Előző 897. Európa bajnoki selejtező Következő

Magyarország
  0:0  
(0:0)
Románia

Időpont: 2015.09.04. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Brych Felix (Németország) Nézőszám: 22000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők:

Cserék: Juhász Roland  -> Guzmics Richárd  /25 , Popa Adrian -> Chipciu Alexandru /69 , Nikolics Nemanja  -> Németh Krisztián  /70 , Sânmărtean Lucian -> Budescu Constantin /78 , Stieber Zoltán  -> Priskin Tamás  /88 , Torje Gabriel -> Maxim Alexandru /90

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Magyar-román....
Aki labdarúgó szurkoló, annak nem is kell mást mondani, hogy felidéződjenek benne az ilyen összecsapásokat övező feszültségek, az a felfokozott hangulat és győzni akarás, ami beleivódott minden stadionlátogató és bárhol másutt a válogatottért szorító szívébe, lelkébe és torkába.
Mutatta ezt az érdeklődők száma. Állítólag, mintegy 120.000 akartak jegyet vásárolni. Ez már valami!

Eddig huszonnégy alkalommal csapott össze a két válogatott. Először 1963-ban Romániában, ahonnan győzelemmel tértünk haza (1-2). Az ezután következő tizenöt mérkőzés egyikén sem nyert a román válogatott. Az első tizenhat találkozó mérlege: tizenegy győzelem és öt döntetlen. A győzelmek között olyanok vannak, mint az 1945-ös 7-2, az 1948-as 9-0 (mindkettő hazai pályán, és két 5-1-es diadal, az egyik 1948-ban Romániában, a másik 1954-ben itthon.
Azután elkövetkezett a fordulat. 1999 Románia: hatvanhárom év után a román válogatottnak sikerült legyőznie nemzeti tizenegyünket, mégpedig 2-0-ra. ...és ez egy Európa-bajnoki selejtező mérkőzés volt. A további négy találkozó szintén verség: 2001-ben 2-0 itthon és idegenben, 2004-ben 3-0, 2009-ben 1-0 mind a kettő hazai pályán. 2013-ban végre egy döntetlen itthon 2-2, majd 3-o Romániában.
A legutolsó találkozásunkkor (már ebben a selejtező csoportban) Romániában 1-1-et értünk el (890. mérkőzés).
1981 óta nem tudtunk győzni!

A legutóbbi mérkőzésünkön még Dárdai Pál vezette a válogatottat, aki 2014-ben vette át a csapat irányítását. A feladatot ideiglenesen vállalta, mert közben a Herta BSC U16-os csapatának az edzője is volt. Románia ellen vezette először a csapatot és idegenben sikerült döntetlent elérnünk (1-1). Közben a Hertában kinevezték a "nagy csapat" edzőjének és nem járultak hozzá, hogy továbbra is párhuzamosan végezze a magyar válogatott irányítását is. Így erre a mérkőzésre már új kapitány állította össze a csapatot.
Bernd Strock játékosként a Bochum és a Borussia Dortmund csapatában játszott (utóbbival kupát nyert 1989-ben). 1996 óta dolgozik edzőként. 2007-ig német csapatok másodedzője volt. 2008-2012 között Kazahsztánban dolgozott, majd a görög Olympiakosnál töltött két évet. 2015-ben vette át a magyar U21-es csapat irányítását, szeptemberben pedig szövetségi kapitány lett.

A selejtező csoportunkban hat mérkőzés után Románia áll az élen 14 ponttal, majd Észak-Írország következik 13 ponttal és a harmadik helyen mi állunk 11 ponttal. Feröernek 6, Finnországnak 4, Görögországnak 2 pont jutott.
A görögök gyenge szereplés megnyitotta az utat előttünk. Lehetőségünk nyílt, hogy kijussunk az Európa bajnokságra. Ehhez vagy a csoport első két helyének egyikén (erre azért kevés az esély) vagy a harmadik helyen kell végezni. A legjobb harmadik továbbjut, a többi harmadik pedig oda-visszavágó alapon pótselejtezőt játszik.

Bár a román csapat vezeti a csoportot és veretlen, de ezzel együtt a selejtezők alatti teljesítmény tekintetében nem volt nagy különbség a két csapat között. Hozzáértők szerint a jelenlegi román válogatott az elmúlt harminc év leggyengébb csapata.
Csapatunkban Juhász és Elek játéka volt kérdéses, de mind a ketten rendbe jöttek. Nálunk Gera nem léphet pályára két korábbi sárga, Korcsmár pedig sérülés miatt, míg a vendégeknél Stancu, Marica és Gardos betegek, Pintilii eltiltott.
Egyik ország klubcsapatai sem szerepelnek az európai kupákban.

Románia a FIFA ranglista hetedik helyén áll.

A találkozó első eseménye egy román szabadrúgás, amit mintegy 30 méterről végezhettek el a vendégek. A labda a bal felső mellett hagyta el a pályát. Két perc múlva Dzsudzsák jut szabadrúgáshoz és nagyjából ugyan úgy jár el, ahogy az imént a vendégek. Ettől kezdve a román csapat veszi át az irányítást. Legalábbis a pályán. A nézőtéren a szurkolók lelkesedésére nem lehet panasz. Az erős román labdabirtoklási fölény nem jelen valódi veszélyt a kapunkra, bár a tizenkettedik percben Sânmărtean jobboldali szöglete szállt a kapunk elé, amit végül Grigore csak visszafejelni tudott. A következő percek számunkra is hoztak egy-egy majdnem helyzetet, de a beadások vagy magasak voltak, vagy elfejelték a labdát.
A huszonegyedik percig nem igen történik semmi. A csapatok küzdenek, a labda a játékidő kétharmadában a vendégek birtokában van. Keșerü végre lövésre szánja el magát, a nagyjából 20 méterről leadott lövés kellemetlenül pattan meg a balra vetődő Király előtt, de veszélyt nem okoz. Ez volt az első valamire való lövés.
Ezután is tart a vendég fölény, de a harminckettedik percben végre egy magyar támadás lövéssel fejeződik be. Leandró indítja Nikolicsot, aki erősen kisodródva próbálkozik lövéssel, úgy tíz méterről, de nem találja el a kaput. Négy perc múlva végre egy valóban szép és veszélyes magyar megmozdulás! A baloldalon pattogó labda Szalai elé kerül, aki meglátja a rést a kapu felé és miután egyet hagyja pattanni, már rá is tűzi. A huszonöt méterről megküldött labda egyenesen tart a jobb felsőbe, de a román kapusnak sikerül bravúrt bemutatnia.
Mintha valami jel lett volna ez a lövés. Ettől kezdve kiegyensúlyozottabbá vált a labdabirtoklás, talán még a játék irányítását is átvettük. Három perccel a félidő vége előtt még Stieber próbálta kiugratni Nikolicsot és csak a kapus szemfülességének köszönhető (aki lábbal hárított), hogy ez nem sikerült.

A második félidő egy Tőzsér szabálytalansággal kezdődött, ami sárgát ért, így játékosunk a következő mérkőzést ki kell, hogy hagyja. Négy perccel a kezdés után egy gyenge Torje próbálkozást csíp el Király a jobb sarok előtt. Az ötvenegyedik percben Dzsudzsák kapu elé emelt szabadrúgását Guzmics fejeli hat méterről a jobb felső fölé.
Gyúrja egymást a két csapat. Nincs látványos játék és lendületes támadások, de az tény, hogy küzdelem az van. Az ötvenkilencedik percben egy védelmi hiba miatt alakul ki veszély a kapunk előtt. Guzmics engedi haza a labdát röviden, így Királynak meglehetősen nehezen sikerül tisztáznia. A következő percekben nem változik a játék képe, talán csak annyit, hogy egyre több a hiba, mind a két oldalon. A szórványos román támadások talán kicsit veszélyesebbek, de hatvanadik percben Fiola Torje elől tisztáz, majd Leandro állítja meg a román csatárt. Amikor pedig lövéshez jutnak, mint Keșerü a Hatvankilencedikben, akkor a kapu fölé száll a labda.
A hetvenkilencedik percben ismét Torje kavarja meg a védelmet, majd húsz méterről a jobb alsó felé küldi a labdát, amit végül Királynak sikerül kiütnie.
Ezután a találkozó végéig nem változik semmi. A két csapat igyekszik elkerülni, hogy a másik támadni tudjon. Ebben az igyekezetben ki is merül mind a két válogatott összes energiája.

Annak ellenére, hogy valójában a döntetlen eredmény volt a legvalószínűbb, mégis némi meglepetést okozott számomra a 0-0. A játék képe küzdelmes volt. Elsősorban a románok uralták a játékot (közel 60%), de ez sokat nem jelentett, mert a valójában veszélyt nem jelentettek. Helytálltunk, de veszélyt mi sem jelentettünk.
Küzdelem volt, de én hiányoltam a labdarúgást, az ötletességet, a váratlan, kreatív megoldásokat.
Végülis a minimális célt elérte a csapat. Szereztünk egy pontot. Már az ötödik egymásutáni mérkőzés, ahol nem kaptunk gólt. Ilyen még nem volt a válogatott történetében. (Igaz talán jobban örültünk volna ha 2-1-re győzünk, tehát kapunk egy gólt, mint ennek a 0-0-nak.)

Csoportunkban az Észak-Írek nyertek, így átvették a csoportelsőséget 16 ponttal, második Románia 15, harmadik Magyarország 12 ponttal.
A mérkőzés megerősítette bennem azt a hitet, hogy csapatunk számára a harmadik hely a reális.

Következik Észak-Írország! Ők jönnek hozzánk!


***
Csak részben foci, de hozzátartozik a mérkőzéshez.
A migránsok (használjuk inkább ezt a szót, mert a bevándorlók félrevezető kifejezés, hiszen azt sugallja, mintha nem csak hogy bejöttek az országba ezek az emberek, de itt is akarnának maradni) miatt a sajtó keveset foglalkozott a mérkőzés körüli eseményekkel. Egy 1500-2000 fős tömeg a mérkőzés előtt és után is támadták a rendőröket. Garázdaság rongálás miatt ötvenegy embert állított elő a rendőrség. A rendfenntartók közül 23-an sérültek meg és könnygázt, vízágyút is bevetettek. Ez egy délután és este eredménye. A migránsok többen vannak és már hetek óta érkeznek és mennek (mennének) de nem is hasonlítható össze a viselkedésük ennek a csoportnak a viselkedésével és ilyen mérkőzések rendszeresen vannak...

  
 
Előzmények
Válassz a listából