Előző 918. Világbajnoki selejtező Következő

Magyarország
  3:1  
(2:1)
Lettország

Időpont: 2017.08.31. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Aranovskiy Yevhen (Ukrajna) Nézőszám: 20000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők: Kádár Tamás /6 , Szalai Ádám /26 , Freimanis Gints/40 , Dzsudzsák Balázs /68

Cserék: Szalai Ádám  -> Böde Dániel  /66 , Kazačoks Jevgēņijs -> Višņakovs Aleksejs /72 , Ikaunieks Dāvis -> Rakels Deniss /72 , Stieber Zoltán  -> Elek Ákos  /74 , Varga Roland  -> Lovrencsics Gergő  /86 , Šabala Valērijs -> Gutkovskis Vladislavs /86

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az első mérkőzés az andorrai történelmi vereség után, amikor 1-0-ra kikaptunk.
A súlyos kudarc után sokakban felmerült a szövetségi kapitány cseréjének szükségessége, de a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége még egy esélyt kívánt adni Bernd Storcknak.
Nem megyünk bele semmilyen vélemény nyilvánításba. Ez a döntés. Meglátjuk a következő találkozókon, hogy helyes volt-e? Ami biztos, rontani már nem nagyon lehet a válogatott teljesítményén...

Az Andorrai eredmény nem múlt el nyomtalanul, 24 helyet rontottunk és az 57. helyre kerültünk a FIFA világranglistáján. A lettek ugyanitt a 130. helyet foglalják el, éppen Andorra mögött.

A szurkolók hozzáállását jelzi, hogy Andorra ide, Andorra oda, erre és a következő Portugália elleni selejtezőre minden jegy elkelt.

Korábbi összecsapásunkon 2-0-ra nyertünk. A lett csapat "képlékenységét" bizonyítja, hogy azóta nyolc helyen változott a felállásuk a fiatalítás eredményeként.
Nálunk a kezdőbe vissza került Pátkai (2014. júliusában lépett pályára) és Varga Roland (2015. júliusban lépett pályára) is.
Ahogy korábban is írtuk, az eddigi hat találkozóból egyszer le tudtak győzni bennünket, 2003-ban.

A mérkőzés előtt a csoport állása: Svájc 18 pont, Portugália 15 pont, Magyarország 7 pont, Feröer 5 pont, Andorra 4 pont, Lettország 3 pont. Velünk egyidőben zajlik a Portugália- Feröer és a Svájc-Andorra mérkőzés is.


Lendületesen és eredményesen kezdünk.
A hatodik percben Pátkai buktatásáért kaptunk szabadrúgást, amit Varga végzett el (Dzsudzsák is ott állt a labda mögött és úgy viselkedett, mintha ő lenne a végrehajtó). A beívelt labdára a tizenegyes pontnál, négy védő között ugrott fel Kádár és a fejjel a jobb alsóba csúsztatott. Ez volt Kádár első válogatott gólja. (1-0)

Csapatunk a gyors első góltól megnyugodott. Kicsit talán túlságosan is. Bár a lettek nem nagyon kényszerítik nagyobb iramra a mieinket, azért kicsit lendületesebb játék beleférne. A vendégek veszélyességére jellemző, hogy az első szögletüket negyedóra elteltével rúgják.
A huszonhatodik percben megszerezzük a második gólunkat ezúttal szögletből. Dzsudzsák jobbról lövi be a szögletet, amit a magasra ugró Szalai középről, közvetlen közelről fejel a kapu jobb oldalába. (2-0)

Három perccel a gól után Szalai fejel Varga elé, aki 12 méterről kapura vágja, de Groksnak sikerül fekve blokkolnia. Egy perc múlva Dzsudzsák tör előre a bal oldalon. Lövése mintegy egy méterrel kerüli el a kaput. Több támadásunk is fut a következő percekben, de a befejezés minden esetben nagyon gyengére sikerül.
...és a negyvenedik percben megszületik a vendégek gólja. Támadáshoz készülődünk a jobb oldalon, de a lettek letámadnak, a labda egyre hátrább kerül. Korhut, utolsó emberként a kapushoz akar passzolni Freimanis elő, de nagyon rosszul találja el a labdát, ami éppen csak odébb vánszorog. A lett játékos kiugrik és lecsap a labdára a tétovázó védő mellet, majd nagy lendülettel a kapura tör. Az ötös sarka előtt eléri a játékszert és két védő között, valamint a kifutó kapus mellett nagyon pontosan lő a túlsó sarokba. (Neki is ez az első gólja a válogatottban.) (2-1)

A szünet előtt még volt néhány ígéretesnek tűnő támadásunk, de mindegyik eredménytelen maradt.

A második félidő kezdetén a vendégeknek sikerült alaposan meglepniük bennünket. Baloldali támadás futott. A beadott labdát pedig az ötös előttről vágja kapura Sabala. A jól helyezett labdát remek vetődéssel hárítja Gulácsi. A kipattanó a vendégeké. Kiteszik balra és az érkező Freimanis tizenkét méterről célozza meg a bal alsót. Gulácsi ezúttal lábbal hárít.
De veszélyes a szögletük is, amit végül az ötösről fejel fölé Groks.
Nehezen, de végül magunkra találunk és ha nem vagyunk veszélyesek, de legalább mi támadunk. Igaz, helyzetünk az nincs...
A hatvannyolcadik percben azonban végre megint a vendégek kapujában táncol a labda. Ismét rögzített helyzet. Ezúttal jobb oldalról, az oldalvonal közeléből, az alapvonaltól mintegy húsz méterre végzi el a Dzsudzsák. A beívelt labdára sokan startolnak rá. Ez legjobban Solovjovnak sikerül, aki a tizenhatos vonalánál tud belefejelni. A labdát azonban nem a kapu mellé, hanem "remek" csúsztatással pontosan a kapu jobb sarkába küldi. (3-1)

A hatvankilencedik percben Dzsudzsák a bal oldalon futott föl, beadott és Varga kapásból tűzte kapura, de a labda elakadt a blokkban. A nyolcvanegyedik percben a vendégek hagynak ki nagy helyzetet. Visnakovs jobbról ad be és Sabala két védő között is könnyedén fejelhet. Szerencsére a labda a jobb sarok mellett hagyja el a játékteret. Két perc múlva mi hagyunk ki ziccert. Dzsudzsák csapott le egy labdára, majd rögtön kapura is vágta. A jobboldali tizenkét méteres lövést a vendégek portása hárítani tudta. Két perccel a vége előtt ismét Dzsudzsák az egyik főszereplő. Remek labdát ad Lovrencsicsnek, akik nem tudta jól levenni a labdát. Nagy helyzet volt.
Még néhány támadásunk fért bele a játékidőben, de gól már nem született.

Megvan tehát a kötelező győzelem. Ennek örülni kell.
Amit láttunk az azonban csak akkor lenne megnyugtató, ha nem a csoport leggyengébb csapata ellen produkáljuk.
Három gól, három rögzített helyzet.

Nagy kérdés, hogy néhány nap múlva a portugálok ellen mire lesz elég ez a teljesítmény?

Kiderült, hogy a mérkőzésen Szalai izomszakadást szenvedett, így a portugálok elleni találkozón nem léphet pályára.

A csoportban minden hazai csapat nyert, így az állás: Svájc 21 pont, Portugália 18 pont, Magyarország 10 pont, Feröer 5 pont, Andorra 4 pont, Lettország 3 pont.

Következik Portugália. 
 
Előzmények
Válassz a listából