Előző 899. Európa bajnoki selejtező Következő

Magyarország
  2:1  
(0:1)
Feröer-szigetek

Időpont: 2015.10.08. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Schörgenhofer Robert (Ausztria) Nézőszám: 16000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők: Jakobsen Róaldur/11 , Böde Dániel /63 , Böde Dániel /71

Cserék: Bódi Ádám  -> Böde Dániel  /46 , Tőzsér Dániel  -> Németh Krisztián  /46 , Jakobsen Róaldur -> Justinussen Pól Jóhannus /62 , Nikolics Nemanja  -> Priskin Tamás  /75 , Joensen René -> Sørensen Gilli /78 , Nattestad Sonni Ragnar -> Faerö Odmar /84

Kiállítások: Gregersen Atli/90
Kommentár:

Magyar válogatott - Feröer 0-1; Böde - Feröer 2-0

A harmadik helyről vártuk ezt a találkozót és minden reményünk megvolt a győzelemre és ezzel arra, hogy a görögök katasztrofális szereplése miatt megnyílt lehetőséget, a csoportból való továbbjutást kihasználjuk.

A csoport állása a forduló előtt: Észak-Írország vezeti a csoportot 17 ponttal, második Románia 16, harmadik Magyarország 13 ponttal, Finnországnak 10, Fröernek 6, Görögországnak 3 pontja van.
A továbbjutás lehetősége annál is valósabb, hogy a most hozzánk érkező Feröer után Görögország lesz a következő ellenfél, tehát a két csoport-utolsóval szemben kell győzelmet aratnunk. Szóval akár a legjobb harmadik helyet is megszerezhetjük és ezzel a biztos Európa-bajnoki szereplést. Ebben a "küzdelemben" jelenleg a második helyen állunk (a horvátoktól egy pontot levontak).

Az előző Észak-Írek elleni találkozón a legvégén engedtük ki a győzelmet a kezünkből. Most mindenki arra számít, hogy magabiztos győzelmet aratunk. A most érkező válogatottal eddig csak egyszer találkoztunk, ugyan ennek a selejtező sorozatnak a keretében. Ekkor idegenben egy nehéz mérkőzésen szereztük meg a három pontot, nyertünk egy góllal.
Sokáig úgy látszott, hogy zárt kapuk mögött kel lejátszani a mérkőzést, de végül az UEFA elfogadta az MLSZ fellebbezését és felfüggesztette a döntést, azaz megnyílt a kapu a nézők előtt. (A döntést és a Magyar - Román mérkőzésen történteket tovább vizsgálják.)

Predrag Bosnjak ezen a találkozón debütálhatott volna, mert a kapitány számított rá, de az egyik bajnokin megsérült és így kimaradt a keretből (a görögök ellen sem tud még játszani). Szalai és Stieber jelenleg a klubjukban nem játszanak rendszeresen ezért a válogatottban sem kaptak lehetőséget. Leandro eltiltás miatt kényszerült a nézőtérre. It van viszont a szurkolók által régóta követelt Böde. Igaz nem kezdő, de legalább a kispadon jutott neki hely.

Ellenfelünk a várakozáson felül jól szerepel a csoportban. Még soha nem sikerült két győzelmet begyűjteniük. Most pedig mind a két találkozáskor felülkerekedtek a görög csapaton. Persze ez a tény korábban sokkal többet ér volna, hiszen a görög csapat most olyan gyengén szerepel, mint a legpesszimistább kék-fehér szurkolók rémálmabaiban sem.
Három alapemberük ezen a mérkőzésen nem léphet pályára (Benjaminsen, Hendriksson és Hansson), mert mind a hárman eltiltás alatt vannak. Az Ő pótlásuk meglehetősen nehézkes, hiszen egy ötvenezres szigetről van szó és a válogatott fele egyébként is amatőr, tehát a labdarúgással csak hobbiból foglalkozik.

A mérkőzést természetesen a vendégek kezdik, de az irányítást gyorsan átvesszük és néhány támadási kísérlettel is próbálkozunk. A hetedik percben Gera beadása után Nikolics kerül ígéretes helyzetbe néhány méterre a kaputól, de nem talál be. Igaz, egyébként is lest ítélt a bíró.
A tizenegyedik percben Juhász labdáját megszerzi Edmundsson, úgy a felező tájékán és a tizenhatosnál várakozó Jakobsenhez továbbít. ő ügyesen lefordul az időközben odaérkező Juhászról és Király mellett a bal alsóba gurít. Míg a magyar csapat a helyét keresgélte a pályán, addig a vendégek megtalálták az utat a kapunkba. (0-1)

Mintha egyik csapat sem fogta volna föl igazán a belőtt gólt. Éppen úgy folyik tovább a mérkőzés, mint előtte, bár talán a vendégek kicsit könnyebben sérülnek...
Végre a huszonharmadik percben mi is gólveszélyt alakítunk ki. Tőzsér egy a védelemről visszakerült labdát továbbít Nagynak, aki húsz méterről alaposan fölé emel. Még egy perc sem telik el, amikor Dzsudzsák veszi célba a kapu, mintegy húsz méterről. A bal alsóba tartó labdát a feröeri kapus vetődve szerzi meg.
A mérkőzés első félórájának a végéhez közeledve több magyar támadás is futott, de vagy a védők, vagy a remekül védő Nielsen hárított. A vendégek szórványos, de időnként veszélyesnek látszó támadásai is eredménytelenül hallnak el a védőinken és egy-egy alkalommal Királynak is játékba kell avatkoznia.
Tíz perccel a félidő vége előtt egyre erősebben hallható a felharsanó füttyszóból, hogy a közönség nem csak az eredménnyel, de a játékkal is elégedetlen. egyenrangú csapatok benyomását keltik a küzdő felek.
Már csak egy perc van vissza, amikor veszélybe kerül a feröeri kapu. Juhász egy kipattanót fejel vissza a kapu elé, Gregersen szintén fejjel ad haza, de a labda kishíjján átjut a kapus felett a hálóba.
Az utolsó pillanatban Bódi kerül egy lepattanó. Az újonc nyolc méterről célozza meg a kaput, de Nielsen vetődve hárít.

Még csak három perce kezdődött meg a második félidő, de a frissen beállt Böde máris helyzetbe kerül. Fiolától kap labdát, nyolc méterre a kaputól, de a kifutó Nielsen remekül zárja a szöget, így a gurítás elakad benne.
Az ötvenkettedik percben Dzsudzsák beadását Juhász a ötösről fejeli a bal alsó felé, de a kapus ismét hárít.
A következő percekben több támadásunk is lövéssel végződik, de vagy elvétjük az irányzékot, vagy Nielsen szerzi meg a labdát.
A hatvanharmadik percben Kádár a bal oldalról fantasztikusan jól emeli a labdát a túloldalon, az ötösnélhelyezkedő Bödéhez, aki a kapu jobb oldalába fejel. (1-1)
A vendégek érezhetően elfáradtak. A következő percekben ismét több támadást vezetünk, de többnyire nem találjuk el a kaput. A fáradtság ellenére, azért el-eljutnak a kapunkig, mint például a hatvankilencedik percben, amikor Bartalsstovu kap labdát és már a tizenegyes pont magasságában jár. Az érkező Guzmics csak úgy tudja szerelni, hogy elhúzza a lábát. A játékvezetői síp néma marad...
Két perc múlva Böde ismét bizonyítja, hogy nem véletlenül bíztak benne a szurkolók! Nikolicstól kap labdát a jobboldali tizenhatosnál, majd kétszer is becsapja a rátámadó két védőt, azután tizenkét méterről nagy erővel vágja a játékszert a rövid felsőbe. (2-1)

A továbbiakban mind a két csapat (főleg mi) próbálkozik, de eredménytelenül. Az ideges kapkodás jelei láthatók mind a két oldalon. A vendégeknél azért, mert nem akarják elhinni, hogy a győzelemből vereség lehet, nálunk pedig azért, mert nem akarjuk elhinni, hogy még mindig nincs vége!
Az utolsó (kilencvenedik) percben Német húsz méteres lövését menti bravúrral a kapus, majd Böde tíz méterről fejel a bal felső mellé egy kicsivel...
A hosszabbítás előtti pillanatokban Bartalsstovu remekül játssza magát tisztára, azután a kapunk előtti üres helyre továbbít, az érkező Sörensen azonban nem éri el. Egyenlítési alkalom volt...

Az ideges Gregersen az oldalvonalon túl, amikor a bedobás elvégzéséért szaladt a labdáért, meglehetősen faragatlanul fellökte kapusedzőnket, amiért megkapta a jól megérdemelt sárga lapot, ami már a második volt, így pirosra változott.

Megvan tehát a győzelem, így nem zárult be a kapu, ami a pótselejtező nélküli továbbjutást jelentheti.

Nem szabad lebecsülni az ellenfelet, de túlértékelni a győzelmet sem. Bár most az eredmény volt a legfontosabb, azért látni kell azt is hogyan teljesített a csapat.
Bár Böde fantasztikusan mutatkozott be, a kapitány szerint még nem biztos, hogy a görögök ellen kezdő lesz-e, vagy játszik-e, mert: Rengeteg meccsét láttam a Fradinak, ebbe a fajta játékba jó a Dani, de ha kontrázni kell, akkor nem biztos, hogy ő a legjobb.

A csoport állása: 1. Észak-Írország 20 pont, 2. Románia 17 pont, 3. Magyarország 16 pont, 4. Finnország 11 pont, 5. Feröer-szigetek 6 pont, 6. Görögország 3 pont.

A legjobb harmadik hely megszerzésére komoly esélyünk van, bár még néhány csapat veszélyes lehet a többi csoportból.
Sőt (ahogy az állásból látszik) akár a második helyet is megszerezhetjük és akkor...

...de azért mégsem kéne elfelejteni, hogy ezt a diadalt egy olyan játékosnak köszönhetjük, akit szinte csak erőszakkal tudtak bepréselni a szurkolók a keretbe és csak a második félidőben kapott lehetőséget, amikor már látszott, hogy a páylán lévők nem képesek összehozni egyetlen gólt sem és a játék is csapnivaló, annyira, hogy még az egyébként ezen a találkozón kifejezetten türelmes szurkolók is füttykoncertbe kezdtek.
...és azt sem, hogy az ellenfél egy olyan csapat volt amelynek a fele nem a labdarúgásból él és összesen összesen egy közepes városnyian lakják.
...és azt sem, hogy mindez a helyzet egészen másként nézne ki, ha a görögök nem szerepelnek egészen katasztrofálisan.
..és azt sem... na jó hagyjuk...

Persze, hogy öröm az ha kijut a válogatott végre egy világversenyre!!! :-) 
 
Előzmények
Válassz a listából