méltó esemény. Ami ezután történt az igazán szégyenletes. Gólt kapni persze sohasem jó, de így... A tizenhatosunkon belül öten próbálták megszerezni a labdát, négy magyar és Gudjohnsen. Utóbbi került ki győztesen a küzdelemből és amikor már másodszor pattant vissza hozzá a labda, akkor tíz méterről be is vágta a kapunk jobb felső sarkába. (1-0)

Egyre inkább fölénybe került a hazai válogatott. Ugyancsak védői hiba után Sigurdsson vezethette rá Királyra a labdát, szerencsére a hálóőr - jó ütemben vetődve - hárítani tudott. Ezután Gudjohnsen szabadrúgását, majd tizenegy méterről leadott lövését kellett fognia kapuvédőnknek.

A rendes játékidőben tulajdonképpen helyzetet sem tudtunk kialakítani. Ekkor Bárányos öt méteres lövésébe kézzel nyúlt bele egy izlandi védő, amiért a játékvezető büntetőt ítélt. Ekkor Sigurdssonnak sárgát is felmutatott a sípmester, aminek még jelentősége lesz. A tizenegyest Gera vágta a vetődő kapust megelőzve a háló jobb alsó sarkába. (1-1)

A második félidő hetedik percében óriási hazai helyzet maradt kihasználatlanul. Gudjohnsen bal oldalról kapott labdát, megugrott, de lövése a kapu mellé szállt. Néhány perc múlva Bodnár beadását kaparintotta meg Bárányos az izlandi tizenhatoson belül. Védője, Sigurdsson tehetetlen volt és buktatta játékosunkat. A szabálytalanságért sárga lapot kapott, de mivel már volt neki egy, amit reklamálásért az előző tizenegyesnél gyűjtött be, így el kellett hagynia a játékteret. Ezt a büntetőt is Gera küldte kapura és ugyanúgy, a háló ugyanazon részébe küldte a labdát. (1-2)

Hiába volt azonban a vezető gól és az emberelőny, mégsem nyugodt játékot kezdtünk játszani. Sőt! A játékot a vendéglátók irányították és sorra alakították ki a helyzeteiket. Különösen Gudjohnsen szabadrúgásánál, amikor a labda a felső lécen csattant és hat méteres lövésénél, amit szerencsénkre a kapu fölé küldött. Azután inkább átengedte a lövést másnak. A második félidő felénél remekül ugratta ki a jobb oldalon Sigurdssont, aki közelről bombázott Király felett a hosszúba. (2-2)

A hazai csapat mindenáron vissza akarta szerezni a vezetést és meggondolatlanul kitámadtak. Egy ellentámadásunknál a bal oldalon Tóth szöktette Husztit. A labdaátvétel ugyan nem sikerült túlságosan jól, mert kicsit hosszan pattant el a játékszer, de még mielőtt a kimozduló kapus elérhette volna, sikerült utolérnie játékosunknak és meglehetősen éles szögből a kapuba gurítania. (2-3)

A mérkőzés hátra lévő idejében még próbálkozott mind a két csapat, de lendület és pontosság híján az eredmény már nem változott.

A játékunk egyáltalán nem adott okot az örömre. Rengeteg hiba, szervezetlen játék, gyenge támadások, rossz védekezés, csapatjátékról pedig egyáltalán nem lehetett beszélni (az utolsó, gólt eredményező akció kivételével).
A győzelem viszont reményt adó. Már csak a hátra lévő négy találkozót kell megnyerni a továbbjutáshoz... 
 
Előzmények
Válassz a listából