Előző 910. Világbajnoki selejtező Következő

Feröer-szigetek
  0:0  
(0:0)
Magyarország

Időpont: 2016.09.06. Helyszín: Tórshavn, Tórsvøllur Stadion Térkép
Vezette: Vinčić Slavko (Szlovénia) Nézőszám: 4000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők:

Cserék: Priskin Tamás  -> Szalai Ádám  /27 , Németh Krisztián  -> Nikolics Nemanja  /70 , Kleinheisler László  -> Stieber Zoltán  /80 , Hansson Hallur -> Vatnsdal Heini /91

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az EB mérkőzések után máris itt vannak a 2018-as világbajnokság selejtező mérkőzései.
Az első ellenfél Feröer.
Feröer szigetek (Juh-szigetek): A Norvégia.Izland-Skócia határolta háromszög közepén, az Atlanti-óceánon fekvő 1.396 négyzetkilométer területű és 49.291 lakosságú, vulkáni eredetű, a Dán királysághoz tartozó autonóm terület.
Első labdarúgó csapatuk 1892-ben alakult. 1988 óta az UEFA és a FIFA tagjai. Európa-bajnokságra és világbajnokságra még nem jutottak ki. Sokan közülük polgári foglalkozást űznek: A csapatkapitány börtönőr, de van hivatalnok, ügyvéd, asztalos és villanyszerelő is közöttük, akik mind be is járnak dolgozni.
Mi eddig két alkalommal találkoztunk a válogatottjukkal és nem is régen. Mind a két Európa-bajnoki selejtezőt megnyertük, de mind a kétszer meglehetősen nehezen sikerült felülkerekednünk. Vendégként 1-0, itthon pedig 2-1 volt az eredmény.
A FIFA ranglistáján a 135. helyen állnak jelenleg, míg mi a 19. helyet foglaljuk el.

Csoportunkban rajtunk kívül ott van még Portugália, Svájc, Lettország és Andorra. Az első, de legrosszabb esetben is a második helyen kell végezni annak, aki ki akar jutni a VB-re. (A másodikok pótselejtezőt játszanak.)
Egyébként a kijutás 2 millió dollár felkészülési támogatást ér a válogatottnak és azután még 10 millió dollárt, akkor is, ha a VB csoportköréből simán kiesnek. A válogatottban szereplő játékosok klubjai pedig napidíjat rakhatnak zsebre. (FIFA támogatások.)

Meglehetősen didergető 10-12 fok körüli hőmérsékletben, erős szélben, esőben és műfüvön lépnek pályára a csapatok.

Csapatunkban Gera sérülés miatt nem léphet pályára, míg Király és Juhász lemondták a további válogatott szereplést.


Mi kezdtük aktívabban a mérkőzést, a pálya nagyobb részét uraljuk, de a tizenhatos környékén nem tudunk mit kezdeni a betömörülő védelemmel. Az első védést ennek ellenére Gulácsinak kell bemutatnia a tizedik percben. Edmundsson lőtt mintegy húsz méterről, laposan, amit a kapus vetődve hárított.
Két perc múlva pedig Hendriksson szabadrúgása okoz némi veszélyt. A tizenhatos jobb sarkától csavar rá egy szabadrúgást, de a labda elkerüli a jobb felsőt.
Hosszú ideig nem történik semmi említésre méltó a pályán, míg az első félóra végén Lang rossz átadása után Hansson bal oldalról emelt be középre, ahol Hansen, Nagyot megelőzve rá tudja küldeni, tizenhat méterről, a labdát. Nem sokkal a jobb felső mellé...
A következő percekben azért mi is vezetünk egy-egy támadást. Talán az eddigi legveszélyesebbet a harminchetedik percben, amikor Dzsudzsák a bal oldalon tör előre, majd Kleinheisler felé emel. A kapus kijön, de kiejti a labdát éppen Szalai elé, aki a tizenhatosról kapura pörget, de gyengén és pontatlanul.

A második félidő is Gulácsi védéssel kezdődik. Hansson ívelt a kapu elé. A védés azutáni percekben is a hazaiak uralják a játékot.
Néha mi is próbálkozunk és támadgatunk de nem sok eredménnyel. Azért a mérkőzés eddigi legnagyobb helyzetét segítünk összehozni. Dzsudzsák és Kleinheisler egymással, illetve azzal vannak elfoglalva, hogy nehogy egymásnak szaladjanak, miközben Davidsen beadása eljut Vatnhamarig, aki tizenöt méterről fejelhet, szerencsére a jobb felső mellé.
Szinte azonnal itt a másik helyzet is. Szintén Vatnhamar, de most az ötös sarkáról rúgja fölé.
Akármelyik bemehetett volna.
Egymás után jönnek a támadások, a beadások, de szerencsére azért valódi veszélyt egyik sem jelent. Igaz, mi nem is támadunk...
A hetvenegyedik percben ismét két hazai próbálkozás, de két perc múlva végre mi is. Kleinheisler passzából Nikolics lő, de becsúszva hárítanak.
A hetvenötödikben ismét kapura lövünk. Kleinheisler labdáját a feröeri kapus látványos vetődéssel fogja.

Az utolsó negyedórára kicsit megélénkül a mérkőzés. Nagyon ráfért. Sajnos nem csak mi, de a hazaiak is beleadják a megmaradt tartalékot. Annyira, hogy az egész találkozó legjobb lövését is ők hozzák össze. Hansson jobbról, tíz méterről, laposan küldi rá a labdát és az a kapufán csattan.
Ezután azonnal nekünk is sikerül zavart kelteni a vendéglátók kapuja előtt. Nikolics lövését hárítják, ezután Stieber próbálkozik, de most a kapus véd, a kipattanóval Szalai próbálkozik eredménytelenül, végül Dzsudzsák jobbról keresztbe lő a kapu előtt, de senki nem éri el a labdát (vagy talán Szalai, de nem eléggé...)
Az utolsó percben még Dzsudzsák passzát Elek húsz méterről emeli-lövi a felső léc fölé.
A hosszabbításban még összehoznak egy helyzetet a feröeriek. De az eredmény marad...

A mérkőzés előtt voltak bizakodó hangok és voltak figyelmeztetőek is.
A találkozót látva bizony nagyon is örülhetünk ennek az egy pontnak. Elmondható, hogy nem két pontot vesztettünk, hanem megmentettünk egy pontot. Szóval örülhetünk...
Ja, hogy ők a 135. helyen vannak a ranglistán és mindössze egy nagyobbacska, vagy két kis városnyian laknak a szigeteken, az valójában nem sokat számít.

Ami a valóság, hogy labdarúgást igazából nem nagyon láthattunk és ha mégis, azt nem a mi csapatunk mutatta. (Kapura lövés mind két csapat esetében 10-13, ebből 2-2 találta is el azt.) A körülmények meglehetősen mostohák voltak, hiszen esett és viharos szél is fújt, de azért lehetett volna valamilyen elképzelés a játékban. Enerváltnak, szétesettnek, szervezetlennek és motiválatlannak látszott a csapat.
Talán tényleg csak az idénykezdet...
Meglátjuk a következő ellenfél ellen. Októberben jön Svájc.

Csoportunkban: Svájc-Portugália 2-0, Andorra-Lettország 0-1.

  
 
Előzmények
Válassz a listából