Előző 830. Barátságos mérközés Következő

Magyarország
  3:2  
(0:1)
Görögország

Időpont: 2008.05.24. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Blom, holland Nézőszám: 7000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Erwin Koeman 

Góllövők: Amanatidisz/45 , Dzsudzsák Balázs /47 , Juhász Roland /59 , Vadócz Krisztián /62 , Liberopulosz/91

Cserék: Nikopolidis -> Halkias /23 , Gekas -> Jannakopulos /45 , Amanatidis -> Samaras /45 , Dellas -> Papacoglu /67 , Basinas -> Liberopulos /78 , Hajnal Tamás  -> Orosz Péter  /83 , Gera Zoltán  -> Koltai Tamás  /89

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az előző mérkőzésen még más vezette a nemzeti tizenegyet. A csapat rendkívül tartalékosan állt fel és nagyon rossz teljesítményt nyújtott.

A mérkőzés után Várhiditől beszámolót kért az MLSZ a vereség okairól. Ez érthető is... vagy talán nem teljesen. Nehéz számonkérni azt a kapitányt, aki nem is igazán kapitány, hiszen csak azért maradt "beugróból" kicsit hosszabban a poszton, mert az MLSZ elnökségének nem sikerült külföldi "kapitánynak valót" találnia, aki el is vállalta volna a pozíciót. Ezt januárban is megerősítették. Így azért a játékosok hozzáállását is nehéz kritizálni...

Mostanra már találtak külföldit Erwin Koeman személyében. Jellemző, hogy az elnökségi ülésen, ahol a döntés született, az előzetes napirendi pontok között nem szerepelt szövetségi kapitány választása, cseréje. Azután az egyebek közé beszavazták a kérdést és döntöttek is: május 1-től Erwin Koeman a magyar válogatott új szövetségi kapitánya. A holland testvérpár közül ő az idősebb. Harmincegyszer volt válogatott és két gólt szerzett középpályásként. Edzőként? Nos, igazán kiemelkedő eredménye nincs. Legtovább Rotterdamban a Feyenoordnál dolgozott, két évet először bronzot szereztek, azután meg hetedikek lettek. Ekkor távozott és azóta, egy éve, nem dolgozott. Ja, és a Feyenoordnál az első döntései közé tartozott, hogy az addig elsőszámú kapusról kijelentette, nem számít rá. A kapust Babos Gábornak hívják.

Nos... nézzük ezt a találkozót, az új kapitány vezette válogatott első találkozóját.

Az első ellenfél az Európa-bajnoki szereplésre készülő, aktuálisan még Európa-bajnok Görögország. Jól fut nekik a szekér, hiszen legutóbbi hét mérkőzésüket megnyerték. Még nincs fél éve, hogy utoljára játszottunk velük, akkor a selejtezők során 1-2 arányban vereséget szenvedtünk.

A találkozó kezdetén nem látszott a görög játékosokon, hogy ez a kontinens viadal előtti utolsó találkozó és talán az itt mutatott játék dönthet majd, hogy ki utazik. Kényelmesen, sőt talán inkább enerváltan kezdtek. A mieink egy kicsit vártak, de mivel nem jöttek a vendég rohamok, ezért támadni kezdtünk. A hatodik percben már kapura lövésünk is volt. Gera tizenkét méteres próbálkozása akadt el egy védőn. A vendégek első támadására a tizenkettedik percig kellett várni. Ekkor Szeitaridisz iramodott meg, beadott, de végül szöglet lett az akcióból. Az első helyzet a huszadik percben adódott. Szélesi-Dárdai összjáték után, a középre adott labda a szabadon felejtett Huszti felé szállt. Sajnos a fejeshez nem tudott elég magasra emelkedni, így a labda mellé szállt. Öt perc múlva már igazi gólveszélyt is kialakítottunk. A pálya közepén Dárdai szerzett labdát, meglódult, azután huszonöt méterről rá is tűzte. A görög portás nagy bravúrral hárított.

Egyértelműen mi irányítottuk a játékot. Egyre-másra dolgoztuk ki a helyzeteket, de az utolsó pillanatokban sikerült a görög védelemnek menteni, vagy legalább a labda útjába kerülni. Ha csatáraink ügyesebbek, koncentráltabbak, vagy legalább szerencsésebbek, több gólt is szerezhettünk volna. A vendégek továbbra sem találták saját magukat. Alig-alig jutottak el a kapunkig. Annál is meglepőbb volt, hogy megszerezték a vezetést.

Baszinasz Gekaszt kereste átadásával a kapunk előterében, de a csatár nem találta el a labdát, ami így Vanczák elé került, aki felszabadítani igyekezett. A lövése azonban lecsorgott és Amanatidis lecsapott rá, majd tíz méterről gurította a kapunkba. (0-1)

A második játékrész kezdetekor nem vártunk semmire. Az első akciónkból egyenlítettünk. Gera a jobb oldalon tört előre, majd a tizenhatostól vissza tette a középen érkező Dzsudzsáknak, aki egyet igazított és tizennyolcról a bal alsóba bombázott. (1-1)

A görögöket megzavarta a gyors gól. Egyébként, a vezető gól ellenére is nagyon gyengén játszottak, most pedig teljesen tehetetlennek látszottak a magyar támadásokkal szemben. Nagy fölényben játszottunk és lendületes támadásokat vezettünk. Csak idő kérdése volt az újabb gól. Nem kellett rá még negyedórát sem várni. A görögök a saját térfelük közepe táján szabálytalankodtak Gerával. A szabadrúgást az oldalvonal mellől Huszti emelte a kapu elé, ahol Juhász mindenki fölé emelkedett és mintegy tíz méterről a jobb felsőbe bólintott. (2-1)

Nem akármilyen fordulat! ...és még nem volt vége! A vendég csapat teljesen szétesett. Ismét szabadrúgás és ismét Huszti, de most szöglettel felérő helyről. A szépen beívelt labdát a hosszúról, az alapvonal közeléből Hajnal fejjel tette középre a bevetődő Szélesi elé. Halkiasz, közvetlenül a gól vonal elől, bravúrral menteni tudta a tízméteres fejest, de a kipattanóból Vadócz közeli passza már a hálóban kötött ki. (3-1)

Mintha ébredeztek volna a görögök. Két perccel a gól után kis híján betaláltak. Kacuranisz jobbról adott be pontosan a hosszún emelkedő Dellasz fejére. A labda a bal felső sarkon csattant. A kipattanó Szamarasz elé került, de ő nem találta el a labdát. A kontrából Hajnal került helyzetbe, de a tizenkét méteres lövés elakadt egy védőben. (Éppen az imént kapura fejelő Dellaszban.)

Egy perc múlva Huszti Gera passzából betalált a vendégek kapujába, de a találat les miatt érvénytelen volt. Még csak öt perc telt el a gól óta, de már megint magyar helyzet. Most Hajnal gondolta úgy, hogy hiába van huszonöt méterre a kaputól, megpróbálkozik egy lövéssel. Léc alá tartó bombáját Halkiasz csak nagyon nagyot nyújtózva tudta fölé tolni. Négy perc múlva Hajnal ismét próbálkozott. A Husztitól kapott labdát huszonkét méterről a jobb alsó felé küldte és csak néhány centit tévedett.

A görögök már nem enerváltak voltak, mint a mérkőzés elején, hanem idegesek és durvák is. Előbb Szélesi került a földre Szamarasz jóvoltából a nyolcvanötödik percben, majd Huszti, aki a jobb oldalon megiramodó Orosztól kapott labdával már a tizenhatoson belül járt. A játékvezető sípja azonban mind a kétszer néma maradt. Sőt az utolsó percben is, amikor meg Orosz lábát kaszálták el a védők. Még így is nagy helyzet lett belőle, mert a labda a frissen beállt újonc, Koltai elé került, aki a bal sarok mellé gurított.

A hosszabbítás első percében azután egy görög szabadrúgásból felívelt labda kanyarodott a kapunk elé. A védők már nem koncentráltak megfelelően, így Liberopulosz szabadon fejelhetett és öt méterről be is vette a kaput. (3-2)

A győzelem komoly siker és a játék a második félidőben egészen fantasztikus volt. Persze ez csak az első találkozó. Még nem tudni, hogy a sikerből mennyi az, ami már az új kapitány, az új válogatott munkájának eredménye. Vagy csak fellángolás, esetleg a görögök kritikán aluli szereplése. Minden lehet. Lássuk a további mérkőzéseket és bízzunk... megint... 
 
Előzmények
Válassz a listából