Előző 851. Európa bajnoki selejtező Következő

Svédország
  2:0  
(0:0)
Magyarország

Időpont: 2010.09.03. Helyszín: Stockholm, Rasunda-stadion Térkép
Vezette: Atkinson, angol Nézőszám: 32300
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Egervári Sándor 

Góllövők: Wernbloom/51 , Wernbloom/73

Cserék: A. Svensson -> Källström /33 , Dzsudzsák Balázs  -> Huszti Szabolcs  /45 , Isaksson -> Wiland /45 , Elmander -> S. Larsson /49 , Elek Ákos  -> Priskin Tamás  /59 , Rudolf Gergely  -> Hajnal Tamás  /82

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Megkezdődnek az EB-selejtezők. Ezen az első mérkőzésen a kapitány szeretett volna meglepetést okozni - persze a győzelem igazi szenzáció lenne, de a döntetlenre szükség lenne a továbbjutáshoz. A csoportban szerepel még Hollandia, Finnország, Moldova, San Marino. Nálunk Gera Zoltán, aki hosszabb kihagyás után szerepel - az új kapitány hívására - ismét a válogatottban (az ezt megelőző mérkőzésen már játszott), a svédeknél hasonló helyzetben van Ibrahimovic.

Svédországgal már negyvenkétszer játszottunk. Náluk éppen ötvenöt éve tudtunk nyerni, de annak is tizenöt éve, hogy itthon legyőztük őket.

Elsősorban a biztos védekezésre készültünk fel és a kezdő felállás szerint (az előző kapitány idején oly sokat kritizált) egycsatáros támadósorral próbáltuk bevenni a kaput. A svéd csapat friss kapitánya is meglepetést okozott Ibrahimovic új szerepkörével. Nem csatárként, hanem irányító középpályásként tette a csapatba. Ez a számunkra nem volt rossz előjel, hiszen a legutóbbi két találkozónkon éppen az ő, utolsó percekben rúgott góljaival tudtak legyőzni bennünket.

Már a kezdéskor látszott a hazai csapaton, hogy nagy lelkesedéssel játszanak. Az első kapuközeli lövés mégis a mi nevünkhöz fűződik. Gera betört a tizenhatoson belülre, a védők szerelték, a kipattanót Elek lőtte fölé. Egyébként sem játszottunk ijedten, de alapvetően a svédek irányították a játékot és sokkal többet birtokolták a labdát. Király a hetedik percben védett először, Elmander fejesét fogta. A továbbiakban is hazai támadásokkal telt az idő, de az első veszélyes akciójukra a tizenkilencedik percig kellett várniuk. Ibrahimovic ügyesen indította a tizenhatosra befutó Toivonent, aki zavartalanul lőhetett, Király azonban elcsípte a középre célzott lövést. Ezután húsz percen keresztül hol az egyik, hol a másik csapat rohamozott de mindegyik próbálkozás célt tévesztett, vagy elakadt a védelmeken. Nekünk is voltak helyzeteink. Gera a huszonkettedik percben csak fél méterrel fejelt fölé, a huszonkilencedikben Vadócz távoli bombája kerülte el kicsivel a kaput. A harminckilencedik percben ajtó-ablak helyzetet teremtettek a hazaiak. Kallström és Bajrami összjátéka után Ibrahimovic kapott százszázalékos helyzetben labdát, de nem sikerült jól eltalálnia és mellé lőtt. A vége előtt még két helyzetet úsztunk meg. Kallström szabadrúgását Király remek vetődéssel ütötte ki, majd Elmander a jobb oldalon futott el. Pontos labdát adott Ibrahimovicnak, aki az ötösről a kapu fölé lőtt.

A szünetben lebonyolított cserék közül talán Dzsudzsák az egyik legaktívabb magyar lecserélése az érdekes. Többen sérülésre tippeltek de kiderült hogy a kapitány elégedetlen volt vele nem védte megfelelően az oldalát. A második félidő hatodik percében az egészen frissen becserélt Larsson a jobb oldalon elhúzott Laczkó mellett középre emelt pontosan az érkező  és védője mellett felugró Wernbloom fejére ahonnan a labda a kapunkba vágódott. (1-0)

Öt perc múlva Koman jó tíz méterről az oldalhálóba lőtte a magyar csapat utolsó helyzetét. A mérkőzés hátra lévő idejében már csak a hazai csapatnak voltak helyzetei. Még félórával a mérkőzés vége előtt próbálkozott a kapitány azzal a megoldással, hogy az egycsatáros játékról kétcsatárosra álltunk át Priskin behozásával, de ez már nem javította a játékunkat. A svédek nyugodtan és pontosan passzolgattak, több lövéssel próbálkoztak. Ezek többnyire nem voltak igazán veszélyesek. Ám Ibrahimovic hatvanhetedik percben elvégzett szabadrúgásának hárításához Királynak bravúrra volt szüksége. A hetvenharmadik perc pedig meghozta a következő gólt. Szögletet íveltek be a jobb oldalról. Wernbloom ismét magasabbra ugrott, mint a védők és fejelni is tudott - ám a labda a keresztlécről pattant vissza a játéktérre, pontosabban a fejelő lábára aki könnyedén továbbította a kapuba. (2-0)

A hátralévő időben érdemleges már nem történt. A svédek elégedettek voltak, mi pedig fáradtak.

Bár a találkozó első félidejében még álltuk a sarat, mégis igaz, hogy tulajdonképpen még az egy pontra sem volt reális esélyünk. Bár a mérkőzés előtt rosszul eshetett, de igaznak bizonyult a svéd szövetség elnökének a mondata, miszerínt: „Ha nem vernénk meg Magyarországot, az az albánok elleni döntetlennél is nagyobb csalódás lenne.” Érthetetlen és a később látottak alapján elhibázott döntés volt Dzsudzsák lecserélése. A második félidő legtöbb támadása az ő oldalán futott. Amíg pályán volt jobb volt a védekezés és a támadás is. A kapitány szerint egy "kis csibészség" volt az, ami nálunk hiányzott, a svédeknél pedig megvolt és ezért győztek. Ha csak ennyi lenne a különbség... Hivatalos statisztikák szerint egyetlen olyan lövésünk sem volt, ami eltalálta volna a kaput....
 
 
Előzmények
Válassz a listából