Előző 894. Európa bajnokság Következő

Magyarország
  0:0  
(0:0)
Görögország

Időpont: 2015.03.29. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Szergej Karaszev (orosz) Nézőszám: 22000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Dárdai Pál 

Góllövők:

Cserék: Szalai Ádám  -> Nikolics Nemanja  /68 , Lazarosz Hrisztodulopulosz -> Kosztasz Fortunisz /69 , Elek Ákos  -> Pintér Ádám  /70 , Jannisz Fetfacidisz -> Jannisz Janniotasz /77 , Panajotisz Kone -> Jannisz Janniotasz /77

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Elérkezett hát 2015 első válogatott mérkőzésének az ideje. Mindjárt egy európabajnoki selejtezővel kezdtünk.

A 2014-es évet a FIFA ranglistán a 45. helyen zárta a válogatott. 2013-ban a 44-en végeztünk. Ez alapján nem látszik lényeges változás, előrelépés pedig semmiképpen sem.

A jelenlegi szövetségi kapitány, Dárdai Pál, szeptember közepétől vezeti a válogatottat. Irányítása alatt négy összecsapáson vett részt a keret. A mérleg két győzelem (itthon a finnek ellen és idegenben a Feröer-szigeteken), egy döntetlen Romániában és egy vereség itthon az oroszok ellen. Ez nem rosszabb, mint eddig, de nem is lényegesen jobb. Bár az is igaz, hogy az az egy verség nem selejtezőn esett, így talán kevésbé fontos.

Érdekes fejlemény, hogy Dárdait, aki korábban a megbízást is feltételesen vállalta, hiszen a Herta BSC-nél maradt továbbra is ifjúsági edző. Február 05-én a német klub bejelentette, hogy Dárdait bízza meg a vezetőedzői feladatok ellátásával.


A válogatott a selejtező csoportban a harmadik helyen áll, ami pótselejtezőt ér. A görögök az utolsó helyet foglalják el egyetlen pontjukkal, amit a Finnországban szereztek. (Kikaptak Romániától Észak-Írországtól, Feröer-szigetektől és Szerbiától is.) A kapitány szerint azonban nem lehet óvatlanul azt hinni, hogy már feladták. Új a kapitányuk és egyetlen pont is elég lehet nekik, hogy előrébb lépjenek. Tehát szerinte a legfontosabb a vereség elkerülése.

A keret kialakításakor a kapitánynak le kellett mondania Lovrencsicsről és Korcsmárról, akik sérülés miatt nem léphettek pályára, később ugyan ezen ok miatt Vanczák is kénytelen volt lemondani a részvételt. Dzsudzsák és Pintér szerepeltetése a felkészülés alatt még bizonytalan volt, szintén sérüléseikkel bajlódtak, de végül játékba kerültek.
Felkészülési mérkőzésen a Groupama Arénában, a Ferencvárossal mérkőzött meg a válogatott (a zöld-fehérek kapuját a válogatottól kölcsönkapott Bogdán Ádám védte) az eredmény 6-0 a nemzeti tizenegy javára. (Az eredményt hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.)

A görög válogatottat, első nemzetek közötti összecsapásunkon, világbajnoki selejtezőn, 11-0 arányban győztük le... 1938-ban. Azóta még tizenhétszer találkoztunk. A tizennyolc összecsapásból négyszer nyertünk, hat döntetlent játszottunk és bizony nyolc esetben mi maradtunk alul.

Király Gábor mai, 93. válogatottságával átveszi a második helyet az örökranglistán, amit továbbra is Bozsik József, 101 szereplésével vezet. (Fazekast szorította le, aki 92 alkalommal lépett pályára.)

 


A görögök lendültek játékba elsőként. A negyedik percben megszületett az első próbálkozásuk is a kapu bevételére. A tizenhatosról leadott lövés fölé szállt. A tizenegyedik percben az előbb fölé lövő Toroszidisz fejeléssel próbálkozik, de ez is fölé száll. A tizenharmadik percig kellett várni az első magyar helyzetecskére. A szabadrúgásból felé ívelt labdát Szalai fejeli fölé az ötösről. Meglehetősen eseménytelenül telnek a percek. Az első negyedóra végén Kádárnak kell nagyot mentenie az ötöshöz érkező görög játékos elől. A tizenkilencedik percben Dzsudzsák huszonöt méterről leadott kemény, jobb alsóba tartó lövését védi vetődve a görög portás.
A huszonkettedik percben Fetfacidisz két magyar védőn is átjutott és a tizenhatoson belülről középre passzolt, de az érkező Athanasziadisz nem találta el a labdát. Egy perc múlva Szalai tört előre a jobb oldalon, gyönyörűen továbbította a labdát a középen érkező Gerához, aki előtt tiszta volt a terep. A csatár egy csellel becsapta az elé lépő védőt és tíz méterről a kapu fölé rúgta a labdát. A további húsz percben a kapuk nem forogtak veszélyben. A vendégek kicsit talán többet próbálkoztak, de valódi helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. A félidő vége előtt a görög kapus okozott némi riadalmat, amikor Dzsudzsák szabadrúgása kipattant a kezéből, de gyorsan javított és magához ölelte a labdát.

A második félidő görög rohamokkal kezdődött. Két perccel a kezdés után Kone hat méterről fejel fölé, majd három perc múlva Fetfacidisz tizenhatról lő a bal alsó mellé. A hatvankilencedik percig szinte semmi nem történik, ekkor is csak annyi, hogy egy görög beadás éppen csak elcsusszan a belépő Athanasziadisz előtt. A hetvenkettedikben végre magyar nevet is említhetünk. Dzsudzsák csavart szögletét hárítja a görög kapus. A nyolcvanadikban ismét Dzsudzsák próbálkozott. tizenhat méterről leadott lövése megpattant Kacuraniszon és a bal kapufa mellett hagyja el a játékteret. A nyolcvan harmadikban két görög szöglet okoz némi veszélyt, de semmi komoly. Három perccel a rendes játékidő lejárta előtt Dzsudzsák adott be. A labdát a görögök kirúgták, éppen Pintér elé, aki tizenkilenc méterről, tiszta helyzetben lőhetett, de a kapuba tartó labdát Karnezisz kitolta a labdát. A szögletet Dzsudzsák végezte el, labdáját Juhász fejjel tette Nikolics elé, aki néhány méterről, fordulásból a felső kapufa fölé bombázott. A nyolcvankilencedik percben Toroszidisz beadását a tizenhatoson belülről Kacuranisz tűzte a jobb alsó felé, de Király vetődve fogni tudta. A hosszabbításban a vendégek támadtak, de igazából már semmi nem történt.

A közönségnek hallhatóan nem tetszett amit látott. Nincs nagy füttykoncert és némi taps is hallható. Szóval a véleméynnyilvánítás olyan, mint a mérkőzés volt: lagymatag.
Ha akarom úgy nézem, ha akarom így.
Megúsztuk verség nélkül, volt néhány helyzetünk, csak a szerencsén múlott, hogy nem nyertünk és szereztünk egy pontot - pozitív.
Nem győztünk, nem játszottunk jól, sőt igazából nem is nagyon játszottunk és csak a szerencsén múlott, hogy nem kaptuk ki - negatív.

Dárdai szerint egy nagyon jó csapat ellen szereztünk pontot és ez még nagyon fontos lehet. (Természetesen ez vitathatatlan, hiszen minden pont számít.) A kapitány szerint jó úton jár a csapat.
Nos, majd kiderül...

A csoportban előttünk álló csapatok nyerni tudtak, így távolabbra kerültek tőlünk. Mi továbbra is a harmadik helyet foglaljuk el és a negyedik, finn csapattal szemben négy pont az előnyünk.

A csoport állása:
Románia 13 pont, Észak-Írország 12 pont, Magyarország 8 pont, Finnország 4 pont, Feröer-szigetek 3 pont, Görögország 2 pont.

A következő mérkőzésen Finnországban bizonyíthat a csapat június 13-án. 
 
Előzmények
Válassz a listából