Előző 909. Európa bajnokság Következő

Magyarország
  0:4  
(0:1)
Belgium

Időpont: 2016.06.26. Helyszín: Toulouse, Stadium municipal de Toulouse Térkép
Vezette: Mažić Milorad (Szerbia) Nézőszám: 38900
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők: Alderweireld Toby/10 , Batshuayi Michy/78 , Hazard Eden/80 , Carrasco Yannick/91

Cserék: Gera Zoltán  -> Elek Ákos  /46 , Mertens Dries -> Carrasco Yannick /70 , Pintér Ádám  -> Nikolics Nemanja  /75 , Lukaku Romelu -> Batshuayi Michy /76 , Juhász Roland  -> Böde Dániel  /79 , Hazard Eden -> Fellaini Marouane /81

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Nyolcaddöntő, avagy a legjobb 16.
Igen, itt vagyunk!
Csoportelsőként.
Ez több, mint amit várhattunk.

Most már egyenes kiesés, vagyis egyetlen győzelem jelenti a továbbjutást, egyetlen verség a kiesést.

Az ellenfél Belgium. Talán a legjobb európai csapat. A másodikok a világranglistán az argentinok mögött (harmadik Kolumbia, negyedik Németország)
Továbbjutás esetén Wales ellen léphetnénk pályára. Ők a belgák után talán könnyebb falat lennének... de ez bizony túl korai esélylatolgatás.

Ahogy az előző mérkőzéseknél látszott a szép eredményben játékosaink remek teljesítményén kívül benne volt az ellenfelek (Ausztria, Portugália) meglepően gyenge szereplése is. Nem véletlen, hogy végül az osztrákok utaztak haza és a portugálok lettek a csoport-harmadikok.
Az eddigi szereplésünkben a legfontosabb momentumnak azt tartom, hogy játszani, küzdeni láttam labdarúgóinkat.

Stork eddig 12 találkozón vezette a válogatottat és valójában nem is olyan szép a mérlege: 6 döntetlen, 4 győzelem, 2 vereség. Viszont ezek az eredmények azt jelentik, hogy itt vagyunk a legjobb 16 európai csapat között.

A belgákkal eddig 12 alkalommal találkoztunk és 2 döntetlen, 2 győzelem, 8 vereség a mérleg. 1926-ban és 1958-ban győztük le őket. Legutóbb 2009-ben találkoztunk Belgiumban, akkor 3-0-ra maradtunk alul.

Melegítés közben Kleinheisler megsérült (combizomhúzódás) így Pintér játszik helyette.

A kezdést jelző sípszó után kóstolgatták egymást a csapatok, azután a negyedik percben De Bruyne próbálkozik először kapura lőni. Nem jelent veszélyt, de nem volt messze...
A hatodik percben mi is próbálkozunk. Lovrencsics lövése a kapus könnyű zsákmánya, de kapura ment és kezdetnek ez már valami.
Láthatóan a belgák nem fonak biztonsági játékot játszani. A lövésünk után máris ott vannak a kapunknál és bizony nem is veszélytelenek. Lukaku hat méteres lövését kell szögletre mentenie Királynak.
Egy perc is alig telik el és már De Bruyne próbálkozik ismét. A tizenhatosról lő, de Király vetődve, biztosan véd.
A tizedik percben De Bruyne kapott szabadrúgást és ő is ível a kapunk elé a tizenhatosunk jobb sarkától (a belgák szempontjából balról) úgy hét méterre. A labdával éppen megtalálja a védőink közül remekül kibújó Alderweireldet, aki az ötös bal oldaláról a vetődő Király mellett a kapu közepébe fejel. 0-1

Sajnos a gólnál a védelem meglehetősen „lyukas” volt. A góllövő mellett még Lukaku is szinte pontosan ott várta a labdát és fel is ugrott, de az ő feje fölött elszállt a beadás. Mind a ketten zavartalanul ugorhattak a magasba, hiszen teljesen egyedül maradtak.

A gól nem vette el a kadvünket, próbálunk támadásokat vezetni.
Az első negyedóra végén azonban megint ők veszélyeztetnek. Lukaku indította De Bruyne-t, aki meglehetősen kiszorított helyzetből, tizenkét méterről lőtt kapura és bizony Királynak nagy bravúrra volt szüksége, hogy lábbal szögletre tudja tolni a labdát.
Egy perc múlva majdnem sikerül az egyenlítés. Courtis egy hosszú hazaadásnál elcsúszik, de a labda végül a bal alsó mellett hagyja el a játékteret.
Támadások itt is, ott is. Mi a huszonkettedikben beadással próbálkozunk, de Kádár beemelése a kapusé. Egy perc múlva vetődni kell a kapusnak, hogy Dzsudzsák lövését kifogja. Nem igazán veszélyes próbálkozások, de jelzik, hogy próbálkozunk. Közben a belgák is kísérleteznek, de ők sem veszélyesebbek, bár talán pontosabba céloznak és gyorsabbak...
A harmincötödik perc hozz el a következő igazi gólhelyzetet. Ismét szabadrúgás és ismét De Bruyne végzi el. A húsz méteres lövés pontosan a bal felsőbe tart, de Király résen van és óriási bravúrral kitolja a a labdát. Éppen csak sikerült elérnie új heggyel és utána bizony percekig fájlalta a kezét.
Alaposan beszorítanak a belgák és sokat is hibázunk. Szembetűnő, hogy mennyivel gyorsabbak már induláskor is.
A harmincnyolcadikban ismét Lukaku és De Bruyne. Előbbi indításából utóbbi lő kapura, de a közeli lövést Király hárítja.
Azért mi is támadunk és a negyvenedik percben Lovrencsics remek lövéssel mutatja meg, hogy akár veszélyesek is lehetünk. Húsz méterről szánta el lövésre magát és a labda csak pár centivel kerülte el a bal felsőt.
Egy perc múlva újabb lehetőség. Dzsudzsák a tizenhatos előttről, nagyjából középről célozta meg a bal alsót, de a lövés elkerülte a kaput... 20 centi...
Újabb egy perc és most megint Királyon a sor. Hazard labdájával Mertens tíz méterről próbálkozott, de kapusunk ismét hárított. Majd megint Mertens, aki ezúttal a De Bruyne-től kapott beadással próbálta meg bevenni a kaput, de mosz Lang hárított.

A belga csapat nagyon célratörően játszott. 16 alkalommal lőttek kapura, bár a labda nálunk volt többet. ...és hogy hogyan lőttek? Nos Királynak 7-szer kellett védést bemutatnia, köztük bravúrosakat és hát egy gól is esett. (Mind a két adat csúcs az EB-n.)

A második félidő azonnal egy újabb belga lövéssel és Király védéssel kezdődik. Hazard átjátssza a védőt és tizenkét méterről a léc alá küldi a labdát, a kapusunknak sikerül szögletre tolnia.
Támadnak, de azért mi is indítunk akciókat. Az ötvennegyedik percben Dzsudzsák balról emel a kapu elé, ahol Szalai ugrik fel és hét méterről fejel. A labada a szintén felugró védőn megpattanva megy kapu fölé.

Az újabb belga támadások után, az ötvenkilencedik percben megint csak kicsin múlik, hogy nem kapunk gólt. Balról Hazard ad be a kapunk elé, ahol az ötös bal oldalánál Lukaku maga mögé engedi a labdát és sarokkal (mint az előző mérkőzésen Ronaldo) próbálja bevenni a kaput, de nem találja el a labdát. Az érkező Metens viszont az ötösről, középről a kapu fölé vágja. Csak rajtuk múlott. Mindegyik belga mellett ott volt egy-egy védőnk, de nem igazán zavartak.
További belga akciók után mi is támadunk. A hatvanhatodik percben Pintérhez kerül a labda huszonkét méterre a kaputól, éppen középen. Csinál egy lövőcselt, elhúzza balra, majd megküldi a labdát, ami felpattan a védőn és éppen a jobb felsőbe hullana, ha Courtis nincs résen és nem tolja szögletre.
Három perc múlva Dzsudzsák szabadrúgásból Juhászhoz továbbít, aki hét méterről, jobbról a hosszú sarkot veszi célba, de pontatlanul céloz.
Volt néhány percünk, amikor beszorítottuk a belgákat.

A hetvennyolcadik percben érdekesen vallott kudarcot a lestaktikánk. Jobbról íveltek be szögletet a belgák. A kifejelt labdát Hazard vette le huszonkét méterre a bal oldalon. Látta, hogy bárkit próbálna indítani les lenne, ezért előre emelt és saját maga indult érte. A tizenhatos baloldali közepénél érte utol labdáját és az észbekapó két rátörő védő elől a középen teljesen egyedül befutó Batshuayi elé tálalt, aki az ötösről a bal sarokba lőtt. 0-2

A gólszerző még nem volt két perce a pályán. Jó csere...
A védőink (illetve minden játékosunk) teljesen lemaradtak, nem is foglalkoztak a támadással, hiszen a gólszerző mellett még másik belga is egyedül kocogott előre a tizenhatoson belül.

Még két perc sem telik el és a belgák kontrája indul meg a saját térfelük közepéről. Az első átadást a kezdőkörben kapja De Bruyne, aki indítja a baloldalt előretörő Hazardot, aki befelé húz a tizenhatosunk felé. Védőink között cselezgetve a tizenhatos vonalán egészen a közepéig jut, majd pontosan a bal alsóba vágja a játékszert. 0-3

A lövés pillanatában hat(!) játékosunk vette körül, tisztes távolból a lövésre készülő belgát...
Az akció három húzásból jutott el az ellenfél térfelének a közepétől a lövésig. Igazából minden játékosunk csak nézte, hogy mi történik és egy-két nagyon bátortalan szerelési próbálkozáson túl semmi egyebet nem tettek.

A nyolcvankettedik percben Dzsudzsák baloldali szöglete után meglehetős kavarodás alakul ki a belga kapu előtt. A labda végül az ötös előtt üresen maradt Szalaihoz kerül, aki félfordulatból, estében kapura rúgja, de kissé fölé emel.
A nyolcvannyolcadikban Elek tizenkét méterről próbálkozik, de Courtis bravúrral hárít. Két perc múlva ismét Elek jutott lehetőséghez, de most vetődve védett a belga kapus.
Már a hosszabbításban járunk amikor megint a belga térfél közepéről indul egy támadás. Támadás közben elvesztettük a labdát ezt játszotta meg Witsel. Most is a kezdőkör a következő állomás Nainggolan, majd a mi térfelünk közepéről két védő között ki balra. A megkapott labdával Carrasco iramodott befelé. Védőink nem tudtak oda érni. Betört a tizenhatosra, majd az ötös jobb sarka elől, mintegy tíz méterről a kifutó Király mellett a kapu közepébe lőtt. 0-4

Vége...

Király tíz védésével felállította az EB rekordját. Rajta nem múlott.

A végén a csapat a lelkes közönség előtt a pályán felsorakozva köszönte meg a kitartó szurkolást és közösen elénekelték a Himnuszt.
Már a játékos kijáróban volt a csapat, de a nézők visszahívták őket, hogy megköszönjék az EB-n nyújtott várakozáson felüli eredményt. A vereség nem homályosította el az eredményeket, a lelkes játékért hálásak a szurkolók.


Mit mondhatnánk a mérkőzésről?
Ez várható volt. Tudtuk, hogy hatalmas a különbség a két csapat között, ha sokan el is hitték (és talán a hitük nem is volt teljesen megalapozatlan), hogy van mit keresnünk.
Azért valahol mindenki tudta, hogy a győzelemhez a csodánál valamivel több kellene...

Ami elgondolkodtató, az a védelem tehetetlensége volt. Valamint a gyorsaság, robbanékonyság különbség, az ötletes, gyors játék. Szóval van hová fejlődni.

Ami biztató, az az utóbbi mérkőzéseken mutatott harcos, lelkes játék, amire a továbbiakban is lehet alapozni.

Hogy mi lesz a továbbiakban?

Ezt senki nem tudja megmondani. Természetesen a legtöbben reménykedünk a további fejlődésben.

Megtörtént ami várható volt...
Ami eddig történt az csodálatos, ami ezután lesz... az rajtunk múlik...
Igazából a következő mérkőzések, az azokon mutatott játék mondja majd meg, hogy az ezen az EB-n mutatott teljesítmény csupán ellobbanó láng marad, vagy fűtőanyaga lehet a magyar labdarúgás újjászületésének.

Most lehet megkezdeni a készülést a VB selejtezőkre. Először szeptemberben Feröer következik. 
 
Előzmények
Válassz a listából