Előző 915. Világbajnoki selejtező Következő

Portugália
  3:0  
(2:0)
Magyarország

Időpont: 2017.03.25. Helyszín: Lisszabon, Luz-stadion Térkép
Vezette: Marciniak Szymon (Lengyelország) Nézőszám: 57816
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők: André Silva/32 , Cristiano Ronaldo/36 , Cristiano Ronaldo/65

Cserék: Lang Ádám  -> Lovrencsics Gergő  /46 , André Silva -> Bernardo Silva /67 , Gyurcsó Ádám  -> Kalmár Zsolt  /69 , João Mário -> João Moutinho /83 , Gera Zoltán  -> Pintér Ádám  /85 , André Gomes -> Pizzi /86

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az év első válogatott találkozója.
VB selejtező.
Az ellenfél Portugália. Soha nem tudtuk még megverni őket. Igen, soha. 11 mérkőzésből négy döntetenre futotta. Igaz, az egyik az elmúlt év nyarán volt az Európa bajnokságon, ahol 3-3-at játszottunk. Ha mi nyerünk, a portugálok kiesnek, de döntetlen lett és azután mi kikaptunk a belgáktól és hazautaztunk, a portugálok meg megnyerték az Eb-t.
Legelőször 1926 karácsonyán csaptuk össze. Ez a találkozó nálunk egészen 2000-ig nem volt a hivatalos mérkőzések sorában, bár ők mindig is annak tartották. Pedig egyike az ellenük elért kevés döntetlenünknek (3-3).

A csoportunkban a vendéglátók a második helyen tanyáztak a találkozó előt, mi közvetlenül utánuk, két ponttal lemaradva. Svájc 12 pont, Portugália 9 pont, Magyarország, 7 pont, Feröer-szigetek 4 pont, Lettország 3 pont, Andorra 0 pont.

A csapatban újoncként léphetett pályára Vinícius Pauló, a Videoton hátvédje. Érdekesség, hogy még nincs három hete annak, amikor a brazil születésű játékos állampolgárságot kapott.
A keretbe nem kapott meghívást Elek és Nikolics, Guzmics pedig sérülés miatt maradt ki.
Klenheisler eltiltása miatt nem lehet ott a pályán. Német Krisztián a felkészülés során megbetegedett, így Ő is kimaradt az utazó keretből. A halyszíni edzések során kivált Fiola is, aki a térdével bajlódik.

A portugáloknál sérülés miatt kimaradt Anthony Lopez az Eb-győztes csapat kapusa.

A magyar csapat a Benfica stadionjában megkoszorúzta Fehér Miklós szobrát. (Itt áll Guttman Béla szobra is.)

A csapatot 3.000 magyar néző kísérte el.

Természetesen a mérkőzés esélyesei nem mi voltunk, de a legutóbbi 3-3 azért adott némi reményt a helytállásra és akár a jó szereplésre is.

A találkozó elején meglehetősen álmosan kezdtek a vendéglátók és főleg nálunk volt a labda. Az első akciójukra a nyolcadik percig kellett várni. Vszont két perc múlva már egy fejest kell hárítania Gulácsinak, igaz ez könnyedén meg is van. A tizenharmadik percben Ronaldo szabadrúgásból teker a kapunk felé, de a labda Szalain megpattan, így elkerüli a jobb felsőt.
Egymás után futnak a portugál támadások a kapunk felé. Nem nagy erővel és nem is sok, de valahogy a hazai capaton a várakozás érezhető, mintha csak altatnának ezzel a játékkal. Nem kerül különösebb erőbedobásukba, hogy egyenlőnek látszanak az esélyeink. A mieinktől azonban kissé lendületesebb, harcosabb játékot várnánk.
A huszadik perc környékén különösen Quaresma keseríti meg a magyar védők életét. Folyamatosan átjátsza őket és rendszerint sikerül is jól befejeznie az akcióit. Az egyik ilyen, bár ez éppen kicsit lecsúszott lövés, Ronaldo elé kerül, aki azonban elrontja és a kapu mellé fejel.
Továbbra is folytatódik a nyugodt, kényelmes játék. A hazaiak hagyják, hogy labdázgassunk, hiszen veszélyt nem jelentünk a kapujukra, ők pedig lesik a pillanatot, amikor megindulhatnak.
...és ez a pillanat el is érkezik a harminckettedik percben. A támadás középről indult néhány remek csellel, amit a védők csak nézntek. A baloldalt tisztán felfutó Guerreiro kapta a labdát, aki körül közel és távol nem volt magyar. Felfutott a tizenhatos oldaláig és beadott. A labdára remekől érkezett az ötös jobb sarka közelében André Silva és könnyedén a kapu közepébe gurított. A beadás három magyar előtt jutott el a gólszerzőig, aki mellett senki nem volt, hogy legalább megzavarja. Minden erőfeszítés nélkül szerezték meg a vezetést. (1-0)

Ezután még öt perc sem telt el, amikor újra a hálónkban táncolt a labda. A saját térfelük közepéről szállt egy hatalmas indítás a mi tizehatosunk elé. Itt két védő között André Silva sarokkal teszik vissza a labdát az őt követő Ronaldonak, akit teljesen üresen hagytunk, ő pedig a levett játékszert tizenhét méterről, kissé balról két védő mellett (az egyik lába alatt, a másik lába mellett) küldi a kapu jobb alsó sarkába. Gulácsi és a kapufa közé éppen csak befért, de így volt kimérve... (2-0)

A következő percekben több támadás is veszélyeztette a kaput. Mindez anélkül, hogy a vendéglátókon különösebb erőbedobás jeleit lehetett volna észlelni. Valójában egyik támadás sem jelentett különösebb veszélyt, de az előbbi két gól is éppen ilyenekből született. Feltűnő volt, hogy mennyire üresen maradnak időnként a portugál játékosok. Például akkor is, amikor Ronaldo 10 méterről ollózhatott a kapura a negyvenedik percben.
Ha nem veszik olyan könnyen, bizony nőhetett volna az előnyük...

A második félidő meglehetős kényelmes játékot hozott. Ismét többet volt nálunk a labda, de a portugálokat ez nem zavarta. Élvezték a játékot, mi pedig nem tettünk semmit, hogy elrontsuk az élvezetüket. Az első valamirevaló kapuralövésünk az ötvenegyedik percben volt, de veszélyt ez sem jelentett, viszont legalább a kapusnak kellett hárítania.
A vendéglátók lazán támadgatnak, mi megpróbáljuk meggátolni őket a kapuralövésben. Ez az elmúlt percekben többnyire csak szabálytalanul sikerül.
A hatvanötödik percben Ronaldo végez el egy szabadrúgást balról, a tizenhatos sarkától két méterre. A sorfalbaloldalára két portugál áll, akik a lövéskor félrehúzódnak, így Gulácsi csak későn látja meg a pontosan csavart labdát, ami így Gulácsi keze alatt megpattanva, akadálytalanul csapódik a bal alsó kapufára és onnan a hálóba. (3-0)

A hátra lévő időben semmi nem változott. Mi nem lettünk harcosabbak, a portugálok derűs nyugalommal játszottak. Még az utolsó percekben volt egy-két támadásunk és egy tizenöt méteres Pintér lövés... de ennyi...

A vereség nem meglepő, nem is fájó. A korábbi 3-3 volt dícséretes!
Azonban az az erőtlen játék amit csapatunk bemutatott igazán kiábrándítónak mondható.
Európa-bajnok ide vagy oda az ellenük mutatott teljesítmény siralmas volt.
A csapat kétségtelenül legjobbjai a szurkolók voltak...

A csoport minden tagja pályára lépett. A sorrend nem változott. Svájc 15 pont, Portugália 12 pont, Magyarország, 7 pont, Feröer-szigetek 5 pont, Lettország 3 pont, Andorra 1 pont.

 A következő válogatott mérkőzés június 5-én lesz, amikor Oroszországot fogadjuk barátságos mérkőzésen. 9-én pedig Andorrába utazunk VB selejtezőre. 
 
Előzmények
Válassz a listából