Előző 882. Világbajnoki selejtező Következő

Magyarország
  5:1  
(3:0)
Észtország

Időpont: 2013.09.10. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Kulbakou Aliaksei (Fehéroroszország) Nézőszám: 10000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Egervári Sándor 

Góllövők: Klavan/11 , Hajnal Tamás /21 , Böde Dániel /41 , Kink/48 , Németh Krisztián /69 , Dzsudzsák Balázs /85

Cserék: Purje -> Ojamaa /46 , Ahjupera -> Zenjov /46 , Laczkó Zsolt  -> Devecseri Szilárd  /61 , Elek Ákos  -> Gyömbér Gábor  /76 , Kink -> Kams /76 , Németh Krisztián  -> Szakály Péter  /86

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az előző mérkőzés, a románok elleni csúfos vereség, után bizony meglehetősen reménytelen helyzetbe került a válogatott. A szurkolók egy része elkeseredésükben a szövetségi kapitány és a játékosok ellen fordult. Még a mérkőzésen, különösen az első percekben, is érezhető volt, hogy sokan a "neheztelnek" a játékosokra és még a találkozó után sem volt felhőtlen az ünneplés. (A tizedik perc környékén jelent meg a lelátón az "Úgy szurkolunk, ahogy ti játszottatok" felirat.)

Az tény volt, hogy esélyünk csak akkor maradhat, ha legyőzzük az észt válogatottat és a törökök szintén megverik a románokat...

Az ellenfelünk az észt válogatott, akik az EB selejtezők során pótselejtezőt játszottak, a FIFA aktuális ranglistáján a 85. helyet foglalja el (mi a 31. helyen állunk), tehát ellenük a győzelem, különösen hazai pályán, kötelező. A romániai találkozón mutatott játék és az észtek előző fordulóban hazai pályán az addig százszázalékos hollandok ellen elért döntetlenje (az utolsó utáni 93. percig vezettek!) után azonban nagyon óvatosan kellett jósolgatni. Igaz, hogy a hollandok elleni csapatból három játékos is hiányzik eltiltás miatt, köztük az a Vassiljev is, aki a két gólt szerezte. Érdekesség, hogy két játékos Magyarországon játszik, Kink Győrben, Ahjupera pedig Újpesten.

A mi pályára lépő csapatunkban több helyen is változtatott a kapitány. Elek, Hajnal, Laczkó és Németh bekerült a kezdőbe. Kimaradt az eltiltott korcsmár, a sérült Varga, valamint Lipták és Szalai. Utóbbi, bár ott ült a kispadon, de csereként sem jutott szóhoz.

Úgy kezdtünk, ahogy elvárható egy hazai mérkőzésen. Igyekeztünk letámadni az ellenfelet. A negyedik percben máris egy óriási gólhelyzetet alakítottunk ki. Dzsudzsák lövése kipattant egy védőről, éppen a kapuval szemben álló Németh elé, aki 12 méterről a kapufára emelt. Két perc múlva újra komoly veszélyben forgott az észt kapu. Hajnal csavarta be a szögletet, Guzmics jobbról csúsztatta tovább a kapu elé, de az érkező Böde elől, a gólvonalról, mentettek a vendégek. Továbbra is támadtunk, de az első gólhoz kellett a vendég "segítség". Dzsudzsák szaladt el a bal szélen, az alapvonal közeléből visszagurított középre. Reintam közbelépett és ki akarta rúgni a labdát, de éppen Klavant találta el, aki még kicsit bele is piszkált a lövésbe, amitől az védhetetlenül vágódott a jobb felsőbe. (1-0)

A következő percekben is mi irányítottunk, az észtek nem nagyon találták önmagukat. A huszonegyedik percben középen futott az akciónk a bal oldalon. A beadás után középről kifejelt labdát Koman szerezte meg a jobb oldalon. A tizenhatos közepének magasságából beadott, az érkező Hajnal elé, aki középről, kilenc méterről talált a bal alsóba. (2-0)

Két perccel a második gólunk után az vendégek is veszélyeztettek. Ahjupeera-Vunk összjáték után utóbbi tizennyolc méterről leadott, nagyerejű lövése szállt el a bal kapufa mellett. Egy kicsit kiengedett a csapat és az észtek ezt ki is használták, többször vezettek akciókat, de valódi veszély nem alakult ki, egészen a harminckettedik percig. Ekkor a jobb oldalon előretörő Jääger ívelt középre, az érkező Ahjupera elé, aki a védőket megelőzve, nyolc méterről fejelt a jobb kapufa mellé. Két perc múlva növelhettük volna az előnyünket. Böde emelt be balról az alapvonalról. A labdát Németh a kapufával szemben állva, hat méterről csavarta az oldalhálóba. A kissé "leült" találkozót sikerült újra felrázni. A negyvenegyedik percben Böde, még a mi térfelünkön jutott a labdához a bal oldalról indulva iramodott meg, középre húzódva. Több észt védő is kísérte, a térfelük közepén már négyen is körül vették, de nem tudták elválasztani a labdától. A tizenhatoshoz közeledve tisztára játszotta magát és mielőtt a szétrebbent játékosok ismét összezárhattak volna, a tizennyolc méterről, középről, három védő közül a bal alsóba vágta a labdát. (3-0)

A félidőben Hollandia még nem rúgott gólt Andorrának (nem is kapott), a törökök pedig vezettek Romániában.

Három perccel a második félidő megkezdése után az észtek másodszor is betaláltak, de ezúttal a mi kapunkba. Jobb oldalon futott a támadásuk, a tizenhatos sarkánál sikerült megakasztani a rohamot, de a visszapattanó labda Kinkhez került, aki egy csel után betört a büntetőterületünkre, majd kilenc méterről a védők és Bogdán mellett a jobb alsóba gurított. (3-1)

Az ötvenharmadik percben kontrából indultunk. Dzsudzsák húzott el a bal oldalon, középre játszott Némethez, aki nyolc méterről a kapu mellé talált. A vendégek ismét aktivizálták magukat. Egy-egy védelmi hiba után gólhelyzetbe kerültek, de a lehetőségeik kimaradtak, még Zenjov négy méterről rárúgott labdája is elkerülte a kapunkat.
Hogy mennyire benne maradt a szurkolókban a bukaresti szereplés, azt az is mutatja, hogy ekkor hallani lehetett az "Ébresztő! Ébresztő!" kórust.
A hatvankettedik percben egy baloldali szabadrúgást az ötösről Vanczák csúsztatott kapura, de a vendégek portásának bravúrral sikerült hárítania. A hatvankilencedik percben a vendégek tizenhatosánál fejről-fejre vándorolt a labda, magyar fejről került a tizenhatos előtt, középen álló Komanhoz, aki jobbra perdítette, a szabadon maradt Némethhez, aki elengedte maga előtt, befordult és tizenhárom méterről a kapu jobb alsó sarkába helyezett (ezzel megszerezte régóta várt első gólját a válogatottban). (4-1)

Közben véget ért Romániában a találkozó és a törökök 2-0-s győzelemével, már biztos, hogy visszavettük a csoport második helyét.

...még nem volt vége a mérkőzésnek és a magyar góloknak sem. A nyolcvanötödik percben Böde lerántásáért szabadrúgáshoz jutottunk, az észt kapuval szemben, attól tizenkilenc méterre. A szabadrúgást Dzsudzsák erősen a sorfalra lőtte. A labda átjutott a felugró és szétnyíló vendég játékosok között, sőt meg is pattant rajtuk, így becsapva a balra mozduló kapust, a jobb alsóba vágódott. (5-1)

A lefújásig még akadt helyzetünk, de az eredmény már nem változott.

Győzelmünk és a románok törököktől elszenvedett vereség ismét biztosítja számunkra a csoport második helyét. A csoportot a már továbbjutott Hollandia vezeti 22 ponttal, utánunk következünk mi 14 ponttal, majd Törökország és Románia következik 13-13 ponttal, ötödik Észtország 7 ponttal és a sort Andorra zárja 0 ponttal.
Még két forduló van hátra októberben. 11-én Észtország-Törökország, Hollandia-Magyarország, Andorra-Románia. 15-én Románia-Észtország, Törökország-Hollandia, Magyarország-Andorra.

Mi most nem latolgatunk, jósolgatunk. A lehetőség még mindig adott, lássuk hogyan élnek vele válogatottjaink...

 

  
 
Előzmények
Válassz a listából