Előző 424. Világbajnoki csoportmérkőzés, 3. csoport (8. VB Anglia) Következő

Portugália
  3:1  
(1:0)
Magyarország

Időpont: 1966.07.13. Helyszín: Manchester, Old Trafford Térkép
Vezette: Callaghan, walesi Nézőszám: 50000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Baróti (Kratochvill) Lajos 

Góllövők: Augusto/3 , Bene Ferenc /60 , Augusto/67 , Torres/90

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A magyar válogatott a selejtezőből veretlenül (3 győzelem, 1 döntetlen) jutott tovább, indokolt volt tehát az a nagy várakozás, ami a mérkőzést megelőzte. A csapat jó hangulatban készült a küzdelemre, amit csak fokozott a számolatlanul érkező távirat és jókívánság.
Volt aki ingyen jutott be a stadionba. Török Béla (Dunaújváros) "csak" annyit tett, hogy otthonról indulva 2420 km-ert kerekezett és máris tiszteletjeggyel nézhette meg a mérkőzést.


3.perc: Gyorsan lőttek "kijózanító" gólt a portugálok. Eusebió csapott le egy labdára, de Mátrai nak sikerült becsúszva szögletre mentenie. Simöes ment ki a szögletzászlóhóz és beívelte a labdát. Szentmihályi  várt, nem jött ki, azután rossz ütemben mozdult és Augusto a kezei közül fejelt a háló közepébe 0:1.
30.perc: A rengeteg magyar támadás után most egy magyar fejes következett. Albert  a kaputól 6 méterre portugál védőkőtől körülvéve fejelte Rákosi  beadását a tehetetlen Carvalho mellett a kapu felé. Minden magyar lélegzet visszafojtva követte a labda útját, de a háló nem rezdült meg, mert a játékszer a felsőlécről visszakerült a pályára.
60.perc: További támadásokat vezettünk, de mindeddig sikertelenül. Most ismét Rákosi  adott be és újra Albert  felé szált a labda. Carvalho kifutva próbálta megszerezni a labdát, de saját védője Morias megzavarta. A kapus kezéből kiesett játékszerre Albert  csapott le leggyorsabban és elhúzta a kapuvédő mellett, majd a mellette tisztán várakozó Bené hez továbbított. Bár a kapu üres volt, a szög viszont nehéz így sem okozhatott gondot nyolc méterről a kapuba lőni 1:1.
67.perc: Ismét Szentmihályi  következett. Hanyagul mellre fogott egy beívelt labdát, de nem figyelt eléggé és az a melléről kipattant. A kapus szerencse is elhagyta hiszen éppen Augusto fejét találta meg a "bogyó", aki a kapu közepébe fejelt 1:2.
90.perc: Még egy fejes és sajnos megint a mi kapunkban. Most Torres várta a baloldalon az 5-ös sarkánál Eusébio jobboldalról beívelt szögletét és magasra emelkedve a kapu jobb oldalába fejelt 1:3.


Két súlyos kapushibából 1:0-ra majd 2:1-re vezetek a portugálok. A mieink mindent egy lapra feltéve rohamoztak, közben újabb gólt kaptunk. Ilyen röviden is összefoglalható a mérkőzés szomorú krónikája. Becsülettel küzdöttünk a szakemberek és a szaklapok is hírül adták, hogy a mérkőzés legalább 70 percében nálunk volt a labda, de a góllövés nem ment. Majdnem minden helyzetünk kimaradt, pedig legalább féltucat bombabiztos lehetőségünk is adódott. Ezen a napon a háló őre is rossz napot fogott ki és sajnos elmondható, hogy mindhárom gólban elvitathatatlan szerepe volt.
Jellemző volt egy manchesteri sportlap főcíme: "Nem a jobbik győzött..." Ez azonban senkit sem vígasztalt és távolodni látszott a világbajnoki jó szereplés. 
 
Előzmények
Válassz a listából