Előző 849. Barátságos mérközés Következő

Hollandia
  6:1  
(1:1)
Magyarország

Időpont: 2010.06.05. Helyszín: Amszterdam, ArenaA Térkép
Vezette: Meyer, német Nézőszám: 45000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Erwin Koeman 

Góllövők: Dzsudzsák Balázs /6 , Van Persie/21 , Sneijder/56 , Robben/64 , Van Bommel/71 , Robben/78

Cserék: Kuyt -> Robben /45 , Torghelle Sándor  -> Elek Ákos  /58 , Heitinga -> Ooijer /61 , Huszti Szabolcs  -> Lázok János  /68 , Van Persie -> Huntelaar /68 , Sneijder -> Elia /73 , Horváth Gábor  -> Vadócz Krisztián  /79 , Van Bommel -> Afellay /79 , Van der Vaart -> De Zeeuw /79 , Bodnár László  -> Laczkó Zsolt  /80

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Legutóbb 1984-ben győztük le a hollandokat. Azóta négy találkozót játszottunk és mind a négy a vereségünkkel végződött, a legutóbbit (1994) 7-1-re nyerte a "tulipános" gárda.
A holland csapat most is, mint akkor, az alig egy hét múlva kezdődő világbajnokságra készül. Ezen a találkozón búcsúztatják Edwin van der Sart, a kiváló kapuvédőt.

A mérkőzésnek a mi szempontunkból nem sok értelme lehet. A magyar játékosok nincsenek "bejátszott" állapotban, az ellenfél pedig ugrásra készen várja a világbajnokság kezdetét. A kapitányunk ezeken a barátságos mérkőzéseken kívánja kialakítani az EB-selejtezőre ütőképes csapatát. Megnéz új játékosokat, kipróbálja, hogy ki mit tud egy erős ellenféllel szemben. A németek ellen már láttunk ebből valamit, a holland csapat pedig világbajnoki esélyes...

A hírek szerint könnyen lehet, hogy ez lesz Erwin Koeman utolsó találkozója. A kapitány talán most szeretné bizonyítani Hollandiában, hogy nem az a sikerek elérésére alkalmatlan, állandó vesztes, akinek gyakran nevezték.

Most végre két csatár kezdett a válogatottban. Érdekes, hogy ez meglepetésnek számított. A mérkőzést a hazai csapat kezdte vehemensen. Nagyon letámadtak bennünket, de néhány szöglet után mi szereztük meg a vezető gólt. A hatodik percben Torghelle még a mi térfelünkről indította a jobboldalon előretörő Dzsudzsákot, aki becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd mielőtt komolyan megtámadták volna, a jobb felsőbe csavarta a labdát. (0-1)

A következő percekben is a hollandoknál volt többet a labda, de azért nekünk is voltak helyzeteink. A tizenegyedik percben Dzsudzsák a tizenhatoson belül passzolt Torghelléhez, aki Huszti elé tálalt. A lövés elakadt a védőkben. Egy perc múlva Bodnár adott be, Juhász csúsztatott és Torghelle csak kicsivel lőtt fölé. Az első negyedóra után már nem csak mezőnyfölénye volt a hazai csapatnak, de támadások tekintetében is uralták a pályát. Először Kuyt lövését hárította Fülöp, azután sorban jöttek a támadások, de egyenlőre a védelem kitartott. A huszonegyedik percben azonban egy holland támadásnál Huszti szerelte a támadót, de a labdát Kuyt visszaszerezte és néhány csel után visszapasszolta Van Persiehez, aki a kapuval szemben állva, tizenhat méterről a jobb alsó sarokba nyesett. (1-1)

Négy perc múlva a hollandok szöglete szállt a kapunk elé. Fülöp ki akarta öklözni a labdát, de nem találta el és a labdát Kuyt a kapuba fejelte. A bíró lökés miatt érvénytelenítette a találatot. Az első félóra végén Kuyt beadását Van Persie tisztán fejelhette az ötösről, szerencsére a kapunk mellé. Sorban érkeznek a kapunk elé a hazai akciók.

A második félidőre Kuyt nélkül jött ki a a holland csapat. Ennek akár örülhettünk volna is, de helyett Robben lépett pályára és már az első percekben látszott, hogy semmivel nem lesz könnyebb dolga a védelemnek, mint eddig volt. Az első öt percet ugyan kicsit ellazsálták, de ami azután jött...

Először Sneijder lőhetett teljesen üresen tíz méterről és Fülöp nagy bravúrral, lábbal védett. Egy perc múlva Robben lőtt, a labda ugyan megpattant egy védőn, de Fülöp így is hárítani tudott. Öt perc múlva azonban már kapusunk is tehetetlen volt. Van Persie a tizenhatosunk vonaláról, három védőtől szorongatva szöktette Van Bronckhorstot a bal oldalon, aki az alapvonal közeléből középre lőtte a labdát. A kapu előtt üresen felejtett Sneijder pedig közvetlen közelről, kapusunk mellett, a hálóba passzolt. (2-1)

A következő percekben is holland támadások futottak a pályán. Sneijder szabadrúgását Fülöp fogta, Robben pedig, miután kicselezte az egész védelmet, elvétette a kaput. Azután a hatvannegyedik percben a bal oldalon Van Bronckhorst húzott el a bal oldalon és a kapu előtt keresztben elrúgta a labdát. Fülöp valószínűleg azt hitte, hogy ki fog menni, mert csak kísérte a játékszert és nem lépett ki, hogy megfogja. Robben azonban pontosan az alapvonal előtt érte el a labdát és a kapufa és kapusunk mellett a hálóba lőtt. (3-1)

A hazai csapat nem elégedett meg ennyivel. Lendületben voltak és maradtak is. A hetvenegyedik percben szögletet végeztek el, a jobb oldalon tologatták a labdát, közben védőink a szervezettség legkisebb jele nélkül szaladgáltak a hollandok között. Hátra tették a labdát Van Bommelnek, aki teljesen zavartalanul igazított egyet és húsz méterről, hat védő között bombázott a háló jobb oldalába. (4-1)

Alig telt el pár perc, amikor Elia a pályára lépett és azonnal meg is szégyenítette a magyar védelmet. A bal oldalon iramodott meg, elhúzta Vanczák mellett, azután elegánsan engedte el maga mellett a becsúszó Dzsudzsákot, majd egy újabb csellel ismét Vanczák mellett ment el és tizenkettőről úgy vágta a kapuba a labdát, hogy az Juhász lába között suhant át. (5-1)

...és még egy. A hetvennyolcadik percben Robbenhez került a labda a tizenhatosunk előtt. Nyugodtan megnézte a jobb felső sarkot és mindenki felett, pontosan oda csavarta a labdát. (6-1)

A mérkőzés utolsó mozzanataként Robben sántikált le a pályáról egy rossz mozdulat következtében. Nagy érvágás lenne Hollandia számára, ha a világbajnokságon nem léphetne pályára.

A mérkőzést talán felesleges értékelni. A (jelenlegi) kapitány szerint ötvenöt percig egyenrangú ellenfelek voltunk...

Koeman leváltása már biztosnak látszik. Két név is szóba került. Az egyik Mezey György, a másik Egervári Sándor. Utóbbi látszott valószínűnek, aki az U21-es, legsikeresebb korosztályt vezeti. Mezeynek különben is a Videotonban van dolga, ahová a felcsúti akadémia fiataljait kell beépítenie.

Végül, július közepén,  valóban Egervári lett a szövetségi kapitány. Koeman még hivatalosan munkaviszonyban maradt augusztus 12-ig (tehát az angolok elleni mérkőzésen is), de a csapatot már az új kapitány irányítja. 
 
Előzmények
Válassz a listából