Előző 738. Európa-bajnoki selejtező, 7. csoport (XI. Európa-bajnokság - Belgium és Hollandia) Következő

Portugália
  3:0  
(2:0)
Magyarország

Időpont: 1999.10.09. Helyszín: Lisszabon, Luz-stadion Térkép
Vezette: Nielsen, dán Nézőszám: 60000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Bicskei Bertalan 

Góllövők: Rui Costa/13 , Joâo Pinto/16 , Abel Xavier/58

Cserék: Pisont István  -> Dárdai Pál  /25 , Secretário -> Abel Xavier /46 , Horváth Ferenc  -> Herczeg Miklós  /76 , Sowunmi, Thomas  -> Kovács Zoltán  /82 , Rui Costa -> Paulo Bento /85 , Joâo Pinto -> Sá Pinto /90

Kiállítások: Pauleta/42
Kommentár:

A vendéglátók győzelmük esetén másodikak a csoportban és mint legjobb másodikak, továbbjutók. Várható volt tehát, hogy nagyon komolyan veszik a mérkőzést.
Magyar válogatott a portugálok ellen még sohasem tudott nyerni.
Ez csak két tény azok közül, amelyek nem sok jóval bíztattak a találkozót illetően.


A hazaiak a várakozásnak megfelelően lendületesen, energikusan kezdtek és úgy is folytatták. A kezdés után szinte a kapunkhoz szögeztek bennünket. Az első félidő fele sem telt el, amikor már kettő góllal vezettek. Nem kellett mindent beleadniuk, mert játékosaink nem fejtettek ki komoly ellenállást és a kaput sem veszélyeztették. Szerencsénkre a hazaiak már ekkor felelőtlen könnyedséggel, szinte csak saját szórakozásukra játszottak, ezért ebben a félidőben tovább már nem nőtt az előnyük. Ráadásul alig pár perccel a vége előtt Pauleta kézzel segítette a saját fejére a labdát és ezután fejelt a kapunkba. Megkapta a sárga lapját és mivel már a huszonötödik percben sípszó utáni labdaelrúgásért kapott egyett, így el kellett hagynia a játékteret.
A második félidőben a portugálok végig tíz emberrel játszottak és így is jobbak voltak, sőt gólt is rúgtak. (A gól előtt egy percel a büntető területünkön belül Lakos  elhúzta Joâo Pinto lábát, de a játékvezető nem adott 11-est.) Az, hogy kevesebben vannak csak abból volt megállapítható, ha megszámoltuk őket. (Na meg persze abból, hogy láttuk, amikor a játékvezető felmutatta a piros lapot.) Győzelmüket és továbbjutásukat nem kellett tőlünk félteniük, hiszen csak rajtuk múlott, hogy mekkora különbséggel nyerik a találkozót..
Az első gól, illetve a megítélt 11-es jogosságát később vitatták, de a játék képe alapján ennek a győzelem szempontjából nem lehetett jelentősége. A portugálok számtalan helyzetet hagytak ki, míg nekünk egy komolyabb sem akadt. A vendéglátók a játék minden elemében felülmúltak bennünket.


A kapitány szerínt más lett volna az eredmény, ha öt kezdő játékos nem hiányzik a csapatból. Lehet. A pályára lépők között viszon egyetlen tapasztalatlan újonc sem volt. Ha a győzelem nem is szerepelt a reális elvárások között, azt joggal számonkérhették a szurkolók, hogy hol maradt a lelkes, az energikus, a sok futásos, harcos küzdelem, ami után emelt fővel lehet elviselni a vereséget is. 
 
Előzmények
Válassz a listából