Előző 900. Európa bajnoki selejtező Következő

Görögország
  4:3  
(1:1)
Magyarország

Időpont: 2015.10.11. Helyszín: Athén, Karaiszkakisz-stadion
Vezette: Bebek Ivan (Horvátország) Nézőszám: 9000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők: Stafylidis Kostas/5 , Lovrencsics Gergő /26 , Németh Krisztián /54 , Tachtsidis Panagiotis/57 , Németh Krisztián /76 , Mitroglou Kostas/79 , Kone Panagiotis/86

Cserék: Stafylidis Kostas -> Holebas José /35 , Lovrencsics Gergő  -> Nikolics Nemanja  /62 , Papastathopoulos Sokratis -> Tzanetopoulos Adam /64 , Dzsudzsák Balázs  -> Kalmár Zsolt  /71 , Gera Zoltán  -> Nagy Ádám  /71 , Mantalos Petros -> one Panagiotis /72

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A találkozó előtt már biztossá vált, hogy a görög válogatott a csoport utolsó helyén fog végezni, lévén az eddigi kilenc mérkőzésen összesen három pontot szereztek.
A csoport állása: Észak-Írország 20, Románia 17, Magyarország 16, Finnország 11, Feröer-szigetek 6, Görögország 3.
Számunkra, győzelem esetén, még elérhetőnek látszott akár a második hely is (bár ehhez a románoknak ki kellett volna kapnia Feröertől, de legalábbis pontot veszteniük), de a harmadik az már biztos volt. Viszont a csoportok első két helyezettje mellett a legjobb harmadik is azonnal továbbjut, míg a többi harmadiknak pótselejtezőt kell játszaniuk, tehát az eredmény nem volt mindegy, bár a legjobb harmadik hely szempontjából már nem volt jelentősége, hiszen az más csoportokban lejátszott találkozók eredményétől függ.

A néhány nappal ezelőtt lejátszott, Ferőer elleni, felálláshoz képest a csapat sokat változott. Visszatért Leandro és Böde a kezdő csapatba került. Úgy látszik a szurkolói nyomás és az előző találkozó briliáns szereplése miatt megkerülhetetlenné vált a személye. Király Gábor 99. alkalommal lép pályára nemzeti színekben, ezzel már csak két "lépésre" van Bozsik eddigi rekordjától.

A görögöknek hatalmas csalódás a selejtező. Ennyire rossz szereplésre senki nem számított. Most, az edző nyilatkozata szerint, már arra kell figyelni ezen a mérkőzésen, hogy kik azok akikre a jövőben építeni lehet.

Görögországban még soha nem tudott nyerni a válogatottunk. Nyolc mérkőzés, öt vereség, három döntetlen.
A görögök a legnagyobb vereségüket Magyarországon szenvedték el, amikor 11-1-es eredménnyel kellett hazatérniük. Akkor Zsengellér ötöt, Nemes hármat, Titkos kettőt és Vincze egyet rúgott, a görög szépítő találat a 90. percben esett. ...de a fent említettek közül ma egyik sem játszik a válogatottban.

A mérkőzés kezdete után még alig kezdett bemelegedni csapatunk, amikor a jobb oldalon hirtelen megugrottak a hazaiak és egy kényszerítő után Kitsiou betört a tizenhatosunkra, majd begurította az ötösre négy magyar gyűrűjében érkező három görög egyikének, de azok megelőzték a labdát, ami tovább haladt a másik oldalon érkező és senkitől nem zavart Stafydis elé, aki hat méterről ballal a jobb alsóba vágta a vezető gólt. (1-0)

A tizenkettedik percben végre valami helyzet-féle. Leandro balról emel középre Böde felé, de Moras az ötösön bravúrosan ment a csatár elől. Tíz perc múlva aztán egy igazi helyzet! Dzsudzsák lövi a kapu elé a labdát, Bödének be kell dobnia magát, de eléri, azonban irányítani már nem tudja, így az öt méterről a bal sarok felé pöccint. A labda csak centikkel suhan el a kapufa mellett. Két perc múlva már a mi kapunk forog veszélyben. Pelkas becsap három magyart, majd Kádárt is megkerüli és tizenötről fölé lő. Nem rajtunk múlott...
Egy balszélen futó támadás végén Leandró íveli a kapu elé a labdát az üres területre. Ott Stafydis várja nyugodtan, mert látszólag senki nem zavarja (előtte nem is volt senki), ám nem veszi észre, hogy Lovrencsics jobbról-hátulról érkezik és megkerülve a védőt a kapu jobb oldalába fejel. (1-1)

A harminckettedik percben kétszer is veszélyeztettünk. Előbb Dzsudzsák kapott labdát Gerától és a megiramodó játékos labdájába ugyan belelépnek, de a felpattanó játékszer, több mint harminc méterről majdnem a kapuba hullik. Ezután Dzsudzsák szögletét Juhász küldi kapura tíz méterről és csak néhány centi hiányzik a gólhoz. A félidő végére még egy helyzet, ezúttal Lovrencsics erős lövése pattan szögletre a belépő Morasról.

A második félidő ötödik percében megint a hazaiak kerülnek helyzetbe, de most Mantalos lövését Kádár becsúszva hárítja. Az ötvennegyedik percben Dzsudzsák végez el szögletrúgást. A balról beszálló labdába a négy védekező görög között bevetődő Elek a jobb kapufa előtt három méterrel éri el és tovább csúsztatja a bal alsó felé, ahol a bevetődő Németh még éppen eléri és betolja a kapuba. (1-2)

Két perc kell csak és a görögök ott vannak a tizenhatosunk előtt, ügyes passzokkal járatják a labdát, ami végül a két magyar között kilépő Panagiotishoz kerül, aki a tizenhatosról a balra vetődő Király mellett-fölött félmagasan, a kapu közepébe lő. (2-2)

Támadás itt is, ott is, de hiányzik a lendület és főleg a pontos befejezés. A lövések többnyire elkerülik a kaput, vagy könnyű zsákmányt jelentenek a "portásoknak". A hetvenhatodik percben Kalmár tör be a tizenhatosra a játéktér közepén. Remek cselekkel csapja be a görögöket, majd három védő közül átteszi a játékszert a jobb oldalon teljesen üresen érkező Némethnek, aki a kifutó kapus fölött, hét méterről a kapu baloldalába emel. (3-2)

Három perccel a gól után a magyar térfél közepéről egy magyar mellől Tachtsidis indítja (a labda három magyar között ment el) a tizenhatosunknál kilépő Mitroglout, aki kapura fordul és Juhász kíséretében
elgurít az ötös elé kilépő Király mellett a jobb alsóba. Alig fért el a labda Király és a kapufa között, de bent van. (3-3)

A gól után majdnem a vezetést is megszerezték a hazaiak. Egy távoli lövésbe lépünk bele és a beívelt szögletet Kone az ötösről lövi a bal sarok mellé. A nyolcvenharmadikban Leandro balról ad be, az érkező Nikolics azonban öt méterről fölé fejel. ...és a nyolcvanhatodik percben a balszélről adnak be a vendéglátók. Hét magyar a tizenhatoson belül és négy, illetve az egy befutóval öt görög, de a labda megtalálja az ötösnél Kone fejét, akit Leandro próbál akadályozni, de így is pontosan tudja helyezni a fejest. Király fölött a kapu közepébe, a léc alá. (4-3)

...és az utolsó percben a még ott van előttünk a lehetőség az egyenlítésre. Kádár balról végez el szabadrúgást. A labda Fiola elé kerül, aki hat méterről a jobb alsó felé gurít, de a rendkívül gyenge labdát a kapus könnyen hárítja.

Mit is lehet mondani....?
Talán azt, hogy nem is volt igazán tétje a találkozónak? Nem igaz! Természetesen volt tétje, ha más nem az, hogy nyerni kell, mert azért megy fel a csapat a pályára, hogy győzelemmel jöjjön le onnan vagy az, hogy az utolsó selejtező mérkőzés volt vagy az, hogy az eddig összesen három pontot szerző és csoport utolsó ellen egy a kijutás küszöbén álló csapatnak mégiscsak győznie kell...
Szóval lehet bármit mondani, de nyernünk kellett volna!
Az egész találkozón két egyenrangú csapatot láttam. Mind a kettő rendkívül rosszul védekezett, sokat hibázott és igazi lendület, lelkesedés nélkül játszott. Végül az győzött, aki az utolsó pillanatokban is el tudta hinni, hogy még nyerhet és nem elégedett meg azzal, hogy hamarosan úgyis lefújják...
A totális utolsó görögök kilenc mérkőzésen szereztek három pontot és most ezt meg tudták duplázni.
Sok örömet nem okozott a játék a sok gól ellenére sem.
Nem tudom... ez a színvonal elég egy Európa-bajnokságon?

Most már nem (illetve nem csak) a mi teljesítményünkön múlik, hogy kijutunk-e az Európa-bajnokságra. Jelenleg a legjobb csoportharmadikok vagyunk. Ez biztos kijutást jelen, de még Ukrajna és Törökország (esetleg Szlovákia is) elveheti ezt a lehetőséget tőlünk. Ebbe a latolgatásba most nem megyünk bele, hamarosan kiderül mi történik.
Ha nincs meg a legjobb harmadik hely, akkor pótselejtezőt kell játszani. Nyolc csapat, négy hely. Még nem végleges, de a jelenlegi harmadik helyezettek a következők: Horvátország, Ukrajna, Dánia, Svédország, Írország, Szlovénia, Törökország, Bosznia-Hercegovina.

Hamarosan kiderül...

  
 
Előzmények
Válassz a listából