A   B   C   CS   D   E   F   G   GY   H   I   J   K   L   M   N   NY   O   Ö   P   Q   R   S   SZ   T   TY   U   Ü   V   W   X   Y   Z   ZS 
Nincs kép
 
Fazekas Árpád

Született: 1930.06.23. 5 alkalommal volt válogatott a következő klubból: MTK Budapest FC  (1.-5.)


Csapatai (játékosként): ? –1956 MTK Hungária , 1957–1961  Bayern München, 1961–1962  KSV Hessen Kassel, 1962–1963  RSC Anderlecht

Jó ómen lehetett volna a válogatottnak, hiszen öt válogatottsága alatt négy győzelmet és egy döntetlent értünk el. Viszont a nagyon jó képességű, határozott, megbízható, egyenletesen jól teljesítő játékos. 1956-ban külföldre távozott. Pályafutása ezzel nem szakadt meg, hiszen ott is szép sikereket ért el.

1957 - Nyugatnémet kupa győztes a Bayern München csapatával.

 

Pazonyi György a készülő zuglói sportolókról megjelenő könyv kapcsán készített összefoglalót Fazekas Árpádról, amelyet megosztott velünk (2017. szeptember. 08.):

Fazekas Árpád 1930. június 23-án született a Vas megyei Kámon községben. Édesapja horthysta katonatiszt volt, századosi rangban. Követve az apuka pályáját, katonai iskolába járt, ezért 14 éves kora után kötelezően besorozták. A frontra került és sajnálatos módon Brünnben fogságba esett. Mivel nagyon fiatal volt, fogva tartói nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget neki és kortásainak, így hazajöhetett. A háború után Ő is a labdarúgásban vélte megtalálni boldogulását.

A Szombathelyi MTE volt első klubja, ahol 1949-től 1951-ig védte csapata kapuját. Fia születésekor már a Pécsi Bőrgyár csapatának hálója előtt röpködött. 1952-ben került a főváros egyik patinás egyesületébe, a Budapesti Dózsába. Nem volt kedvező pozícióban, mert Henni Géza és Károlyi József személyében válogatott kapusok voltak előtte a hierarchiában. Edzésmunkájának és szerencséjének köszönhetően 1953. május 31-én mutatkozott be az NB-1-ben, olyan társak között, mint Egresi Béla és Deák Bamba. A debütálás jól sikerült, 5-2-re verték a Honvédot. A Budapesti Vörös Lobogó tagjaként, ahol 1955 és 1956 között védett, szintén átélhette a Honvéd kiütését (5-1), mely után a csapat elhódította a Közép-európai Kupát.

1955 őszére formája olyan magasságba emelkedett, hogy Sebes Gusztáv a válogatott csapat összeállításánál is figyelembe vette. Öt egymást követő mérkőzésen védte címeres mezben a magyar válogatott kapuját. A svájci bemutatkozás után, ahol sírva hallgatta a himnuszt, a félelmetes szovjet csapattól csak egy gólt kapott. A századik magyar-osztrákon sziporkázott a csapat, 6-1-re vertük a sógorokat, Schlosser Imre kezdőrúgásával. A svédek és a csehszlovákok ellen is győztes csapatban játszott.

Úgy látszott megvan Grosics méltó örököse, de az ötvenes évekre oly jellemző bizonytalanság és kilátástalanság Fazekast is bajba sodorta: a lakásában talált 10 dollár félbeszakította – de nem megtörte – felefelé ívelő pályafutását. A következő, olaszok elleni mérkőzésre készülve a KISTEXT pályáról a hivatalos szervek vitték el. Válaszként, akkori szóhasználattal disszidált, immár másodszor, de most már végleg.

Pályafutását a Bayern München csapatában folytatta, ahol 1957 és 1961 között futballozott. Legnagyobb sikerét az 1957-ben elhódított Német Kupa jelentette. Egy évet a német KSV Hessen Kassel csapatában töltött el, majd pályafutása vége felé a belga RSC Anderlecht alkalmazottja volt. A csapatban 10 belga válogatott volt, Fazekas pedig mint egykori magyar válogatott színesítette és erősítette a gárdát. A BEK 1962/63-as kiírásában a Puskással felálló Real Madrid ellen is továbbjutottak, a negyeddöntőig sikerült menetelniük. 34 évesen, egy térdsérülés miatt fejezte be labdarúgó karrierjét.

Ezt követően igazi európai polgárként élte életét. Dolgozott többek között Barcelonában, ahol Czibor Zoltán Kék Duna presszóját vezette. 1995-ben tért haza Zuglóba, ekkor többek között divatbemutatókon szerepelt. Még eltiltása alatt tanult meg gitározni, illetve a zeneszerzésbe és a szövegírásba is belekóstolt. Talán egy perc alatt című számát Németh Lehel és Komár László is nagy sikerrel énekelte. Manapság szoros barátságban van Zsédával, akinek utolsó lemezén a művésznő az egyik szerzeményével tiszteleg Fazekas Árpád előtt. Szívesen fogad rajongókat, új barátokra szert téve ezzel. Zugló város képviselőtestülete az ősz folyam készül sportban elért eredményeiért kitüntetésben részesíteni.

 

 
Válogatottságai
 
# Időpont Mérkőzés Eredmény Csere Gól Klubból
1. 1955 (09-17) Svájc - Magyarország 4 : 5 MTK Budapest FC
2. 1955 (09-25) Magyarország - Szovjetunió 1 : 1 MTK Budapest FC
3. 1955 (10-02) Csehszlovákia - Magyarország 1 : 3 MTK Budapest FC
4. 1955 (10-16) Magyarország - Ausztria 6 : 1 MTK Budapest FC
5. 1955 (11-13) Magyarország - Svédország 4 : 2 MTK Budapest FC
 
 
Előzmények
Válassz a listából