Előző 843. Világbajnoki selejtező Következő

Magyarország
  0:1  
(0:1)
Portugália

Időpont: 2009.09.09. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Lannoy, francia Nézőszám: 42000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Erwin Koeman 

Góllövők: Pepe/9

Cserék: Deco Anderson Luís -> Simão Sabrosa Pedro /49 , Dárdai Pál  -> Priskin Tamás  /65 , Huszti Szabolcs  -> Hajnal Tamás  /65 , Liédson da Silva -> Nani Luís Carlos /82 , Tóth Balázs  -> Buzsáky Ákos  /83 , Tiago Mendes -> Rolando Jorge Pires /90

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az előzetesen a csoport favoritjának tartott Portugália jelenleg csak a negyedik. Most, bő egy hónap alatt, kétszer ellenünk lépnek pályára és ahhoz, hogy a továbbjutásról gondolkodhassanak, ahhoz mind a kétszer le kell győzniük bennünket. Erős motiváció és remek játékos-állomány. Rendkívül rossz szereplésük mégis itt, a játékos állománynál keresendő. Két gyenge láncszem ugyanis van: a kapus és a középcsatár. Különösen ez utóbbit sínylik meg, mert rengeteg helyzetükből alig-alig tudnak gólt szerezni. (A csatár posztot végül egy honosított  - brazil születésű – játékos, Liedson kapta.)

Még soha nem sikerült legyőznünk a portugál csapatot (nyolcszor találkoztunk), sőt három tétmeccsünkön mindannyiszor alulmaradtunk. Most a csoport második helyén állva várjuk őket.  Fülöp sérült, Gera eltiltás alatt. A pályára lépő csapatban láthatóan a védekezés meg lett erősítve, hogy már a középpályán megszűrhetők legyenek a támadások. (Bár nem erre lehetett számítani azután, hogy a kapitány arról beszélt, hogy egy pont kevés lenne.)

A találkozó elején az ismerkedési periódusban tulajdonképpen kiegyenlített volt a játék, bár a vendégek mintha kicsit többet próbálkoztak volna, de ez inkább csak amolyan "kóstolgatás" volt. Talán még a tizedik percben vezetett támadásukat sem gondolták "véresen komolyan", de szabadrúgáshoz jutottak a bal oldalon. Deco ívelt be a kapunk elé. Jól jött a labda, úgy tűnt, hogy Babos, ha kilép könnyedén magához ölelheti a labdát. De nem jött... Pepe viszont igen. Könnyedén lépett ki két védő közül, akik még fel sem ugrottak és a labdára váró kapusunk elől két méterről fejelt a kapu közepébe. (0-1)

A játékon nem látszott, hogy nagy különbség lenne a két csapat között. Sőt, tulajdonképpen nekünk volt több helyzetünk. Közvetlenül a gól után Huszti beadásából, öt méterről fejessel próbálkozott Juhász, majd öt perc múlva Gyepes is, de egyikük sem találta el a kaput. Majd Dzsudzsák keverte meg többször is a portugál védőket. A huszadik percben beadással fejezte be, de középütt senkit nem talált a labdája. Később két távoli lövéssel próbálkozott. Előbb a huszonharmadik percben, huszonöt méterről az egyik védőt találta el, majd három perc múlva, kissé távolabbról a jobb kapufa mellett hagyta el bombája a játékteret. Már az első félóra végén jártunk, amikor az első (a gólt nem számítva) portugál helyzet kialakult. Ronaldo Gyepes mellett tört be a tizenhatosra, majd tizennégy méterről lőtt, de Babos vetődve hárított. Nyolc perccel a félidő vége előtt Bodnár szokásos hatalmas bedobását fejelte föl Juhász, a portugál kapu előterében. A leszálló labdát Torghelle ollózva, tíz méterről küldte alig a léc fölé. A helyzeteink mellett azt azért fontos megjegyezni, hogy a kaput egyetlen egyszer sem találtuk el, Eduardonak nem kellett védenie.

A második félidőt ugyanolyan összeállításban kezdtük, mint a mérkőzést... de vajon ki fog gólt lőni? A portugálok "eldugták" a labdát. Nekik győzelem kellett mindenáron, akár játék nélkül is. Ha megszereztük nagyritkán a játékszert, nem tudtunk támadásokat indítani, mert nem voltak hozzá megfelelő játékosaink, akik a vendégek előrehozott védőfalán áttörhettek volna. Nem is történt semmi a pályán. A félidő közepén végre cserélt a kapitány és kicsit támadóbb lett a csapat. A hetvenharmadik perc végre történt valami! Dzsudzsák balról belőtt labdáját csak nehezen tudta kitornázni Eduardo a felső kapufa elől. A kipattanóból Hajnal ismételhetett, de lövése a jobb felső mellé szállt. Három perc múlva Babos bravúrral hárította Ronaldo tizenkét méterről kapura küldött labdáját. Négy perc elteltével Bodnár harmincötméteres szabadrúgása célozta meg a jobb alsót, de Eduardonak sikerült odaérnie.  Az utolsó percekben az éppen csak pályára lépett Nani került hatalmas helyzetbe. Meireles beadását csavarta veszélyesen kapura.

Egy nagyon gyenge teljesítmény nyújtó portugál csapat győzött le bennünket. A találkozóról sok mindent elmond az ellenfél kapitányának, a mérkőzés után tett nyilatkozatából vett részlet: "Noha sikerült már a találkozó elején gólt szerezni, a magyarok rendkívül zártan futballoztak, és ez a vezetésünk után sem változott, minden támadásunkat úgy kellett elkezdenünk, hogy 11 ellenfél volt előttünk. Úgy tűnt, mintha a magyarok beletörődtek volna az egygólos vereségbe, márpedig ha ők nem erőlködtek, akkor mi miért tettük volna?"

A csoport negyedik helyéről várjuk a visszavágót Portugáliában. 
 
Előzmények
Válassz a listából