Előző 251. Válogatott találkozó Következő

Magyarország
  5:2  
(2:2)
Ausztria

Időpont: 1947.05.04. Helyszín: Budapest, Üllői út Térkép
Vezette: Matancsics, Jugoszláv Nézőszám: 37000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor 

Góllövők: Puskás (Purczeld) Ferenc /11 , Egresi (Englerth) Béla /12 , Epp/17 , Epp/45 , Szusza Ferenc /50 , Szusza Ferenc /64 , Bortoli/89

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A magyar labdarúgás 50 éves jubileumát ünnepelték. Fél évszázada 1897. május 09-én rendezték ugyanis az első nyílvános labdarúgó mérkőzést. Ebből az alkalomból a 70 éves Hajós Alfréd végezte el a kezdőrúgást. Balogh II.  a következő szavakkal köszöntötte a veterán sportolót: "Fiúk, tapsoljuk meg ezt a tehetséges fiatal játékost, csapatunk újoncát." A mezbe öltözött első magyar olimpiai bajnok, aki tagja volt az első nyílvános labdarúgó mérkőzésen pályára lépő BTC csapatának, majd az első válogatott találkozón is játszott és később szövetségi kapitányként is dolgozott, meghatottan, könnyes szemmel sétált le a pályáról.


A játék méltó volt az ünnephez, nem hagyott kívánni valót maga után. Válogatottunk ragyogóan kezdett. Alig több mint tíz perc alatt már két góllal vezettünk. A 12. percben magyar gól és lelkes ünneplés, a 13. percben pedig rémült kiáltozások, sikoltozás. Ekkor szakadt le a B-lelátó és a Springer szobor közötti állóhelyes szakasz, az alúl lévő ülőhelyek közönségére. Sok volt a sérült. A játék szinte nem is szünetelt, ment tovább a mérkőzés.
A biztos vezetés tudatában csapatunk kissé lefékezett, ennek eredményeként az első játékrész végére a vendégek egyenlítettek.
A második félidőben megismétlődött az, ami az elsőben. Az 50. percben lőtt magyar gól után most az állóhelyek teniszpálya felőli sarka omlott össze mintegy 8 méter hosszan. A játék pár perces szünet után folytatódott még két magyar góllal (az utolsó találat Bortoli öngólja volt).


A végeredmény megmutatta, mi a különbség a két ország labdarúgása között. A Der Abend osztrák lap írta a találkozó után:"...A mérkőzés 90 perce alatt mi csak ellenfelünk csodálatos játékában gyönyörködhettünk." Ezen a napon összesen hét találkozót vívtak különböző csapataink az osztrákokkal, ebből haton magyar győzelem született, a hetedik döntetlennel ért véget. (A Práterben, Bécs-Budapest 1-2; Pécsett, Délnyugat-Magyarország-Karinthia 5-1; Győrött, Nyugat-Magyarország-Alsó-Ausztria 6-2; Grazban, Graz-BLASZ válogatott 1-2; Miskolcon, Észak-Magyarország-Felső-Ausztira 1-1; Budapesten, Magyarország-Ausztria ifjúsági válogatottak 2-1.)


A mérkőzés alatt bekövtekezett tragédia (közel kétszázan sérültek meg!) azt is megmutatta milyen állapotban vannak létesítményeink és azt is szomorúan igazolta milyen nagy szükség lenne egy új, nagy és modern sportlétesítményre, amit már régen ígérnek és ami mindig elmarad.

Fotó:
Kezdőrúgás 
 
Előzmények
Válassz a listából