A   B   C   CS   D   E   F   G   GY   H   I   J   K   L   M   N   NY   O   Ö   P   Q   R   S   SZ   T   TY   U   Ü   V   W   X   Y   Z   ZS 
Portré
 
Puhl Sándor

Született: 1955.07.14.

A magyar labdarúgás legsikeresebb játékvezetője. 1970 óta vezet labdarúgó mérkőzéseket. Valamikor játékos szeretett volna lenni, de egy térdsérülés a bírói hivatás felé terelte. Tizenöt évesen dirigálta az első találkozót a járási másodosztályban (Ónod-Varbó). Azután tizenkét év alatt felküzdötte magát az NB II-es mérkőzések vezetéséig. 1984-ben már az NB I-ben fújta a sípot. Az első találkozója egy Vasas-Csepel összecsapás volt. 1986 óta FIFA-játékvezető. Az első válogatott mérkőzés két évre rá (1988) következett Pozsonyban, ahol Csehszlovákia fogadta Norvégiát. Ettől kezdve szinte megállíthatatlanúl ívelt felfelé a pályája. Nemzetközi válogatott mérkőzések, kupaküzdelmek, hazai bajnokik mind egy-egy nagyszerű teljesítmény. Két nemzetközi kupadöntőt vezetett, résztvevője volt az 1992-es és az 1996-os Európa-bajnokságnak, valamint az 1994-es világbajnokságnak is. Sőt ez utóbbi döntőjét a Brazília-Olaszország találkozót is ő dirigálja (0:0, tizenegyesekkel 3:2). Gyakorlatilag ebben az évben érett a világ legjobb játékvezetőjévé. Az IHHFS (Nemzetközi Futballtörténészek és Statisztikusok Szövetsége) értékelve az 1994-es évet, úgy dönt, hogy a világ legjobb játékvezetője: Puhl Sándor. Fantasztikusan nagy szakmai elismerés ez és ma már tudjuk, hogy még ezt is lehetett fokozni, hiszen ugyanilyen eredményre jutott a szövetség akkor is, amikor az 1995-ös, 1996-os és 1997-es évet értékelte. A világon egyedülálló módon négyszer lett tehát a "világ legjobb játékvezetője". 2000 július 22-én a 225. bajnoki mérkőzését vezete és ezzel a találkozóval búcsúzott az aktív játékvezetéstől. A síptól azonban nem búcsúzott, hiszen az MLSZ játékvezetői bizottság elnökeként kamatoztatja ma is értékes tapasztalatait.

 

Sikerei: 

A világbajnoki döntő vezetésének emlékére megkapta a világ-kupa kicsinyített mását. Nemzetközi sportpályafutásának elismerése alapján az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének (1994-1997 között). Az 1993-as esztendő kiegyensúlyozott teljesítményének elismeréseként az IFFHS a világ legjobb harmadik játékvezetőjének választotta. Az IFFHS 2008-ban tartott nemzetközi szavazásán minden idők negyedik legjobb bírójának rangsorolta holtversenyben a dán Kim Milton Nielsennel. Puhlt csak az olasz Pierluigi Collina, a német Markus Merk és a dán Peter Mikkelsen előzte meg.

Nemzeti szinten 1992-ben és 1995-ben az Év legjobb játékvezetője lett. Magyarország nemzetközi megismertetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2000. augusztus 20-án az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, a Magyar Köztársaság elnöke, Mádl Ferenc, sportpályafutása elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztjét adományozta. Kuncze Gábor belügyminisztertől egy Aranysípot kapott. 1993-tól az Egri Sportmúzeumban is jelen van. Az egykori megyei börtön épületében berendezett múzeum eredetileg az egri úszás és vízlabda eredményeit mutatja be, de helyet kaptak Puhl Sándor emléktárgyai is. Eger város önkormányzata díszpolgárává választotta.

(Forrás: Wikipédia)

 
 
 
Előzmények
Válassz a listából