Előző 930. UEFA Nemzetek Ligája Következő

Görögország
  1:0  
(0:0)
Magyarország

Időpont: 2018.10.12. Helyszín: Athén, Olimpiakosz-stadion Térkép
Vezette: Stieler Tobias (Németország) Nézőszám: 8000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Rossi Marco 

Góllövők: Mitroglou Kostas/65

Cserék: Kourbelis Dimitris -> Tziolis Alexandros /46 , Kalmár Zsolt  -> Kovács István Ádám  /55 , Varga Roland  -> Nagy Dominik  /68 , Bese Barnabás  -> Németh Krisztián  /75 , Pelkas Dimitris -> Christodoulopoulos Lazaros /85 , Mitroglou Kostas -> Bouchalakis Andreas /93

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Egy hónapja, hogy pályára léptünk a görögök ellen. Akkor is a Nemzetek Ligája küzdelemsorozatban találkoztunk. Akkor Budapesten, most Athénban. Akkor mi nyertünk 2-1-re, most...

Az biztos, hogy a győzelem nagyon kellene, hiszen a csoport első helyén kell végezni annak, aki ki akar jutni az EB-re.
(UEFA Nemzetek Ligája: az Európai Labdarúgó-szövetség által szervezett küzdelemsorozat, ahol a tagországok férfi válogatottjai vesznek részt és most rendezik meg első ízben, és adtak egy EB-re jutási pót-lehetőséget.)

A görögökkel már huszadik alkalommal játszottunk. Legutóbb mi nyertünk 2-1-re, vertük mi meg őket 11-1-re is, viszont erre kár lenne alapozni, hiszen az a mérkőzés 1938-ban volt. Összességében hat döntetlen, öt győzelem és kilenc vereség a mérleg.

A mérkőzés előtti legnagyobb szenzációt az jelentette, hogy elvállalta a magyar válogatottságot Willi Orban (a mezére kérésére Orbán került) hátvéd, aki Németországban született magyar-lengyel szülők gyermekeként. Így választhatott a magyar, a lengyel és a német válogatottban is... ha hívják. Mi hívtuk...
Először a Kaiserslautern csapatában lépett pályára, majd az RB Leipzig következett. 2014-ben és 2015-ben egyszer-egyszer pályára lépett a német U21-es válogatottban. Soha nem volt igazolt semmilyen magyar csapatban. Ilyen válogatott játékosunk még nem volt.
A mérkőzésre kialakult keretet látva többen megjegyezték, hogy a csapatban már megvalósult a politikai kiegyezés, hiszen létre jött az Orbán-Kádár tengely.

Dzsudzsák nem került a keretbe, mert a csapatváltás miatt alig-alig lépett pályára a közelmúltban. A görög csapatból többen is hiányoznak (két védő és egy középpályás is sérült), akiket a kezdőbe lehetett várni, de így sem tartalékos a keret. Nekik is a győzelem a fontos, hiszen legutóbb Budapesten kikaptak és az általános vélemény szerint ők a csoport esélyesei és most nem úgy néz ki, hogy ennek megfelelő lenne az állás.

A találkozó előtt a csoport élén a finnek állnak 6, a második-harmadik helyen a görögök és mi 3-3 ponttal, míg az észteknek az első két fordulóban nem sikerült pontot szerezniük. Tehát még van esély... Viszont Görögországban még soha nem sikerült nyernünk.

A mérkőzést a hazai csapat kezdte és ahogy ez várható is volt megpróbálják már az elején döntésre vinni a dolgot. Sajnos a támadásaik veszélyességét növeli, hogy kétszer is eladják a védőink a labdát a tizenhatoson belül. A tizedik percig kellett várni, hogy először eljussunk a görög kapu közelébe. Lassan kiegyensúlyozottá válik a találkozó. Sehol nincs veszélyes helyzet.
A tizenhatodik percben Varga jobboldali beadását Szalai a jobb sarok mellé fejeli, mintegy öt méterről. Ez talán már helyzetnek nevezhető. Ez is jelzi, hogy az első tíz perccel ellentétben, mintha most mi játszanánk mezőnyfölényben. Igazi látványos, élvezetes és veszélyes játék nincs a pályán, de legalább a mi kapunk sincs veszélyben.
...és a huszonkilencedik percben már tényleg van egy helyzetünk. Varga végez el szabadrúgást huszonöt méterről, amit kapura is csavar és bizony a labda csak néhány centivel kerüli el a kaput. A görög kapus követte a labdát, de nem biztos, hogy elérte volna.
...és a harminckettedik percben már megvan a görögök helyzete is. Védői hiba miatt kerül Fortuniszhoz a labda, amit már továbbít is a tizenhatosra Mitroglunak, de szerencsére Orbán még közbe tud lépni.


A mérkőzés eleje óta hallani egy görög drukker hangját, aki gyakorlatilag egyfolytában elnyújtott és nagyon erős hangon kiabálja a görög megfelelőjét annak, hogy: Görögország a nagy csapat. ...vagy valami ilyesmit, de úgy, hogy az á és a hangok nagyon hosszan elnyújtva hallhatók és szünet nélkül az egész mérkőzése. Mint kiderült egy Ethnikosz szurkolóról van szó, a legendának számító Giannis Mantzouranisról, aki már 83 éves... Mondhatjuk, hogy ennek a mérkőzésnek eddig Ő volt a legérdekesebb színfoltja.

Két perccel a kezdés után Bese adott be Szalainak, aki fejjel célozta meg a kaput, de végül, ha kevéssel is, de elhibázta. Ez helyzet volt és nem a kapuson múlott a végeredmény.
A találkozó nem nyújt sok izgalmat. Van egy-egy támadás, talán kicsit mi vagyunk fölényben, de ez nem jelent semmi veszélyt, legfeljebb megnyugtathatja a játékosainkat. Talán túlságosan is, mert a hatvanötödik percben egy szép, baloldali támadás és beadási kísérlet után Orbán rosszul szabadít fel, a labda visszakerül Cimikaszhoz, aki újra próbálkozik és ezúttal az ötös előtt várakozó Mitroglu fejére küldi a labdát. A görög mellett ott áll Orbán is és Kádár is, de mondhatni "állva maradnak" miközben a görög felugrik és a kapu jobb alsó sarkába fejel. 1-0

Nagyjából ez a gól volt a hazai csapat első helyzete. ...de minek is kellene több...

Tíz perccel a gól után egy jobboldali görög szöglet okozott veszélyt, de a fejes a kapunk mellé ment. Előtt egy szabadrúgásból próbálkoztak a hazaiak, de az érkező görög elől Orbánnak sikerült kifejelnie a labdát. A találkozó végéhez közeledve még megpróbálkozunk egy-két támadással, de valódi veszélyt nem tudunk kialakítani, vagy a kapus vagy az oldalháló fogja meg a labdát.
A mérkőzést a nyolcvanhatodik percben le kell állítani, mert a magyar szurkolók petárdákat gyújtanak. A dolognak semmi értelme, elvesz az időnkből és akár büntetést is vonhat maga után.
Az utolsó percekben is támadunk, de éppen olyan eredménnyel, mint korábban.

A kilencvenkettedik percben majdnem a hazaiak találnak be, de Gulácsi reflexei még jól működnek és vetődve hárítja Hriszto tizenöt méteres, jobb alsóba tartó lövését.

A hosszabbítás utolsó percében Sallai adott be. A labdát az egyik görög védő combjával vette le, illetve arról pattant fel és többen úgy látták, hogy a védő keze is hozzá ért, ezért tizenegyest reklamáltak. A bíró nem adott büntetőt és ha a visszajátszásokat megnézzük, valószínűleg igaza volt. A labda talán nem is érintette a védő kezét, de úgy biztosan nem, hogy az irányát megváltoztatta volna.
Sajnos a találkozó azzal ért véget, hogy egy ilyen szituációtól várták sokan legalább a döntetlen elérését...

A közvetítés alatt és az értékelésekben is sokat lehetett hallani, hogy mi voltunk közelebb a győzelemhez. Én csak azt kérdezem, hogy mikor? Az biztos, hogy nem játszottunk alárendelt szerepet, de a tét a győzelem volt, ami mind a két csapat számára létkérdés volt. A görögök ezt a célt el tudták érni. Szerencsével? Bírói segítséggel? Nagyon becsapja magát az, aki elhiszi ezeket az értékeléseket. ...hogy jobbak voltak-e a görögök? nem ez a lényeg, hanem, hogy eredményesebbek voltak!

Most a csoport állása: 1. Finnország 9 ponttal, 2. Görögország 6 ponttal, 3 ponttal. Magyarország 3, negyedik Észtország 0 ponttal.
Igen, mert ahogy várható volt a finnek ismét megszerezték a győzelmet.

Néhány nap és valamit javíthatunk, hiszen érkeznek az észtek... 
 
Előzmények
Válassz a listából