Előző 41. V. Olimpiai Játékok vigaszdíj döntő Következő

Magyarország
  3:0  
(1:0)
Ausztria

Időpont: 1912.07.05. Helyszín: Stockholm, Rasunda-stadion Térkép
Vezette: Willing, Holland Nézőszám: 5000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Herczog Ede 

Góllövők: Schlosser (Lakatos) Imre /32 , Pataki Mihály /72 , Bodnár Sándor /73

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A csapatot a válogató bizottság  állította össze. A német csapat felett aratott győzelem után máris a vigaszdíj döntőjében léphettűnk pályára már jól ismert ellenfelünk az osztrákok ellen. Hugo Meisl, az osztrák szövetségi kapitány eddig már sokszor elmondta, hogy semleges pályán sohasem tudnánk legyőzni csapatát. Most itt volt a lehetőség a kijelentés igazolására vagy cáfolására. Mi természetesen ez utóbbiban reménykedtünk.

 

A mérkőzés elején támadások futottak mind a két oldalon, sőt az első 15-20 perc mintha inkább az ellenfél rohamaival telne el, de utánna a mi perceink következtek. Sorban süvítettek a lövések az osztrák kapura.
32.perc: Ismét egy magyar támadás bontakozott ki. Bíró  előre adta a labdát Sebestyénnek , aki beadta Schlossernek  és már bent is volt az első gól. A lövés során a csatár a ráfutó kapussal csúnyán ütközött.
Talán ez az ütközés volt annak a nagyon durva játéknak a kiváltója, ami ezután, főleg az osztrákok miatt alakult ki a pályán.
A második félidő megint a "sógorok" helyzeteivel kezdődött. Azután megint mi jöttünk, előszőr kapufa, azután rengeteg kihagyott helyzet.
72.perc: Sebestyén  magasan érkező beadását az ellenfél kapusa fejjel próbálta hárítani, de a labda csak Patakiig  jutott el, aki kapásból lőtt a kapuba.
73.perc: Bodnár  az egész pályán végig cselezte magát és óriási gólt lőtt.
Két perc alatt eldőlt a találkozó. Még rengeteg helyzet adódott csapatunk előtt, de egyiket sem sikerült újabb gólra váltani.

 

A mérkőzésen minden játékosunk jól játszott. Persze most is jelentkeztek azok a hibák, amiket már a két mérkőzéssel ezelőtt játszott angol-magyar kapcsán is észre lehetett venni.
A lényeg akkor mégis az volt, hogy az olimpia vigaszdíj döntőjében az örök rivális osztrákok ellen simán nyertünk. Ezzel megszereztük azt a gyönyörű ezüst serleget, amelyet egy dán milliomos Jensen ajánlott fel.
Ennek a győzelemnek nagyon nagy jelentősége volt akkoriban Magyarországon. A Sport Világ többek között így írt:"Most, midőn az egész világ tud arról, hogy az olimpia vigaszdíj döntőjében Magyarország Ausztriával küzdött és győzött, úgy nincs ember, aki elhigyje, hogy Magyarország szintén csak egy szerény tag az osztrák örökös tartományok sorában. Újabb lépés volt ez az osztrák match Magyarország önállóságának megismertetésére." Este pedig szurkolók és sportolók (persze magyarok) szerenádott adtak Hugo Meislnek a semleges pálya tiszteletére..

Fotó:
Csapatunk 
 
Előzmények
Válassz a listából