Előző 301. Válogatott találkozó Következő

Ausztria
  2:3  
(0:0)
Magyarország

Időpont: 1953.10.11. Helyszín: Bécs, Práter-stadion Térkép
Vezette: Baumberger, Svájci Nézőszám: 65000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Sebes (Scharenpeck) Gusztáv 

Góllövők: Happel/55 , Csordás Lajos /57 , Hidegkuti Nándor /65 , Hidegkuti Nándor /74 , Wagner/86

Cserék: Lóránt (Lipovics) Gyula  -> Kárpáti Béla  /46 , Probst -> Walzhofer /50

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A találkozóra rendkívül felfokozott légkörben került sor. A közvélemény minden körülmények között győzelmet várt és ebből a fanatikus akarásból átragadt a játékosokra is. A stadionban szó szerínt félelmetes volt a hangulat.


Az első félidő gól nélkül telt. A hazaiak elsősorban kapujuk örzésére, a magyar támadások megállítására koncentráltak. Ez az úgynevezett "svájci retesz" alkalmazásával többnyire sikerült is nekik. A szórványos osztrák támadásokat viszont a megbízhatóan működő magyar védelem hárította.
A második félidőben a kissé hátravontan játszó Hidegkuti  irányításával beindultak a jól felépített, tervszerű támadások. Arra a tökéletes összjátékra, összehangolt akció vezetésre, amit most mutatott be a válogatott semmilyen más csapat nem volt képes. Európában biztosan nem! Húsz perc alatt háromszor vettük be az osztrák kaput.
A mérkőzés rendkívül kemény volt. Egyesek bírkózó vagy ökölvívó mérkőzéshez hasonlították és durva, kíméletlen játékró beszéltek, míg mások az erélytelen bíró felelősségét hangoztatták. A feszültség igazán a játék befejeződése után, a pályán kívül robbant.


A magyar győzelem annyira felbőszítette az osztrák szurkolókat, hogy kövekkel dobálták meg a két magyar autóbuszt, betörték az ablakait és több játékosunkat is megsebesítették.
Az osztrák lapok megállapították, hogy a magyar győzelem megérdemelt volt, míg a mérkőzést követő eseményekről így írt az egyik: "Az osztrák csapat pályán elszenvedett vereségénél is súlyosabb veszteség tekintélyének és az iránta, mint sportszerű nemzet iránt megnyilvánult rokonszenvnek elvesztése..." Külföldi sajtó vélemények a találkozóról:
"A magyarok bevették a borzalmas Prátert. A semleges nézőnek az volt a benyomása, hogy a magyar csapatot meg akarják félemlíteni..."
"A magyar csapat gyorsaságban és fejjátékban felülmúlta az osztrák csapatot. A magyar győzelem feltétlenül megérdemelt volt."
"A bécsiek régiesen, a magyarok korszerűen játszottak. A magyarok támadójátéka a korszerű labdarúgás minden eszközét felhasználta."


Ezen a napon hat magyar-osztrák mérkőzés zajlott (ötöt megnyertünk, az ifjúságiak veszítettek). Kocsis  a B válogatottban lépett pályára és öt góljával 7-3-ra győztek. 
 
Előzmények
Válassz a listából