Előző 884. Világbajnoki selejtező Következő

Magyarország
  2:0  
(0:0)
Andorra

Időpont: 2013.10.15. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Daniel Stefanski (lengyel) Nézőszám: 1800
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Csábi József 

Góllövők: Nikolics Nemanja /52 , Ildefons Lima/77

Cserék: Lipták Zoltán  -> Korcsmár Zsolt  /46 , Devecseri Szilárd  -> Varga József  /46 , Riera -> Moreira /62 , Szalai Ádám  -> Németh Krisztián  /76 , Peppe -> Xavi /79 , Lorenzo -> Clemente /87

Kiállítások: M. San Nicolas/88
Kommentár:

Még csak néhány napja, hogy a válogatott elszenvedte történetének legsúlyosabb vereségét Hollandiában. ...és elveszítette szövetségi kapitányát is, hiszen Egervári Sándor lemondott.

Erre a mérkőzésre, eddigi pályaedzője, a válogatott játékosi múlttal is rendelkező, Csábi József vette át a csapatot.

A Hollandiai mérkőzés (és a korábbi Románia elleni kudarc) hatására meglehetősen sokat foglalkozott mindenki és mindenhol a magyar labdarúgás helyzetéve. ...de láttunk már ilyet korábban, nagy-nagy pofonok után ...és az eredmény csak annyi, hogy megint csak itt vagyunk. Itt ne menjünk bele a ezeknek a gondolatoknak a taglalásába, maradjunk a mérkőzésnél.

A hollandiai vereség gyakorlatilag azt jelentette, hogy a csoport második helyének a megszerzése és ezzel a pótselejtező lehetősége, a matematikai esély kategóriájába került. Ha a román csapat legyőzi az észteket, akkor mindegy mit játszunk, ha csak döntetlent érnek el, akkor van esélyünk, de ehhez 6-0-ra nyernünk kell és ha veszítenek, mi pedig nyerünk, akkor...

Az ellenfél, Andorra legjobbjai, a FIFA ranglistáján a 200. helyen szerepelnek, mögöttük csak kilenc csapat, amelyek közül San Marino az egyetlen európai. 1995 óta, amióta léteznek, összesen három alkalommal győztek (Fehéroroszország, Albánia, Macedónia ellen), ebből az egyik (Macedónia ellen) volt tétmérkőzés. Két 0-0-ás döntetlent is elértek tétmérkőzésen. Az egyiket Macedónia, a másikat Finnország ellen. A csapat nagy része csak munka mellett rúgja a labdát, tehát félamatőrnek nevezhető.
Mi először ebben a selejtező sorozatban (szeptember 07-én) játszottunk ellenük és akkor 0-5-re nyertünk. (Azóta a FIFA ranglistán öt helyet léptek előre!)

Csapatunk sok helyen megváltozott a hollandiai mérkőzés óta. Ketten, Kádár bokasérülés, Böde lázas betegség miatt nem tudtak rendelkezésre állni, míg másokat a kapitány hagyott ki a kezdőből. Az előző mérkőzés óta meggyógyult és a kezdőben kapott helyett (a 8-1 után kifakadó és a magyar fociról hosszasan és kíméletlenül nyilatkozó) Szalai, valamint életében először kezdő Nikolics.

A mérkőzés nem úgy kezdődött, mintha minden esélyt meg akarna ragadni csapatunk. Ehhez ugye sok-sok góllal kéne megverni az ellenfelünket. Természetesen támadtunk, de meglehetősen erőtlenül, ötlettelenül és ha végül lövésre került a sor, az sem jelentett veszélyt. A félidő első felében volt néhány próbálkozásunk, ami többnyire elakadt, vagy mellé ment. Összesen három lövés ment kapura, a hatodik percben Szalai, tizenötödik percben Nikolics labdáját fogta a vendég kapus. A harmadik jelentett tulajdonképpen veszélyt a huszadik percben. Nikolics tizenhat méterről emelt, de a hálóőr nagyot nyújtózkodva, még éppen ki tudta tolni a labdát.
Nyolc perc múlva pedig andorrai helyzet alakult ki a kapunk előtt. Az ötösnél Mészárosnak éppen csak sikerült tisztáznia az érkező vendég csatár elől. A harmincötödik percben ismét a vendégek veszélyeztetnek. Jobboldali bedobás után, csak Király remekelésén múlott, hogy szöglettel és nem középkezdéssel folytatódott a játék. A harminckilencedikben húsz méterről, balról végezhet el szabadrúgást Dzsudzsák. A labda, ha nem is sokkal, de elkerüli a bal felsőt.

A második félidő első perceiben a vendégek játszanak aktívabban. az első percben egy lövés éppen csak elkerüli a kapunkat. Azután az ötvenkettedik percben Dzsudzsák balról küldte kapu elé a labdát, középen érkezett Nikolics, akire nem figyelt senki és hat méterről nyugodtan fejelt a hálóba. (1-0)
Három perc múlva a középütt tisztán kilépő Koman remek labdát kapott és csak a kapussal nézett farkasszemet, de végül tizenkét méterről leadott lövése a kapufa mellett egy méterrel hagyta el a játékteret. Az ötvennyolcadikban ismét Koman próbálkozik. Ezúttal mintegy huszonkét méterről szúrta rá és a kapusnak bravúrt kellett bemutatnia, hogy öklözni tudjon.
A hatvanötödikben újabb lehetőség maradt kihasználatlanul. Koman jobbról passzolt Szalainak, aki tíz méterről az ötös sarkának magasságából perdített az oldalhálóba. Négy perc múlva Stieber jobbról küldte be a labdát, amire Szalai és Nikolics is érkezett, de a védelem az utolsó pillanatban tisztázni tudott.
A hetvenegyedik percben csak Királyon múlott, hogy nem lett egyenlő az állás. Martínez, a védelem asszisztálása mellett, az ötös jobb sarkáig jutott és még lőni is tudott. A lövés a becsúszó Mészároson megpattant, de kapusunk hihetetlen reflexmozdulattal nyúlt le a bal lába mellé és ütötte szögletre a labdát.
A hetvenhetedik percben Vanczák ad be bal oldalról. A kiugró Nikolics felé szálló labdába Lima teszi bele a lábát, aminek eredményeként a saját hálójába emel. (2-0)
Ezután már némi dulakodáson kívül nem történt semmi...

Győzelemmel zártuk a selejtezőt, de ez bizony nagyon siralmas győzelem volt. Hiába az öngól formájában érkező vendég segítség, szánalmas játék után, szánalmas eredmény született.

A csoportban a harmadik helyen zártunk 17 ponttal. A 19 pontot szerző Románia játszhat pótselejtezőt. Az első helyen Hollandia végzett 28 ponttal. Mögöttünk a törökök 16, a csoport végén Észtország 7 és Andorra 0 ponttal.

...és hogy valami is történne a magyar labdarúgásban, ami végre jó felé fordítaná ennek a sportágnak a helyzetét?
Nos, részünkről, erre nem látunk esélyt. Voltak már kudarcaink. Nagyok. Változás nem történt. ...hogy már nincs lejjebb? ...de van. Nagyon is van és attól tartunk lesz is.

Sajnos a változásokat nem ott és nem úgy kell elkezdeni, véghezvinni, ahol azt a labdarúgás vezetői és azok akik érdemben beleszólhatnak a történésekbe, azt gondolják.

Még a nyomát sem látjuk annak, hogy valami elindulna...

...de a remény hal meg utoljára és a játékszeretet tovább él... bennünk... 
 
Előzmények
Válassz a listából