Előző 919. Világbajnoki selejtező Következő

Magyarország
  0:1  
(0:1)
Portugália

Időpont: 2017.09.03. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Makkelie Danny (Hollandia) Nézőszám: 22000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők: André Silva/48

Cserék: Fábio Coentrão -> Eliseu /28 , Eppel Márton  -> Böde Dániel  /61 , Gelson Martins -> Bernardo Silva /63 , Elek Ákos  -> Pintér Ádám  /67 , Lovrencsics Gergő  -> Varga Roland  /78 , André Silva -> Ricardo Quaresma /86

Kiállítások: Priskin Tamás/30
Kommentár:

Az ellenfél Portugália. Soha nem tudtuk még megverni őket. Igen, soha. 12 mérkőzésből négy döntetlenre futotta. Igaz, az egyik 2016 év nyarán volt az Európa bajnokságon, ahol 3-3-at játszottunk. Ha akkor mi nyerünk, a portugálok kiesnek, de döntetlen lett és azután mi kikaptunk a belgáktól és hazautaztunk, a portugálok meg megnyerték az Eb-t.
Legelőször 1926 karácsonyán csaptuk össze. Ez a találkozó nálunk egészen 2000-ig nem volt a hivatalos mérkőzések sorában, bár ők mindig is annak tartották. Pedig egyike az ellenük elért kevés döntetlenünknek (3-3).

A csoportunkban az állás: Svájc 21 pont, Portugália 18 pont, Magyarország 10 pont, Feröer-szigetek 5 pont, Andorra 4 pont, Lettország 3 pont.

A FIFA ranglistán a mérkőzés előtt mi az 56., a portugálok a 6. helyen állnak.

Csapatunkból Bese eltiltás miatt, Szalai, Gera, Kleinheisler sérülés miatt hiányzik.


Az első percekben is látszott, hogy meglehetősen kemény játékra rendezkedett be a magyar csapat. (A második percben Fiola nagyot rúgott Ronaldo lábába.) Nyilván "helyre akarják tenni" a vendégeket, nehogy már azt gondolják, hogy könnyű dolguk lesz. Talán még a támadásoktól is elmegy a kedvük és az biztos, hogy bátortalanabbul mennek majd a labdáért, talán kevesebbet és pontatlanabbul rúgnak, ha tudják, hogy egy-egy sérülést kockáztatnak. A televízióban a korábbi neves labdarúgó is azt a tanácsot adta, hogy bizony az elején oda kell lépni...
Szóval keményen kezd a csapat és valójában ez tényleg lehet jó taktika is, csak hát kell tudni a határt keménység és durvaság között, nehogy a bíró rossz néven vegye, illetve azért helyzeteket sem árt kialakítani és azokat kihasználni.
Talán ebből is lesz valami. A negyedik percben mi rúgjuk az első szögletet.
De bizony a vendégek sem maradnak adósak, sőt! Ronaldo máris olyan lövést küld kapura tizenhét méterről, hogy bizony Gulácsinak nagy bravúrra volt szüksége, ahhoz, hogy a léc fölé tolja. Azután máris egy újabb helyzet de a védelem tisztáz. A nyolcadikban Pepe nyolc méterről továbbított fejese csak néhány centivel kerüli el a bal kapufát.

Az első negyedórát bizony megnyomták a portugálok és több helyzetet is ki tudtak alakítani, hatszor lőttek kapura. Azután kicsit visszavettek és végre mi is helyzetbe tudtunk kerülni. Valódi veszélyben nem forgott a kapu, de mégis... A 16 percben Dzsudzsák beadását Elek fejelhette kapura 16 méterről, de a labda a jobb sarok mellett hagyta el a játékteret.

A huszadikban Pátkai kap sárga lapot. Ezeket nem szoktuk felemlegetni, de most kivételt teszünk. Egyrészt azért, mert a szabálytalanság nyilvánvaló volt, hiszen könyökkel Moutinho arcába vágott és azután még a bíróra is rálegyintett, másrészt azért, mert.... de ezt majd a 30. percben...

A huszonkettedik, huszonharmadik percben ismét két veszélyes portugál támadás futott, de (ha nehezen is) a védelem és a kapus hárítani tudott. A huszonötödik percben Lovrencsics ront és Moutinho tizennyolcról lőhet. Veszélyes.

A huszonkilencedikben Priskin és Eliseu ütközik. A portugált le kell cserélni, mert sérülés miatt nem tudja folytatni.
A harmincadik percben Priskin ugrott fel egy labdáért. A hátralendülő könyökével még egy rendeset hátra is húzott és alaposan arcon találta a mögött lévő Pepét. A bíró azonnal kiállította. Elsőre is látható volt, de a visszajátszások igazolták, hogy valóban jogos volt a döntés.
A harminchetedik percben Kádár, Dzsudzsák összjáték után Lovrencsics került lövőhelyzetbe, de 15 méterről fölé lőtt.
Ugyanebben a percben Dzsudzsák lekönyökli Cédricet, akinek felreped a szemealja. Ez már a harmadik nyilvánvaló eset...

Még néhány portugál támadás és a negyvenhatodik percben Ronaldo, mário összjáték után egy közeli, veszélyes Silva lövés, de gól már nincs a félidőig.

Négy perccel a második félidő kezdete után a portugálok labdázgattak a védőink között a tizenhatos előtt, majd a baloldalon az alapvonal közeléből Ronaldo emelt a kapu elé és védők közül zavartalanul kilépő André Silva közelről kicsit rosszul eltalálva a labdát a kapu jobb oldalába fejel. (0-1)
Egy perc múlva Pátkainak volt remek lövése, amikor 15 méterről egy Pepétől hozzá kerülő labdát kapásból kapura küldött, de a labda elkerülte a kaput.
A portugálok érezhetően visszavettek. Nekik elég a győzelem és vigyáznak a biztonságukra. Mi kicsit több teret kapunk, de nem veszélyeztetünk igazán.
A hatvanhatodik percben Dzsudzsák beadása jól száll Böde és Elek felé, de a védelem hárít.
A nagyon visszafogott portugálok mégis helyzetet alakítanak ki a hetvenkilencedik percben. Joao Mario beadását Kádár tolja ki az érkezők elől. A nyolcvanharmadikban Ronaldo közelről lő kapura, de Fiola bravúrosan ment.


A találkozó és a csoport többi mérkőzése után a csoportunk állása:
Svájc 24 pont, Portugália 21 pont, Magyarország 10 pont, Feröer-szigetek 8 pont, Andorra 4 pont, Lettország 3 pont.

Következő mérkőzések: Svájc október 7., Feröer-szigetek október 10.


***

Sokáig töprengtem, hogy mit is írhatnék összegzésként.
Biztos voltam benne, hogy az én értékelésem, meg sokaké ellentétben fognak állni egymással.
Már a mérkőzés után is azt hallottam, hogy sikert ért el a válogatott.
Elek: "Tizenegy a tizenegy ellen nem nagyon tudtak megbontani minket,..."
Guzmics: "Küzdeni tudásból jelesre vizsgáztunk”
Korhut: "...egy döntetlent vagy akár egy győzelmet is ki tudtunk volna hozni ebből a mérkőzésből”
Storck szerint: "Bravúrosan játszottunk,...", "Gratulálok a csapatomnak, megcsinálták, amit elterveztünk."
Hát akkor én is gratulálok...

Értem én... persze lehet sikeres egy elvesztett találkozó is... igen, lehet az... de szerintem ez nem az volt.
Vereség volt és az utolsó esély elvesztése, annak a még meglévő minimális matematikai esélynek is az elvesztése, ami még megvolt. (Oké, nem ezen a mérkőzésen úszott el a továbbjutás, hanem Andorra ellen, meg korábban, de akkor is.)
Én nem hiszem, hogy különösebb elismerést érdemel az amikor egy válogatott küzd az "életben maradásért". Én azt hiszem, hogy ez a válogatott játékosok felé minimális elvárás!
Érdemként feltüntetni, hogy a labdarúgó, fut, hajt, próbál labdát szerezni, próbál nem gólt kapni és a gólszerzésben megakadályozni az ellenfelet. Én azt hiszem ez a válogatottság, de még a "labdarúgóság" alapvető kívánalma is.
A kiállítás. Nos a jogossága vitathatatlan. Már korábban is volt egy, amelynek akár ilyen következménye is lehetett volna. Priskin kiállításába nyilván ez is bejátszott, de önmagában is pirost érdemelt. Ez sajnos a játékos hibája, hogy képtelen felmérni milyen helyzetbe sodorhatja a csapatát és nem tudja megtalálni a keménység és a durvaság határa közötti különbséget. Priskin: “Nem éreztem, hogy mögöttem lenne..." (?)
Mindamellet nem sokat számított a létszám, mert a portugálokban még annyi energia maradt, hogy lehettünk volna akár 12-en, 13-an is a pályán...

...és persze ne felejtsük el, hogy a portugálok éppen annyit értek el amennyire szükségük volt. Nem volt miért hajtaniuk. Biztonságban voltak.

Abban egyetértek a többséggel, hogy ennyit tudunk.
Sajnos.

Lesz még VB selejtező és lesz még VB is... ismét nélkülünk... ez a színtiszta valóság! 
 
Előzmények
Válassz a listából