Előző 121. Barátságos mérközés Következő

Portugália
  3:3  
(0:2)
Magyarország

Időpont: 1926.12.26. Helyszín: Porto, Campo do Ameal Térkép
Vezette: Llovera Mas José (Spanyolország) Nézőszám: 10000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Kiss Gyula 

Góllövők: Holzbauer (Hollós) József /9 , Braun (Barna) József /22 , João dos Santos/40 , Tiago Severo/49 , José Martins/60 , Holzbauer (Hollós) József /74

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Ezt a mérkőzést eredetileg az MLSZ hosszú ideig nem tekintette hivatalos, nemzetek közötti mérkőzésnek. Utólag, 2000-ben került megváltoztatásra a minősítése.
Az előzményekről:
A magyar válogatott egy hete járt Spanyolországban és ott játszott egy hivatalos mérkőzést. Ez előtt az utazás előtt felvetődött, hogy ennek az utazásnak a során Portugália válogatottjával is összeméri tudását csapatunk. Erről megegyezés nem született, de valami "ígéretféle" elhangzott. Idehaza azonban ebben az időszakban zajlottak a Téli Kupa mérkőzései és az ebben a küzdelemben résztvevő klubok nem szívesen engedték volna el játékosaikat. A szövetség egyébként csak azért kezdett a tárgyalásokba, mert a találkozóért ígért pénzre nagy szükségük lett volna. Végül azonban a klubok akaratát szem előtt tartva úgy döntöttek, hogy most elzárkóznak az összecsapás elől. A portugálok ebbe nem nyugodtak bele, mert már felkészültek és azzal fenyegetőztek, hogy az akkor kint túrázó magyar klubbcsapatok túráját is megtiltják. Nyílván ez is közrejátszott abban, hogy olyan döntés szülessen, ami mindegyik felet kielégíti. Legalábbis akkor még úgy látszott. A két túrázó egyesület, a Hungária és a Sabaria vegyes csapatot állított ki a portugál válogatott ellen. A portugáloknak lesz mérkőzés és a magyar szövetség is tarthatja álláspontját, hogy válogatottunk nem játszik. Minden rendben is lett volna, de a portugál szövetség ezt a találkozót az első pillanattól kezdve hivatalos nemzetek közötti találkozónak tekintette és később emellett, az állítása mellett makacsul kitartott. A legutóbbi események fényében azt mondhatjuk kitartása nem volt eredménytelen, hiszen végül, ha erre közel hetvenhárom évet kellett is várni, de az MLSZ is hivatalossá nyílvánította a találkozót.
Sajnos azonban az korabeli magyar tudósítások csak az akkori minősítésnek megfelelő súllyal foglalkoztak a mérkőzésen történtekkel (sokkal többet az imént felvázolt eseményekkel!), ezért bizonyos adatokat nem sikerült pontosan megállapítanunk (egyenlőre!).

 

Idézzük most a Nemzeti Sport távirati tudósítását a mérkőzésről, amely láthatóan meglehetősen pontatlan a hivatalos adatokkal összevetve:
"Holzbauer  és Braun  góljaival már az első félidőben vezettünk és fölényünk kimondott volt. Szünet után 11-esből érik el a portugálok első góljukat, majd pár perc múlva Weinhardt  hibájából ki is egyenlítettek. A 25. percben a portugálok elérik vezető góljukat, amit csak az utolsó percekben egyenlít ki Holzbauer  gólja."

 

Utóbb sokat foglalkoztak azzal is, hogy a két klub vajon mennyi pénzt kapott a mérkőzésért. Megkapta-e a válogatott találkozóért beígért összeget? (Abból, hogy a portugálok nemzetek közötti mérkőzésnek tekintették ezt az összecsapást erre lehetett következtetni.) Ha megkapták, akkor vajon nem járna-e ebből az MLSZ-nek és ezen keresztül a többi klubnak is, hiszen mégis csak a szövetség kezdett tárgyalásokat...De ezt a diskurzust most ne folytassuk le. Annyi ebből is látszik, hogy a labdarúgáshoz kapcsolódó események semmikor sem csak a sportpályán zajlottak.
A mostani statisztikák alapján tehát ez az első Portugália ellen játszott mérkőzésünk. A második pedig az 1933-ban játszott, amit akkoriban szintén nem vettek annak, mert profi válogatottunk játszotta. Egészen 2000-ig tehát az 1938-as találkozót tekintettük a két nemzeti válogatott első hivatalos megmérkőzésének. Mostanra az elsőből, harmadik lett.

 

Megemlítendő még, hogy a mérkőzést Kiss Gyula  szövetségi kapitányságához soroljuk, bár a fenntebb ismertetettek jól mutatják, hogy ehhez a találkozóhóz és az összeállításhoz nem volt köze. De ebben az időszakban mégiscsak ő irányította a válogatotta és ha ez a válogatott mérkőzésének számít... 
 
Előzmények
Válassz a listából