Előző 904. Barátságos mérközés Következő

Magyarország
  0:0  
(0:0)
Elefántcsontpart

Időpont: 2016.05.20. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Glođović Vlado (Szerbia) Nézőszám: 20000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Storck Bernd 

Góllövők:

Cserék: Király Gábor  -> Gulácsi Péter  /46 , Kleinheisler László  -> Gera Zoltán  /46 , Diomandé Ismaël -> Kessié Franck /46 , Gyurcsó Ádám  -> Nikolics Nemanja  /64 , Gradel Max -> Touré Thomas /66 , Kalou Salomon -> Konaté Tiémoko /67 , Nagy Ádám  -> Böde Dániel  /70 , Kanon Wilfried -> Bamba Abdoulaye /75 , Szalai Ádám  -> Sallai Roland  /79 , Kodjia Jonathan -> Sio Giovanni /85 , Dzsudzsák Balázs  -> Vida Máté  /89 , Angban Victorien -> N'Guessan Serge /89

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Elefántcsontpart csapatáról nem sokat tudunk. Igaz, 2015-ben Afrika-kupát nyertek (9-8-ra, 0-0-ás végeredmény után 11-esekkel), de ez a csapat már közel sem az a csapat. A mostani kapitány, (aki 2015 óta dolgozik velük) fiatal csapatot akar. Ennek megfelelően a jelenlegi válogatott keretből 14 játékosnak még kevesebb válogatottsága van 10-nél. Szóval sem összeszokott, sem tapasztalt csapatról nem beszélhetünk. Sokan játszanak közülük neves klubokban és többen is csak a mérkőzés előtt csatlakoztak a csapathoz.
Azt mondják (és a tények is ezt látszanak igazolni), hogy az afrikai csapatok nem szeretnek Európában focizni. Ki tudja miért, de valahogy itt nem megy nekik a játék.

A FIFA-világranglista is adhat némi támpontot a két csapat erőviszonyainak felméréséhez. Ez év februárjának elején, amikor a magyar válogatott felkerült - 1993 óta, a ranglista elindulása óta, legjobb helyére - a 19. helyre, akkor Elefántcsontpart éppen visszaesett a 28.-ra és ez a visszaesés azóta is folytatódik. Áprilisra mi még egy hellyel előre léptünk ők pedig már csak a 34. helyre voltak jók...

Egy biztos, labdarúgás-történeti szempontból van jelentősége ennek a mérkőzésnek! Király Gábor 102. alkalommal állhat a válogatott kapujába és ezzel már egyedül vezeti a válogatottsági ranglistát, a 101-szeres válogatott Bozsik előtt.

A vendégeknél a korábbi válogatott csapathoz képest elég nagyok a változások, bár sérülés miatt csak egy játékos nem tud pályára lépni, de a legismertebb nevek közül heten nincsenek itt.
Nálunk Elek Ákos, Németh Krisztián és Korcsmár Zsolt sérültek, így biztosan nem lépnek pályára. Stieber pedig előzőnap még Bundesliga-osztályozót játszik klubcsapatában a Nürbergben.
A csapat Ausztriában edzőtáborozik és a mérkőzésre utaznak csak haza. Azt mondják nagyon kemény felkészítő munka folyik...
Ez a mérkőzés az új EB-mez bemutatója is. A játékosok ma lépnek először pályára a több mint 60ezer szurkoló által megszavazott szerelésben.

A két csapat még nem játszott egymással.

A találkozó első lehetősége előttünk nyílt a harmadik percben. Dzsudzsák 30 méteres szabadrúgása lepattant a sorfalról, Gyurcsó szúrhatta kapura, de a nem túl erős lövést hárította a kapus.
A tizenharmadik percnél tartunk, amikor Gyurcsó a bal oldalról emel Pintérhez, aki tizenkét méterről próblákozik lövéssel, de az egyik védőt találja telibe.
Két vendégszöglet jelzi, hogy valamivel ők is megpróbálkoztak.
A tizenkilencedik percben Gyurcsó baloldalról, a tizenhatos sarkáról végzett el szabadrúgást. Lövése a bal alsó felé szállt, de a vendégek kapuvédője vetődve még elérte a labdát.
Az első félóra végén egy remek lehetőség, amit Kleinheisler észre is vesz, hogy az elefántcsontparti kapus messze kint áll a kapujából. Húsz méterről emel a magyar válogatott játékos, de nem csak a kapus, hanem a kapu fölött is elszáll a labda.
Három perccel ezután Nagy remekül hozza helyzetbe Gyurcsót, aki baloldalról, az ötös sarkáról próbálja meg elpöccinteni a kapus mellett a labdát, aki azonban vetődve még ki tudja tolni. A kipattanó Szalai elé kerül, akinek csak az üres kapuba kellene lőnie, helyette azonban egy védőt talál meg a lövéssel.

A második félidőre Királyt Gulácsi váltja fel a kapuban és Gera is pályára lép.
Most erősítettek a vendégek és az ötvenharmadik percben már helyzetük is akad. A védelmet becsapva Kodjia ugratja ki a jobb oldalon Gradelt, aki átível az ötös sarkán érkező Kalou-hoz, de ő tiszta helyzetben fölé fejeli a labdát. Köszönjük...
Egyébként is sokat esett a játékunk színvonala, lendülete az elefántcsontpartiak egyre többször jutnak el a kapunkig és bizony akadnak veszélyes lehetőségeik is, ha komoly gólhelyzetet nem is tudnak kialakítani.
A találkozó végéig már nem is történik más...


A találkozó utáni értékelésekben két dolog jelenik meg hangsúlyosan.
Az első, hogy Afrika legjobb csapata ellen sikerült elérnünk ezt az eredményt, a másik, hogy az edzőtáborban nagyon kemény edzésmunka folyt és nagyon fáradt volt csapatunk.

Nos az első megállapításról tulajdonképpen a kommentár elején már ejtettem szót. Valóban Afrika, nemzetek kupáját megnyerte a csapat, de nem az amelyik most pályára lépet.... nagyon nem! Sokat estek vissza a FIFA ranglistán, a 19. helyről a 34.-re, ahol most vannak. ...és egyébként jelenleg a ranglistán Algéria megelőzi Őket... igaz csak egyetlen hellyel, de már ebből a szempontból sem számítanak Afrika legjobbjainak.
Az edzőtábor és a munka... erről nem lehet mit mondani. Biztosan így van, de még ekkor is meglepő, hogy egy nem túlságosan hajtós és nem is küzdelmes (egyetlen sárga lap volt a találkozón!) első félidő után ennyire összeesett a csapat a második negyvenöt percre.

Az első félidőben rúghattunk volna gól, mert voltak helyzeteink, de a második félidőben kaphattunk volna gólt, mert a vendégeknek voltak helyzeteik.

Hamarosan Németország következik és azután már a tétmérkőzések...

Csak érdekességként.
A májusi eleji FIFA ranglistán (ahol mi a 18. Elefántcsontpart a 34.) EB csoport ellenfeleink a következő helyeken állnak:
Portugália 8., Ausztria 11., Izland 35.
A mostaninál biztosan jobb teljesítményre van szükség...



 
 
Előzmények
Válassz a listából