Előző 871. Világbajnoki selejtező Következő

Andorra
  0:5  
(0:2)
Magyarország

Időpont: 2012.09.07. Helyszín: Andorra La Vella, Estadio Comunal de Aixovall Térkép
Vezette: Emir Aleckovic Nézőszám: 1100
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Egervári Sándor 

Góllövők: Juhász Roland /12 , Gera Zoltán /32 , Szalai Ádám /54 , Priskin Tamás /68 , Koman, Vladimir /82

Cserék: Gera Zoltán  -> Priskin Tamás  /46 , Moreno -> S. Gómez /69 , Clemente -> Lorenzo /72 , Hajnal Tamás  -> Elek Ákos  /75 , M. García -> Maneiro /80 , Szalai Ádám  -> Németh Krisztián  /83

Kiállítások: Vales/67
Kommentár:

Még soha nem játszottunk az Andorrai válogatottal, így történelminek tekinthető az összecsapás.

A 2014-es világbajnokság első selejtező mérkőzését játszotta csapatunk. Nem mondhatni, hogy nehéz ellenféllel kezdtünk. Andorra válogatottját 1995-ben alapították és 1996-ban játszott előszőr hivatalos mérkőzést. Azóta eddig három olyan tétmérkőzés akadt, amikor nem vesztesen hagyták el a játékteret. 2004-ben Macedóniát 1-0-ra legyőzték és játszottak két 0-0-át is. Egyiket szintén Macedónia, a másikat pedig Finnország ellen. A mérkőzés idején a világranglist 199. helyén tanyáztak (Európában San Marinoval együtt a legutolsó helyen).

Az előzmények alapján nem csoda, hogy egy alapvetően (kilenc emberrel!) védekező csapattal néztünk szembe.

Válogatottunkban sérülés miatt nem léphetett pályára Szabics és Pintér, Varga betegség, Mészáros túlterheltség miatt nem játszott. Egervári érthetően kifejezetten támadó csapatot állított össze.

A mérkőzés kezdetén a magyar himnuszt meglehetősen furcsán hallhattuk. Mintha valamilyen megnyúlt magnószalagról szólt volna. Talán viszonzásnak szánták, de tény, hogy a hazai himnusz sem járt jobban. Pontosan négyszer kezdték újra...

A támadó felfogással pályára küldött játékosok nem is késlekedtek a rohamokkal már a harmadik percben rezgett a hazai háló. Gera pontos beadását Szalai rúgta a hálóba. A vezetést azonban még nem szereztük meg, mert a játékvezető (többek szerint hibásan) lest ítélt. Már itt, az első percekben látható volt, hogy a vendéglátók nagyon komoly, mondhatnánk kemény védekezésre rendezkedtek be és a durvaságoktól sem fognak visszariadni.

A tizenkettedik perc azonban már valóban meghozta a vezetést. Első szögletünket Dzsudzsák végezte el a bal oldalról, amire Juhász pontosan érkezett és öt méterről a kapu bal alsó sarkába fejelt. (0-1)

Az andorrai játékosok ezután főként azt az ezközt használták, ami a legjobban ment nekik, vagyis durva szabálytalanságokkal próbálták tördelni a játékot, megfélemlíteni az ellenfelet. Mégis csak a félidő közepén került elő az első sárga lap és akkor s úgy, hogy a magyar játékos is kapott egyet. Helyzetbe gyakorlatilag nem kerültünk, nem tudtunk mit kezdeni a betömörülve védekező hazaiakkal.

Félóra elteltével mégiscsak eljutottunk a tizenhatosig, sőt Vanczák be is tört oda, aminke következtében García felvágta. A megítélt büntetőt Gera a jobb alsóba vágta. (0-2)

A félidő végére még két abszolut gólhelyzet is jutott. Előbb Hajnal szöglete után marad ki száz százalékos lehetőség, Két perc múlva azonban a mi kapunk előtt került helyzetbe Moreno, de szerencsére elügyetlenkedte a tíz méteres lövést.

A második félidő elején kicsit fellángoltak a hazai támadások. Nem csak a kapunkig sikerült eljutniuk, de még veszélyt is jelentett egy-egy akció. Ez azonban még tíz percig sem tartott. Vanczák adott be jobbról, a labdára pedig Szalai vetődött és fejelt három méterről a rövid sarokba. (0-3)

A következő közel negyedórában továbbra is mi támadtunk, a vendéglátók pedig szabálytalankodtak. A hatvanhetedik percben aztán Vales megkapta második sárgáját is. Az elsőt közvetlenül a gól után, amikor Juhászt vágta gyomron. Most pedig Korcsmárral szemben volt durva. A kiállított játékos éppen csak leért a pályáról, amikor máris elégtételt vettünk. Lipták a félpályáról ívelt előre. Priskin mellel levette a labdát és egy csel után a bal alsóba lőtt. (0-4)

A játék képe mit sem változott. Mi támadásokkal próbálkoztunk, a hazaiak pedig ennek a mindenáron megakadáylozásával. Tartani lehetett attól, hogy valaki komolyabb sérülést szed össze, így a biztonságra is nagyon kellett figyelni játékosainknak. A legnagyobb helyzetett egy andorrai játékos Lima alakította ki, ugyanis rosszul adott haza. A labdára Priskin csapott le, de miután kicselezte a kapust, már annyira kisodródott, hogy csak a kapufát tudta eltalálni. Azután nyolc perccel a vége előtt Dzsudzsák adott remek indítást Priskinnek, aki az alapvonaltól visszaemelt középre. Lorenzo nem találta el a labdát, így Koman előtt nyílt meg a lehetőség és ő nem is hagyta azt kihasználatlanul. Nagy erővel lőtt a kapuba. (0-5)

A kötelező győzelem tehát meg van! Jól kezdődött a selejtező sorozat. A következő mérkőzésen azonban egész más ellenfél lesz.... Hollandia ellen nem a durvaságok miatt lesz nehéz játszani. 
 
Előzmények
Válassz a listából