Előző 862. Európa bajnoki selejtező Következő

Magyarország
  2:1  
(1:0)
Svédország

Időpont: 2011.09.02. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Damir Skomina Nézőszám: 25000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Egervári Sándor 

Góllövők: Szabics Imre /44 , Christian Wilhelmsson/60 , Rudolf Gergely /90

Cserék: Anders Svensson -> Rasmus Elm /54 , Sebastian Larsson -> Ola Toivonen /67 , Lipták Zoltán  -> Sándor György  /75 , Szabics Imre  -> Priskin Tamás  /79 , Kim Källström -> Pontus Wernbloom /87

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Sorsdöntő Eb-selejtező volt ez. Az Izlandok elleni felkészülési mérkőzés eredményes volt, hiszen 4-0-ra nyertünk és sikerült kipróbálni néhány játékost is, a különböző okok miatt a keretből pályára nem lépő labdarúgóink helyettesítésére. A már hosszabb ideje sérült Vermes és Szalai mellett néhány nappal a találkozó előtt Dzsudzsák is megsérült, Gera még nem gyúgyult, Vanczák és Juhász sárga lapok miatt nem játszhat. Pedig mindenképpen győzni kell, most is és a következő mérkőzésen is, hogy az esélyek megmaradjanak a továbbjutásra.

A világranglistán a 45. helyre jöttünk fel, ellenfeleink pedig a következőképpen állnak: Finnország a 79., Hollandia az 1., Moldova a 88., San Marino a 203., Svédország pedig a 18.

A svédek ellen az utóbbi időben nem sok sikert könyvelhettünk el. Most tulajdonképpen a legerősebb csapatukkal érkeztek és eljött Ibrahimovic is, aki bizony már két ízben is utolsó pillanatokban lőtt gólt a hálónkba, ezzel megszerezve válogatottjának a győzelmet.

A csapat felállásában érdekes és meglepő volt, hogy Pintér került Elek mellé a védelem előtt megszűrni a támadásokat, míg egy csatár helyett kettő próbálta bevenni a vendégek kapuját, mivel Rudolf felkerült Szabics mellé.

Még öt perc sem telt el, amikor Pintér labdát szerzett és már a tizenhatoson belül járt, azonban amikor lövőhelyzetbe került, véleményünk szerint, szabálytalanul sodorták el. A bíró még túl korainak látta, hogy tizenegyest ítéljen. Nem volt öldöklő iram, de legalább mi játszottunk kezdeményezőbben. Amit az is bizonyít, hogy a tizennyolcadik percben mégiscsak megszólalt a bírói síp és büntetőt jelzett. Hajnal tört előre, majd balra passzolt az előretörő Laczkóhoz, aki a kapu elé emelt Rudolfot keresve. Wendt küzdött a labdáért és a nagy igyekezetben kézzel ért a labdához. A játékvezető, ha nem is azonnal, de végül is határozottan ítélte meg a büntetőt. Az ítéletet Hajnal hajtotta végre. A labdát pontosan a kapufa jobb felső sarkára lőtte...
A kimaradt lehetőség alaposan visszavetette a csapatot, míg a svédeket lelkes támadásokra ösztönözte. A következő húsz perc egyértelműen a vendégeké volt. A huszonharmadik percben Elmander tizenhét méterről megküldött lövése ment alig mellé. Három perc múlva egy előrevágott labdát kellett Királynak fejjel hárítania. Egy perccel ezután ismét Elmander volt a főszereplő. Ügyes cselek után nagy erővel találta telibe a bal kapufát, a kipattanót újra rátűzte, de a védelmünk köbe tudott avatkozni. A félóra végén Kallström végzett ele szabadrúgást. A kapu jobb oldala felé csavarodó labdát Király bravúrral védte. A félidő végéhez közeledve kezdett magára találni csapatunk. De egy hiba miatt a negyvenkettedik percben ismét Elmander veszélyeztetett. Komant választotta el a labdától, majd megiramodott a kapu felé és lövése alig kerülte el a jobb alsó sarkot. Egy perccel a vége előtt megmutattuk, hogyan is kell a hálóba találni. Rudolf középütt tört előre, majd átpasszolt a jobboldalt felfutó Szabics elé, aki három védővel a háta mögött már csak a kifutó kapussal nézett szembe, majd tiz méterre a kaputól átpörgette a labdát a vetődő hálóőr felett. (1-0)

A második félidőben is előttünk adódott előbb gólszerzési lehetőség. Az ötvenkettedik percben Wendt hazaadásnak szánt labdáját Rudolf rendkívül szemfülesen szerezte meg, lövését azonban Isaksson hárítani tudta. Egy perc múlva azonban már megint a vendégek félthették a kapujukat. Ekkor Rudolf a középütt megugró Szabicshoz passzolt, de a lövés nem sikerült elég pontosra. Két perc múlva a svédek is jelezték, hogy a pályán vannak. Ibrahimovic fejelhetett kapura egy beadást, de meglehetősen erőtlenre sikeredett a próbálkozás, így Király biztosan fogta a labdát. A hatvanadik perc végül meghozta az egyenlítést. Remek labdával ugratták ki Elmandert, aki betört a tizenhatosunkra, elhúzta az eleső Pintér mellett, majd a kifutó Király előtt áttette a középen üresen érkező Wilhelmssonnak, aki tíz méterről már nem tudott hibázni. (1-1)

Most a svédek irányították a játékot. A hetvenkettedik percben Ibrahimovic megszerezhette volna a vezetést is. A Toivonentől kapott labdát azonban három méterről sikerült kapu mellé lőnie. Nem hajtottak nagyon a vendégek, az egész mérkőzés kissé lelassult. Tíz perccel a vége előtt Kallström nagy lövése kerülte el a kapunkat. Úgy látszott ennyiben is maradunk és a döntetlennel fejeződik be a találkozó, de a válogatott hirtelen összekapta magát. A nyolcvanötödik percben Varga szöktette Stiebert, dea becsúszó kapus elkotorta a labdát, ami azonban Koman elé került, aki harminc méterről a kapu fölé emelt. Már az utolsó percet is elhagyta a képzeletbeli mutató, amikor Rudolf középen tört előre, kitette a labdát a jobb oldalon felfutó Priskinnek, aki két védővel és a kapussal kihúzódott egészen az alapvonalig, majd beadott a jobb kapufa közelében üresen felejtett Rudolfnak. Csatárunk kényelmesen passzolt a hálóba és megszerezte a győztes gólt. (2-1)

Most megfordítottuk a már-már megszokottnak hitt tendenciát, hogy a svédek az utolsó, vagy az utáni percekben szerzett góllal diadalmaskodnak felettünk. Végre mi támadtunk fel a mérkőzés végére és mi szereztünk döntő találatot. 
 
Előzmények
Válassz a listából