Előző 887. Barátságos mérközés Következő

Magyarország
  1:0  
(0:0)
Albánia

Időpont: 2014.06.04. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Paul McLaughlin (Írország) Nézőszám: 3500
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Pintér Attila 

Góllövők: Priskin Tamás /82

Cserék: Futács Márkó  -> Kalmár Zsolt  /46 , Pátkai Máté  -> Vécsei Bálint  /55 , Stieber Zoltán  -> Varga Roland  /63 , Curri Debatik -> Kaçe Ergys /65 , Korhut Mihály  -> Predrag, Bosnjak  /66 , Gashi Shkelzen -> Kapllani Edmond /67 , Rudolf Gergely  -> Priskin Tamás  /69 , Rama Valdet -> Kapllani Edmond /70 , Dzsudzsák Balázs  -> Lovrencsics Gergő  /73 , Lila Andi -> Vila Emiljano /80

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Folytatódott tehát a felkészülési mérkőzések sora. Legutóbb a dánok ellen döntetlent értünk el. Most Albániát fogadtuk. A kapitány, még a csapatépítés szellemében, ismét kipróbált néhány újoncot. Ketten a kezdőben (Rózsa, Heffler) kaptak helyet, ketten pedig csereként léphettek pályára ( Vécsei, Predrag). Dicséretes és kétségtelenül szükséges egy új csapat kialakítása, de azért már lassan jó lenne látni a körvonalakat. Kicsit ötletszerűnek és elképzelés nélkülinek tűnik egyelőre a sok próbálkozás, a mindig új felállású csapat.

Ez a Pintér vezette válogatott harmadik mérkőzése. A finnektől kikaptunk, a dánok ellen döntetlent értünk el, most a győzelem következik...

Az ellenfél albánok is sorozat-mérkőzéseket vívnak. Négy napja Románia ellen léptek pályára (1-0-ra kaptak ki), majd öt nappal a budapesti találkozó után Andorra következik. Eddig öt alkalommal játszottunk velük és még nem találtak be a kapunkba. Egy döntetlen kivételével mindig mi nyertünk. 1950-ben 12-0 volt az eredmény, legutóbb 2009-ben pedig 1-0-ra nyertünk. A mérkőzés előtt a FIFA ranglistáján a 45. helyen jegyzi válogatottunkat, az albánok a 70. helyet foglalják el.

A stadionban (különösen a debreceni 20.000 emberes találkozó után) kevés a néző és a hangulat is meglehetősen "csendes".

A mérkőzést mi kezdtük, de az első támadásfélét a vendégek vezették a második percben. Veszélyt nem jelentettek. A következő percben Rudolf küldött egy nagyerejű lövést kapura, ami azonban lepattant az egyik védőről. Az első valamire való akcióra a tizedik percig kell várni. Stieber balról a tizenhatos magasságából adott be az érkező (vetődő) Futács elé, aki centikkel maradt csak le a labdáról.
A mérkőzés elég "langyosan" csordogál. A huszadik perc környékén azonban a vendégek többször is veszélyeztetik a kaput. Bár az egyik szép perdítés után Rózsa kezében állapodik a meg a labda, valódi helyzetről nem beszélhetünk.
A huszonkettedik percben Korhut már a tizenhatoson belül jár, amikor Gsahi szabálytalanul állítja meg. A játékvezető nem ítél büntetőt.
Megint hosszú percekig nem történik semmi említésre méltó. Az első félóra végén Szabadrúgást kapunk, úgy húsz méterre a kaputól, amit Dzsudzsák végez el. A labda mintegy arasznyival kerüli el a jobb felsőt.
Nyolc perc múlva elidétlenkedünk egy szabadrúgást, amiből az albánok alakítanak ki helyzetet. Gashi huszonöt méteres próbálkozását Rózsának vetődve sikerül hárítania.
A közönség megpróbál életet lehelni a csapatba. Felharsan az "Ébresztő! Ébresztő!".
Dzsudzsák néhány perccel a félidő vége előtt még megindul, de elesik vagy fellökik a tizenhatoson belül. Büntető nincs, reklamáció van.
Az utolsó percekben a vendégek veszélyeztetnek. Kétszer is Rózsának kell hárítania.
A félidő erőteljes füttyszóval ér véget, ami nem a bíró sípjából ered...

A második félidőben, a cseréken kívül, alig történik valami. Az ötvenedik percben egy Dzsudzsák beadást üt el a kapus Lang elől. Mondhatnánk, hogy "leült e mérkőzés", de nem volt honnan...
A hetvenedik percben váratlanul egy helyzet alakul ki! Dzsudzsák beadása után Varga József öt méteres, csúsztatott fejese éppen csak elkerüli a jobb sarkot. Két perc múlva Kalmár tizenötről próbálkozik, de a labda megpattan és a bal alsó mellé megy. Más mérkőzéseken ezek a helyzetek említetlenül maradnak, de most nincs jobb.
Már csak mintegy tíz perc van hátra, amikor a szurkolók felől hallani Pintér távozását követelő rigmusokat. Egy Dzsudzsák mezes szurkoló pedig berohan a pályára, de mielőtt a magyar kispadhoz érne, a biztonságiaknak sikerül elkapniuk.
Két perccel az eset után, a Varga Rolandtól kapott labdával, Priskin a tizenhatoson belül kapura fordul, de a Kace buktatja. Most felharsan a játékvezetői síp és a kéz a tizenegyes pontra mutat. A büntetőt Priskin, az elvetődő kapus mellett. vágja laposan a kapu közepébe. 1-0

Az utolsó percekben nagyon erősen támadnak az albánok. Szinte ki sem tudunk jönni a kapunk elől. A legveszélyesebb talán Aggoli léc alá tartó lövése volt, amit Rózsának sikerült kitolnia.

A mérkőzésről a szurkolói véleményt jól kifejeute az a hatalmas füttykoncert, ami a levonuló játékosokat kísérte.

A következő mérkőzés három nap múlva Kazahsztán ellen. A nézők számát az MLSZ úgy próbálja növelni, hogy akciót hirdetett. Aki jegyet vezs (vett) a kazahok elleni találkozóra, az ezzel a jeggyel megtekintheti a szeptember 07-én sorra kerülő Észak-Írország elleni Eb-selejtezőt is. Az előbbi a Puskás Ferenc Stadionban rendezett utolsó találkozó a felújítás előtt, az utóbbi pedig au új ferencvárosi stadionban rendezett első válogatott mérkőzés lesz.

A mérkőzés értékelésére nem érdemes sok szót vesztegetni. Nem tudom, hogy a szakemberek látnak-e valami körvonalazódó új csapatot, de nekem nem sikerült ennek nyomát sem felfedeznem. Az értékeléseket hallgatva, a véleményeket olvasva mások is hasonlóan vannak ezzel. A találkozó utáni sajtótájékoztatón Pintér is nehezen tudott pozitívumot mondani. Az egyik ilyen a fiatalok bátor játéka volt. Itt megemlítette Korcsmár Zsolt nevét, aki nem is lépett pályára a találkozón. (Mondjuk így sem tett sokkal kevesebbet, mint akik játszottak...) Vélelmezhető, hogy Kalmár Zsolttal tévesztette össze a nevet a kapitány (az MLSZ oldalán úgy olvasható, mintha ezt a nevet mondat volna Pintér, de a videókon egyértelmű, hogy nem így volt). Nem is szeretnénk ezt a rovására írni. Örülnénk, ha ez lett volna a találkozó legnagyobb bakija...

A találkozó után nyílvánosságra hozott FIFA ranglistán válogatottunk két hellyel hátrébb a 47. helyen szerepel. Érdekesség, hogy Albánia, négy helyet javítva a 66.

A berohanó szurkoló a a hatályos törvények szerint bűncselekményt követett el.
"...aki sportrendezvényen a létesítménynek a nézőktől vagy a nézők meghatározott csoportjától elzárt területére jogosulatlanul belép, ott tartózkodik, bűncselekményt követ el, és ezért két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." A bíróság gyorsított eljárásban hoz majd ítéletet. Az MLSZ várhatóan valamennyi rendezvényéről kitiltja az elkövetőt.
Talán az szolgálhatott volna enyhítő körülményként, hogy a beruhanó színt vitt az egyébként szürke és roppant unalmas mérkőzésbe. ...de természetesen ezt a magatartást mi sem támogatjuk.

 

Néhány mondat Garaba Imre, korábbi válogatott, a mérkőzésről elmondott véleményéből:

"Egyszerűen érthetetlen, hogy ezek a profinak mondott játékosok hogyan tudnak ilyen unottan, egykedvűen, lélektelenül futballozni, mint tették azt az albánok ellen."

"Nem kérek tőlük semmi mást a sok millió szurkoló nevében, csak azt, hogy legalább fussák ki magukat a címeres mezben. De alighanem naiv gondolat ez is. Tele van a zsebük, luxusautókkal karamboloznak, tilosban parkolnak, rongyot ráznak, és zsebből megvesznek mindenkit. A szurkolókat nem lehet becsapni. Azt mondtam az előbb, a fiúk vakációztak az albánok ellen, de ugyanezt tették korábban a finnek és a dánok ellen is. Nincs bennük alázat, hiányzik a motiváció és az akarat."
 
 
Előzmények
Válassz a listából