Előző 925. Barátságos mérközés Következő

Magyarország
  0:1  
(0:0)
Skócia

Időpont: 2018.03.27. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Lechner Harald (Ausztria) Nézőszám: 10000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Georges Leekens 

Góllövők: Phillips Matt/48

Cserék: Pintér Ádám  -> Elek Ákos  /46 , Hangya Szilveszter  -> Szabó János  /46 , Dzsudzsák Balázs  -> Németh Krisztián  /58 , Robertson Andrew -> Douglas Barry /66 , Kleinheisler László  -> Pátkai Máté  /67 , Armstrong Stuart -> McLean Kenny /69 , Szalai Ádám  -> Böde Dániel  /77 , Forrest James -> Christie Ryan /77 , Fraser Ryan -> Paterson Callum /81 , Varga Roland  -> Nikolics Nemanja  /83 , Phillips Matt -> McBurnie Oliver /83 , McGregor Callum -> Cummings Jason /90

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A skót válogatott jelenleg a 32. helyet foglalja el a FIFA-világranglistán, a csapatot Gordon Strachan 2017 októberi távozását követően Malcolm Mackay vezeti, aki egyben a Skót Labdarúgó-szövetség teljesítménymenedzsmentjének igazgatója is. A válogatott játékosai kivétel nélkül a brit labdarúgásban futballoznak, a csapat elsősorban a rendszeres Bajnokok Ligája-szereplő Celtic FC-re épül, mellettük a bő keretben 10 Premier League-játékos kapott helyett a világbajnoki selejtezősorozatban.
Skócia Costa Ricától kapott ki, amelyet a magyar válogatott tavaly novemberben 1–0-ra legyőzött még az ideiglenes kapitány, Szélesi Zoltán irányításával.
Ekkor azt ígérte: lesznek változások a taktikában és a kezdőcsapatban is a keddi, magyarok elleni mérkőzésen. De hangsúlyozta, hogy nem a vereség miatt, hanem azért, mert a felkészülési találkozóknak éppen az a céljuk, hogy több játékvariációt kipróbáljanak és a labdarúgókat nemzetközi tapasztalattal ruházzák fel.
A skót keretben még négy olyan játékos van, aki nem lépett pályára a válogatottban, vagyis McLeish szavai alapján ők is könnyen szerepet kaphatnak Magyarország ellen.
Több biztosnak látszó játékosuk nem léphet pályára sérülés miatt: McTominay, Matt Richie, Grant Henley.

Egy biztos: legalább az egyik vesztes mérkőzésen bemutatkozó szövetségi kapitány javíthat kedden a mérlegén.
...és ha kicsit rosszmájúak vagyunk, akkor azt mondhatjuk, hogy ha ma ki is kapunk, legalább olyan csapattól, akik et előttünk jegyeznek a világranglistán. Ők a 32., mi az 50. helyen állunk.

Nyolc korábbi találkozónk volt eddig a skótokkal. Legutóbb 2004-ben idegenben, amikor 0-3-ra nyertünk. Összességében: két döntetlen, négy győzelem, két vereség.

Mi azután léphetünk pályára, hogy éppen csak felfogtuk, hogy van egy újabb, nem a labdarúgó nagyhatalmak között emlegetett nemzeti tizenegy, akiktől sikerült kikapnunk.
A kazahok közötti összeállításhoz képest öt helyen változik a pályára lépő csapat. A felállás is változott, három belső védő és kontrákból indított támadások voltak a fő elvek.

Nagy volt a fogadkozás a találkozó előtt. Hangya Szilveszter: "A csapatban mindannyian szeretnénk javítani, és jól teljesíteni. A holnapi meccs egy utolsó lehetőség arra, hogy újra magunk mögé állítsuk a szurkolóinkat és megmutassuk, tudunk nyerni. Nem egy barátságos meccs lesz a számunkra."
„Lesznek változások a kazah meccshez képest, új játékosokat is szeretnék megnézni. Ezek a felkészülési mérkőzések ezt a célt is szolgálják. A jövőben nem követhetünk el olyan hibákat, mint legutóbb, ezek sokkolóak voltak a szurkolók, a csapat és a stáb számára is” – mondta Georges Leekens a kazahok elleni bukta után.

A találkozó gyásszünettel kezdődött. A mérkőzés napján hunyt el Demján Sándor, aki a Magyar Labdarúgó Liga elnöke is volt.

Mi kezdtük a játékot és bár az első tíz perc valódi esemény nélkül telt el, az megállapítható volt, hogy ha nem is eredményesebben, de feltétlenül harcosabban, nagyobb akarással játszik a csapat. Az első, legalább valamelyik kapu felé tartó lövés a vendégektől érkezett, a nyolcadik percben, de végül az is mellé szállt. A tizenegyedik percben Lovrencsics "egyenlített" Ő is mellé lőtt.
A huszadik percig nem nagyon változott a játék képe. Bár megvan a játék irama, de mind a két csapatnál sok a hiba és kevés a pontos átadás, az átgondolt támadás és a szervezett védekezés.
Ekkor szabadrúgáshoz jutottunk, úgy huszonkét méterről középtájról. A nagyerejű lövés pontosan a bal felsőbe tartott, de a skót kapuvédő bravúrral hárított.
Ezután az első félóra végéig inkább a skótok játszottak fölényben, de egy-egy kevés veszélyt jelentő támadásnál többre nekik sem futotta. Szerencsére ők is sokat hibáznak, összehangolatlan a játékuk.
Igazi izgalmat a harminc kilencedik perc hozott, amikor Fraser betört a tizenhatosunkra és Kleinheisler semlegesített. A skót a földre került, Kleinheisler pedig ráesett. Egyesek szerint a szabálytalanság még a vonal előtt történt, az esés pedig már a vonalon kívül, de a lényeg, hogy bizony ezt meg lehetett adni és a játékvezető meg is adta. Mulgrew futott neki a labdának és ballal a bal alsót vette célba, de Gulácsi jól érezte az irányt és kiütötte a játékszert. Maradt a 0-0!

Így a félidő végéhez közeledve érezhető, hogy jobban elfáradtunk mint a vendégek. A negyvennegyedik percben Forrest csap le egy beadásra, de a közeli lövés nagyon gyenge lett és Gulácsi könnyedén fogta.
Már lejárt a rendes játékidő, amikor Dzsudzsák végezhetett el egy szögletet. A jobboldalról berepülő labdára Guzmics érkezett és a bal alsóba fejelt. Az egyik védő a gólvonalon állította meg a labdát... mondhatnánk, de ha nincs ott a védő, a labda a kapufa külső oldalán hagyja el a játékteret.

Csak három perce kezdődött meg a második félidő, amikor Phillips középről passzolt jobbra Fraserhez, aki beemelte a kapu elé és az érkező Phillips hét méterről ballal a bal alsóba lőtt. A labda három magyar védő előtt is elment amíg a skóthoz jutott. 0-1
Két perc múlva ismét egy Dzsudzsák szabadrúgás jelentett némi veszélyt. Harminc méterről próbálkozott, de nem találta el a kaput. Viszont egy-egy pontrúgáson kívül másban nemigen bízhatunk.
Skót fölény én néhány nem túl veszélyes helyzet jellemezte a következő tíz percet.
Egy óra játék után végre kialakult egy igazi gólveszély a skót kapu előtt. Kleinheisler szöglete után Varga Roland közeledett óvatosan, de úgy huszonötméterrnél elunta és megcélozta a kaput. Lövése be is akadt volna a hálóba, de a kapus óriási bravúrral kitolta a léc alól.
Az ellentámadásból a skótok is veszélyeztettek, de csak egy elrontott beadásig jutottak.
A hatvanharmadik percben ismét Varga, ezúttal szabadrúgásból. Harminc méterről tekert kapura, de kicsivel mellé célzott.

Végre kicsit feljöttünk és a Hetvenegyedik percben Szalai előtt két lehetőség is kínálkozott. (Igaz, ha az első próbálkozás betalál, akkor nincs a második lehetőség.) Tehát: támadónk a skót kapu előtt szerezte meg a labdát, majd mintegy tizenöt méterről rálőtte, de a akpus lábbal hárított. A kipattanó Lovrencsics elé került, aki középre emelt. Szalai szép mozdulattal terelte a játékszert a kapu felé, de sajnos a labda kivülről ment el a kapufa mellett.
Ezzel a két helyzettel kicsit ki is fulladtunk és megint a skótok következtek. A hetvenhetedikben Douglas kapott remek labdát a bal oldalon, majd középre emelt de az érkező McClean hat méterről elhibázta.

A hátralévő időben már a cseréken kívül más nem is nagyon történt. Annyira széttöredezett a játék, hogy egy valamire való támadás kialakulására nem is volt lehetőség. ....mondjuk korábban, a cserék nélkül, is alig-alig...

Egy éven belül, a Portugália - Magyarország 3-0 után (2017. 03. 25.), a nyolcadik vereségünket szenvedtük el. Kikaptunk Oroszországtól, Andorrától, még egyszer Portugáliától, Svájctól, Luxemburgtól, Kazahsztántól és most Skóciától. Ezen kívül legyőztük Lettországot, a Feröer-szigeteket és Costa-Ricát.

Szomorú mérleg...

Az új edző munkájáról talán korai még állást foglalni. Két mérkőzés gyors egymásutánban. Mondhatni, hogy alig volt ideje... mondhatni, de azért nem egészen így van, hiszen közel fél éve kapott megbízást. Azért ennyi idő alatt már kell valamilyen elképzelésnek lennie. Lehet, hogy van, de mi ennek nyomát sem láttuk. Olyan játékrendet talált ki, amihez nincs megfelelő ember. Legalábbis a kapitány keretében nincs. Folytathatnánk hosszan, de ne legyünk igazságtalanok. Ez most két felkészülési mérkőzés volt és bár nem látjuk a fejlődés és az elképzelés legkisebb jelét sem, mégis adjuk meg a javítás lehetőségeét... úgysem tehetünk mást...

  
 
Előzmények
Válassz a listából