Előző 766. Európa-bajnoki selejtező, 6. csoport (VI. Európa-bajnokság - Olaszország) Következő

Svédország
  1:1  
(0:1)
Magyarország

Időpont: 2002.10.12. Helyszín: Stockholm, Rasunda-stadion Térkép
Vezette: Stark, német Nézőszám: 35000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Gellei Imre 

Góllövők: Kenesei Krisztián /5 , Ibrahimovic/76

Cserék: Tököli Attila  -> Fehér Miklós  /59 , Alexandersson -> Källström /59 , Antonelius -> Jonson /69 , Kenesei Krisztián  -> Gera Zoltán  /70 , Ibrahimovic -> Allbäck /78

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Kicsit elsikkadt az a jelentős tény, hogy válogatottunk pontosan száz éve játszotta első hivatalos mérkőzését. Akkor 1902. október 12-én Bécsben 5-0-ra veszítettünk. Az eredmény nem lenne ünnepelni való, de akkor kezdődött minden...


Érdekesség, hogy a rádiós kommentátor Ralf Edström egykori válogatott labdarúgó. Számunkra nem éppen kellemes emlékeket idéz, hiszen 1973 június 13-án az ő gólja miatt nem juthattunk ki a világbajnokságra. A mérkőzés döntetlenre (3-3) végződött és ő egyenlített.
Legutóbb az angliai Európa-bajnokság selejtezőjében hét éve találkoztunk és akkor a hazai mérkőzést megnyertük, de az idegenbelin mi vesztettünk. Most minden kétséget kizáróan a hazai válogatott nézhetett nagyobb esélyesként a találkozó elé. Mi pedig semmit sem nézhettünk, mert a televízió közvetítés nem "jött össze".


A mérkőzés elején még a szándékok, az elszántság, a taktika felmérése tartott. Ennek megfelelő nyugodt tempóban ment előre a magyar támadás. Fehér Csaba  már a 16-os jobb oldalánál cselezgetett, majd a védők között beadott, kissé hátrafelé és az érkező Kenesei  kilenc méterről a kapu bal alsó sarkába vágta a labdát. Talán a svédek még nem is számítottak komoly támadásra? Mindenesetre szinte hihetetlen volt, de máris vezettünk. Egy perc múlva akár növelhettük volna az előnyünket és az első negyedórában még többször is vezettünk veszélyes támadásokat. A hazaiak láthatóan összezavarodtak a váratlan góltól és időbe tellett mire összeszedték magukat. A félidő közepétől azonban fokozatosan fölénybe kerültek, de gólt nem sikerült elérniük. Védelmünk pontosan és elszántan látta el a feladatát.
A második félidőben a svédek fokozták az iramot. Az első negyedóra végén pedig valóságos "labdazáport" zúdítottak kapunkra. Szerencsére a védelem élén Királly al remekül tartotta magát. Mindazonáltal félő volt, hogy bírni fogjuk-e végig ezt a hatalmas nyomást. Nem bírtuk. Az egyik hazai támadás végén a középre adott labdára Ibrahimovic érkezett a legjobb ütemben és négy méterről fejelt a kapu közepén a léc alá. Az esetnél a svéd csatár összfutott kapusunkkal és le kellett cserélni. A hátra lévő negyedórában még mindkét csapatnak akadtak helyzetei, de az eredmény már nem változott.


Végre lekesen, igazi akarással játszó magyar válogatottat láthattunk (volna, ha van közvetítés). A mérkőzés nagyrészében a svédek játszottak fölényben, de hősies küzdelemben sikerült megszerezni a nagyon fontos egy pontot. Csak pár nap pihenés és jön a következő ellenfél. 
 
Előzmények
Válassz a listából