Előző 912. Világbajnoki selejtező Következő

Lettország
  0:2  
(0:1)
Magyarország

Időpont: 2016.10.10. Helyszín: Riga, Skonto-stadion Térkép
Vezette: Gil Paweł (Lengyelország) Nézőszám: 0
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők: Gyurcsó Ádám /10 , Szalai Ádám /77

Cserék: Nikolics Nemanja  -> Kleinheisler László  /46 , Višņakovs Aleksejs -> Zjuzins Artūrs /57 , Kļuškins Gļebs -> Ikaunieks Jānis /68 , Laizāns Oļegs -> Karašausks Artūrs /78 , Gera Zoltán  -> Vida Máté  /83

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Olyan mérkőzés ez, ahol csak a győzelem elfogadható. Nem csak az ellenfél játékereje miatt, hanem azért is, hogy egyáltalán versenyben maradhassunk.
Az előző körben mi Svájctól kaptunk ki (2-3) a lettek Feröertől otthon (0-2).
Mi Feröer ellen egy döntetlent produkáltunk meglehetősen gyenge játékkal. Svájc ellen már látványosabb volt a játék, de rengeteg a hiba és köztük néhány súlyos is, aminek meg is lett az eredménye.
Most győzelem kell ahhoz, hogy legalább esélyünk maradjon...
Minden csoportból az első jut tovább biztosan, a másodikok közül a legjobb nyolc játszhat pótselejtezőt.
Vendéglátóink utóbbi 15 találkozójukon egyedül Andorra csapatát tudták legyőzni...
A FIFA rangsorában mi a 20. helyen állunk, míg a lettek a 95.-ek.

Nálunk Böde, Priskin és Korcsmár nem tud pályára lépni.
Az ellenfélnél a legnagyobb sztár Artjoms Rudnevs sérült és rajta kívül még három kerettagot szintén nélkülözniük kell.

Lettországgal eddig öt alkalommal találkoztunk hivatalos válogatott mérkőzésen. Négyszer mi nyertünk és egyszer kaptunk ki, ez a vereség volt az egyetlen alkalom, amikor idegenben játszottunk ellenük.

Lehet mondani, hogy a mérkőzés elején minden az elképzeléseinknek megfelelően alakult. Már az első támadásunk veszélyt jelentett, amit a vendéglátók csak szabálytalanság árán tudtak megakasztani. Ezután a meglódulás után csendes percek következtek, de a tizedikben Nikolics a jobb oldalon futott fel, a tizenhatos sarkánál becsapta védőjét, majd betört a büntetőterületre és beadott a középen a tizenegyesponthoz érkező Gyurcsónak, aki üresen bombázhatott a kapu közepébe a léc alá, a felugró portás fölött. (0-1)
A támadásnál fontos momentum volt, hogy Szalai a középső védőt a kapura törve elvitte magával az ötösön belülre.

Három perc múlva Dzsudzsák beadását Bese fejelte kapura az ötösről, de a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret.

Újabb három perc és a vendéglátók is megmutatták, hogy nem szabad leírni őket. Laizans huszonhat méterről, középről végzett el szabadrúgást. Nagyerejű lövése átjutott a szétnyíló sorfalon és csak kicsivel kerülte el a jobb alsót. Kapusunk vetődött, de ki tudja... ha beljebb megy...

Ezután "leült" a játék. Mi voltunk fölényben, de gyakorlatilag csak labdázgatás volt a pályán, akciókat nem láthattunk.

A huszonhatodik percben azután vendéglátók eljutottak a támadásokig is és a másodiknál ismét előttük nyílt lehetőség. Kluskins adott be jobbról. Nagy kissé bátortalanul próbálkozott közbeavatkozással, sikertelenül, de Sabala, két méterre a kapu rövid sarkától bele tudott piszkálni, így a labda Gulácsi, Kádár, Korhut és Guzmics mögött egészen a hosszú sarokig pattogott, ahol szerencsére a kapufa előtt ment ki. Csak Sabalán múlott, neki köszönhetjük, hogy nem volt egyenlítés...

Még két perc sem telt el, amikor egy sikertelen hazai próbálkozás után megindultunk volna, de elvesztettük a labdát, amit a lettek előre fejeltek éppen a hátul kiugró Tarasovhoz, aki a védőket faképnél hagyva lefordult és a tizenegyes pontról fejelt a kapu közepe felé, de Gulácsi remek reflexszel hárított.

A következő tíz percben érdemleges nem történt. Alig volt mozgás a pályán. Lassú mozgás és gyenge lövések.
A harminckilencedik percben végre ismét történt valami. Dzsudzsák 20 méterre a kaputól befelé cselezgetett, majd középről, ráküldte a labdát, ami a jobb sarok felé talált utat a sok játékos között, de a hazai kapuvédőnek vetődve sikerült hárítania.

Három perccel a félidő vége előtt láthattuk a találkozó legszebb akcióját, ami szerencsénkre végül gól nélkül fejeződött be. A félpályánál meginduló Sabala remekül vette észre a középen, a félpálya közepén előretörő Ikauniekst, aki könnyedén megkerülte Guzmicst és a tizenhatos vonaláról megpróbált elpörgetni a kilépő Gulácsi mellett, de a labda végül a bal alsó mellett pattogott ki a játéktérről.

A második félidő szinte úgy kezdődött, ahogy az első véget ért. Hazai helyzettel.
Az ötvenedik percben a Kádár és Guzmics közül könnyedén kilépő Sabala kapott egy remek labdát a tizenhatos előtt, betört majd a kifutó Gulácsi mellett, a tizenegyespontról próbált a kapuba emelni, de szerencsére kapusunk melle tudott hárítani.

Néhány perc múlva Gyurcsó próbálkozott 20 méterről, elhúzta a védő mellett, majd hirtelen kapura tűzte. A bal alsóba tartó labdára vetődött a hazai portás, de a labda kiperdült a kezéből és csak másodszorra tudta megszelídíteni. Majd ugyanennyiről Ikaunieks is lehetőséghez jut, de a kapusok a helyükön vannak. Az ötvenötödik percben Bese lövése akadt el a védőkön, az ismétlés pedig Szalain.
A hatvanadik percben már igazi helyzetünk volt. Ismét Gyurcsó. Balról, az alapvonallal párhuzamosan, nagy lendülettel tört be a tizenhatosra. A védő csak kísérni tudta, majd tizennégy méterről megküldte a labdát a bal alsóba. A kapus vetődött, de menteni csak a kapufa tudott.
Két perc múlva ismét Gyurcsó próbálkozott. Ezúttal Korhuttól kapta a labdát és az ötös bal sarkáról fölé lőtte. Ez nem volt jó próbálkozás.

Ezután megint megnyugodtak a csapatok és kissé unalmassá vált a játék. Már nem nagyon számított senki arra, hogy láthat még valódi labdarúgást is.

Azután mégis...
A hetvenötödik percben Gyurcsó végzett el egy szabadrúgást baloldalról, a félpálya közepéről. A hosszú, beívelt labda a tizenhatos közepén, védők gyűrűjében, felugró Szalai fejére érkezett és a fejes pontosan a léc alá tartott a hazai kapu baloldalán. A portás azonban egy remek felugrással fölé tudta tolni a labdát. A szögletet Dzsudzsák küldte kapu elé és Szalai ismételhetett. Ismét védők között ugrott fel, de ezúttal az ötös jobb sarkáról fejelhetett és a labda most a kapus kesztyűjéről a léc alá vágódott. (0-2)

Ezután már úgy látszott mind a két csapat befejezettnek tekinti a mérkőzést. Különösen mi engedtünk ki, így a hosszabbítás első percében még Gulácsinak kellett védenie egy nagyot, mert A. Karasausks kilenc méterről bombázott, de az eredmény már nem változott.


A győzelem tehát meg van!
Ez volt a legtöbb amit várni lehetett. Igazából nem volt jó játék. Gyurcsó lelkesedése és helyzetei üdítően hatottak és egy gólt eredményeztek. Szalai fejese ismét megtalálta az utat a kapuba. Négy nap alatt a harmadik válogatott gól...
A védelem most is sokat hibázott és csak Gulácsin és a hazai csatárokon múlott, hogy meg tudtuk tartani a három pontot.


Jelenleg a csoport harmadik helyén állunk a pontszámban azonos, de gólarányban rosszabb Feröer előtt.

A következő mérkőzés előtt tehát még reménykedhetünk. Az újabb ellenfél Andorra lesz november közepén itthon, azután pedig Portugáliába utazunk jövő év március végén...

Andorra nem jelenthet gondot.
Márciusig azonban még nagyon sok munka vár a válogatottra.

  
 
Előzmények
Válassz a listából