Előző 850. Barátságos mérközés Következő

Anglia
  2:1  
(0:0)
Magyarország

Időpont: 2010.08.11. Helyszín: London, Wembley-stadion Térkép
Vezette: Lannoy, francia Nézőszám: 72024
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Egervári Sándor 

Góllövők: Jagielka/63 , Gerrard/69 , Gerrard/73

Cserék: Vanczák Vilmos  -> Laczkó Zsolt  /45 , Huszti Szabolcs  -> Hajnal Tamás  /45 , Dzsudzsák Balázs  -> Koman, Vladimir  /45 , Lipták Zoltán  -> Komlósi Ádám  /55 , Elek Ákos  -> Tóth Balázs  /60 , Rudolf Gergely  -> Priskin Tamás  /83

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Koeman már nem szövetségi kapitány. Két név is szóba került, amikor az új vezetőt keresték. Az egyik Mezey György, a másik Egervári Sándor. Utóbbi látszott valószínűnek, aki az U21-es, legsikeresebb korosztályt vezeti. Mezeynek különben is a Videotonban van dolga, ahová a felcsúti akadémia fiataljait kell beépítenie. Végül, július közepén valóban Egervári lett a szövetségi kapitány. Koeman még hivatalosan munkaviszonyban maradt augusztus 12-ig (tehát az angolok elleni mérkőzésen is), de a csapatot már az új kapitány irányítja.

Az angolok kapitánya, Fabio Capello nincs könnyű helyzetben. A világbajnokságon nagyon rosszul szerepelt a csapat és már nem csak a szakma és a közönség, de a játékosok támogatását is elvesztette. Többen lemondták a válogatottságot. Erre a mérkőzésre a csapat-összeállításnál a fiatalításra próbálta helyezni a hangsúlyt.

A magyar csapat új kapitányának lényeges változásokat még nem volt alkalma eszközölni, de a legfontosabb lépést megtette, visszahívta Gerát a válogatottba.

A találkozót a hazai csapat kezdte nagy akarással. Érthető, hogy a világbajnoki kudarc és a mérkőzést megelőző események miatt a játékosok bizonyítani szerettek volna a közönségnek. Már a második percben nagy helyzetben kellett Liptáknak mentenie, a szögletet pedig Jagielka perdítette, csak kicsit mellé. Egy perc múlva már a hálóba is találtak az angolok, pontosabban Rooney. Szerencsére a találatot a kapitány les miatt érvénytelenítette. Az ötödik percben mi is eljutottunk a vendéglátók kapujáig. Egy szabadrúgást Elek fejelt a háló felé, de gondot nem okozott a kapusnak. A következő percekben ismét a kapunkhoz szegeztek bennünket. Jagielka öt méterről találta el az oldalhálót. A tizenharmadik percben Walcott a jobb oldalon, szép cselekkel tört előre. Majd az alapvonal közeléből hátra passzolt a középen érkező A. Johnsonhoz, aki tizenkettőről kapásból lőtt, szerencsére kapu fölé. Négy perc múlva Dzsudzsák került ígéretes helyzetbe, de Terry tisztázott. A kezdeti "átjáróház" után, lassan kezdett összehangolódni a védelem és ezáltal kiegyenlítettebbé vált a játék. Az első félidő második felében kevesebb veszélyes angol támadás ért el a kapunkig és nekünk is volt helyzetünk.  A harmincadik percben Gera lövését hárította Hart. A harmincharmadik percben Gerrard a tizenhatos bal sarkáról szabadrúgásból vette célba a kaput. Léc alá tartó lövését Király nagyot nyújtózva pofozta szögletre. A hátralévő időt elfocizgatták a csapatok. Az angolokat fütty kísérte az öltözőbe.

A második félidőt ígéretesen kezdtük. Vadócz indította Rudolfot, aki ígéretes helyzetben vehette át a labdát, ami a kezére pattant. Ez a mozzanat, ha vétlen is volt sárga lapot ért.  Az angolok továbbra is többet birtokolták a labdát, támadtak is, de igazi helyzeteket nem tudtak kialakítani. A hatvankettedik percben magyar támadás futott. Gera tört előre egy a térfelünkről előre küldött remek indítással. Már a tizenhatosnál járt és tulajdonképpen lőhetett volna, de inkább a tizenhatos vonalához érkező, balról mellette felfutó Komanhoz passzolt, aki az ötösön belülről középre tolta a labdát. A befutó, becsúszó hazai védők közül Jagielka lábáról a saját kapujuk felé pattant a labda, amit Dawson pontosan a gólvonalról vágott ki. A játékvezetői hármas, kis jóindulattal megadta a gólt. (0-1)

Néhány perc múlva Roonyt füttykoncert búcsúztatta, amikor a kapitány lecserélte. A gól megrázta az angol csapatot és az eddig sem hiányzó támadások sokkal pontosabbak lettek. Ennek eredménye a hatvankilencedik percben már számokban is látható volt. Gerrard tisztán kapott labdát a tizenhatosunk előtt, majd megindult és még mielőtt a védők odaérhettek volna, húsz méterről nagy erővel lőtt a kapu bal oldalába. (1-1)

Négy perc múlva ismét Gerrard. Ezúttal egy szép támadás végén a tizenhatosunkon belül kapott labdát, amit négy magyar védő gyűrűjében vett át, majd körbe is fordult közöttük - azután szöktette magát és az ámuló játékosok közül kiugorva, a kifutó Király mellett elgurította a labdát, egyenesen a rövidsarokba. (2-1)

Két perc múlva Zamora vette le a labdát húsz méterre a kapunktól és már rá is tűzte. Király bravúrjára volt szükség, hogy a léc alá tartó játékszert szögletre tolja. Két perccel a  vége előtt Gerát szöktették egy remek átadással a jobb oldalon, Egyedül vezette rá a kapura, majd tíz méterről a kilépő Hartba lőtte a labdát. Az utolsó percben Zamora még egyszer megpróbálta bevenni Király kapuját, ezúttal egy fejessel. Jobbról jött középre a labda, Zamora a kaputól hét méterre várta és kapta is pontosan, majd lefejelte a földre, a felpattanót azonban Király hárítani tudta.

Nem sokat árul el ez a találkozó arról, hogy mi várható a továbbiakban, Egervári éppen csak átvette a csapatot. Az ellenfél egy a világbajnokságon "megtiport", azóta pedig meglehetősen szétzilálódott angol csapat volt. Kétségtelen, hogy voltak szép akcióink és helyenként a védelem is jól működött, de lássuk a következő mérkőzéseket. 
 
Előzmények
Válassz a listából