Előző 892. Európa bajnokság Következő

Magyarország
  1:0  
(0:0)
Finnország

Időpont: 2014.11.14. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Turpin Clément (Franciaország) Nézőszám: 19500
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Dárdai Pál 

Góllövők: Gera Zoltán /84

Cserék: Juhász Roland  -> Forró Gyula  /57 , Szalai Ádám  -> Nikolics Nemanja  /63 , Pukki Teemu -> Pohjanpalo Joel /65 , Simon Krisztián  -> Lovrencsics Gergő  /77 , Hämäläinen Kasper -> Riski Riku /82 , Halsti Markus -> Markkanen Eero /85

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A csoportban, három mérkőzés után, a negyedik helyen álltunk. A finnek éppen csak megelőztek minket, hiszen mind kettőnknek 4-4 pontja volt, csak nekik 4-4-es, nekünk 3-3-as gólarányunk. A második helyen 7 pontjával Románia, a csoport élén pedig a 9 ponttal Észak-Írország állt.

Eddig tizennégy alkalommal játszottunk Finnország ellen. Először 1922-ben, akkor idegenben nyertünk 1-5-re. 1951-ben itthon 8-0, 1955-ben idegenben 1-9 volt az eredmény. Szóval akkoriban nagy volt a különbség. Ma már nem ez a helyzet. Legutóbb 2010-ben nyertünk ellenük Finnországban (1-2), azután egy gólnélküli döntetlen itthon. Amikor pedig legutóbb (tavasszal) itt járt a finn válogatott, akkor ők nyertek 1-2-re. Szóval most nagyjából azonos játékerőt képviselünk. Ez és a csoportban elfoglalt szinte azonos helyünk is azt jelenti, hogy meglehetősen nehéz, küszködős mérkőzésre lehetett számítani. A győztes komoly előnyre tesz szert és stabilan a harmadik helyre léphet.

A romániai selejtezőn történt rendzavarások miatt az UEFA legalább egy szektor lezárására (legalább 2500 férőhely csökkentésre), 30.000 euró pénzbüntetésre és a szurkolók által okozott károk megtérítésére ítélte az MLSZ-t. Így a 22.000-es maximális nézőszám helyett 19.500-an foglalhattak helyet a lelátón (ebből mintegy ezren voltak a finnek).

Dárdai a mérkőzés előtt a szurkolók segítségét és türelmét kérte, mert szerinte ez lehet az a plusz, ami a két csapat azonos játékerejét, esélyeit a győzelmünk felé billentheti el.
Dárdai eredetileg eddig a mérkőzésig vállalta a kapitányi megbízást. Ha most nyer a csapat, akkor teljesítette a tervet és talán marad...

Válogatottunk összeállítását semmi komolyabb akadály nem hátráltatta, bár Korcsmár, Vanczák és Pintér nem tudott pályára lépni. A finn csapat kicsit "megtépázva" érkezett, ugyanis egy influenza járvány látogatta meg őket. Ennek eredményeként az elsőszámú kapus (Niki Mäenpää) nem tudott pályára lépni. Rajta kívül a leginkább leromlott állapotban, két szintén kulcsjátékos, Teemu Tainio és Roman Eremenko van.

Nos, a szurkolókra biztosan nem lehet panasza a szövetségi kapitánynak. Az első percektől az utolsóig biztatták a csapatot.

Az első támadás és az első szöglet a miénk volt. A következő percben azonban már a finnek jutottak szöglethez és ezután is folyamatosan, bár veszélytelenül támadnak. A kilencedik percben az első helyzet is megvan. Dzsudzsák a jobb oldalon, a tizenhatos sarkáig tör előre, de a jobbik bal lába helyett csak a jobbal tud lőni és a labda kereszteb húz el a kapu előtt. Nálunk Dzsudzsák játszik nagyon agilisen, de a vendégek uralják a következő percekben a pályát. A félidő felére nagyjából kiegyenlítődik a küzdelem. Mind a két csapat vezet, különösebb veszélyt nem jelentő, támadásokat és kisebb-nagyobb hibákkal, de eredményesen védekezik. Úgy látszik, hogy ez a hullámzó, de izgalommentes játék lesz a jellemző a mérkőzésre, de legalábbis a félidőre. A harminckettedik percben azonban Pukki megunja a tologatást. Középen kap labdát, mintegy húsz méterre a kaputól és nem teketóriázik, hanem éles, erős lövést küld meg a kapunk jobb alsó sarka felé. Király rajta van a labdán, ami szerencsére a kapufa mellett hagyja el a játékteret. Ez volt a mérkőzés eddigi legnagyobb helyzete. A következő öt percben mis is próbálkozunk, de nem sikerül helyzetet kialakítanunk. A harminchetedikben ismét a finnek veszélyeztetnek. Ismét Pukki. Pontosabban Pukki passzol Eremenkohoz, aki harminc méterről veszi célba a jobb alsót. A labda megpattan Juhászon, így a kapufa külső oldala mellett suhan el. Király most is vetődött, de ki tudja, ha a labda nem pattan meg...
A baloldali szögletnél Szalai középre fejeli ki a labdát, amit Hume szintén a jobb sarok felé küld meg, de most sem találják el a labdát. A negyvenharmadik percben ismét Pukkitól indul a támadás. Ezúttal baloldalt Uronent ugratja ki, aki tizenkét méterről küldi kapura. Király éppen csak beletud piszkálni, de ez pont annyira elég, hogy a labda a jobb kapufára vágódik. A következő percben Eremenkotól kap labdát Joona Toivio a tizenhatosunkon belül. Pontosabban csak kapna, de elesik, talán magyar közreműködéssel, de a bíró nem így látta és biztosan igaza van.
A közönség most azért kis füttyszóval kísérte az öltözőbe a csapatot.

A második félidő kezdetére már megint biztatást hallani.
Kissé idegesen, kapkodva, sok hibával kezdenek a csapatok. Vannak támadások, de veszély nincs. Tíz perccel a középkezdés után. Tőzsér szabadrúgását Gera veheti át zavartalanul, azonban tizenöt méterről a kapu közepén helyezkedő Hradecky-t találja telibe. A következő tizenkét perc hullámzó játékkal, próbálkozásokkal, helyzetek és látványos vagy szép akciók nélkül telik. A hatvanhetedik percben azonban Dzsudzsák végez el egy szabadrúgást a kaputól huszonnyolc méterre, kissé jobboldalon. A lövéssel a sorfalat találja el, a visszapattanóra ismét ő csap le és a lövés alig kerüli el a bal alsó sarkot. Két perc múlva ismét magyar helyzet. Dzsudzsák becsapja Hurmét a bal oldalon, átemeli a labdát az ötösön várakozó Simonhoz, aki telibe találja Uronent. Egy perc múlva már Simon ad be, de Gera tíz méterről éppen a kapushoz csúsztat. Egy perc múlva azonban már a finnek veszélyeztetnek. Uronen balról tör előre, kissé befelé és nagyon könnyedén siklik át a védelmen. Halstinak passzol, aki tíz méterről Forróba lövi a labdát. A hetvenkilencedik percben Uronen passzol Eremenkohoz, aki mintegy harminc méterről küld meg egy lövést. A Királyról kipattanó labdára Hurme próbál meg lecsapni, de Forró ártalmatlanítja a játékost. Mindez nagyjából az ötösnél történt és csak halkan jegyezzük meg, hogy volt amikor ilyenért tizenegyest ítélt a bíró. De most "józanak" maradtak a játékvezetők...
A következő percekben határozottan mi vagyunk a jobbak. Azután a nyolcvannegyedik percben Dzsudzsák balról adott be Gera felé, de a védők elfejelték a labdát, ami végül Lovrencsicshez kerül, aki jobbról emel középre. A finn védelem ismét röviden ment és Lovrencsics újra kísérletet tehet. Ballal ad be középre a jobb szélről. A tizenhatoson belül vagy hat finn és Gera várja a labdát, ami pontosan a magyar támadó felé száll. Két védő fogja közre a kaputól hat méterre álló Gerát, aki alacsonyabb mindkettejüknél, de a kapunak háttal állva, mégis bele tud csúsztatni a játékszerbe és a jobb alsóba tereli. (1-0)
A finn csapat igyekszik nagyon megnyomni a hátralévő időt, de nem nagyon tudnak veszélyes helyzetet kialakítani. Azután a hosszabbítás harmadik percében mégis. Riski jobb oldali beadását Tőzsér bal oldalra tolta ki, amire Eremenko csapott le és tizenkét méterről az oldalhálóba lőtt.

Küzdelmes és egyáltalán nem szép mérkőzést láthattunk. A finn csapat egyenrangú ellenfél volt, talán még a mérkőzés nagyobb részében uralta is a játékot, de míg ők néhány helyzeten kívül egy kapufáig jutottak, addig mi egyszer betaláltunk. Ez az egy találat éppen elég a győzelemhez, a három ponthoz.

Dárdai elérte amit tervezett. Kérését a szurkolók is meghallgatták és a találkozó túlnyomó részében biztatták a csapatot, akkor is, ha éppen nem nagyon adtak rá okot a játékosok.
Most az a kérdés, hogy felkérik-e a folytatásra és ha igen, vállalja-e?

A csoportban Románia-Észak-Írország 2-0 (0-0), Görögország-Feröer 0-1 (0-0).
Így a pillanatnyi állás: Románia 10 pont, Észak-Írország 9 pont, Magyarország 7 pont, Finnország 4 pont, Feröer-szigetek 3 pont, Görögország 1 pont.

  
 
Előzmények
Válassz a listából